Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Specialismen en expertisegebieden
  3. Oncologie
  4. Zorg tijdens en na de behandeling
  5. Vruchtbaarheid en seksualiteit

Vruchtbaarheid en seksualiteit

Een behandeling tegen kanker kan invloed hebben op uw vruchtbaarheid. De mate van onvruchtbaarheid is afhankelijk van de soort en dosering chemotherapie, de aard van de ziekte, uw leeftijd en uw vruchtbaarheid voor de behandeling. U kunt daarom het beste aan uw behandelend arts vragen wat voor u op dit gebied de verwachting is.

Heeft u een kinderwens?

Dan kan de arts u doorverwijzen naar een deskundige op het gebied van voortplanting en vruchtbaarheid (fertiliteitsspecialist). Vraag als het nodig is zelf om een verwijzing.

Vruchtbaarheid bij vrouwen

Niet alle vrouwen zijn na een behandeling tegen kanker verminderd vruchtbaar of blijvend onvruchtbaar. Soms zijn er nog genoeg eicellen aanwezig en herstelt de functie van de eierstokken zich na de behandeling. Het is goed om voordat u de behandeling begint met uw arts te bespreken wat de gevolgen zijn voor de vruchtbaarheid. 

Seksualiteit bij vrouwen

Een behandeling tegen kanker hoeft geen belemmering te zijn voor geslachtsgemeenschap. Door de behandeling kan mogelijk het slijmvlies van de vagina droger worden. Bij het vrijen kan een glijmiddel meestal een goed hulpmiddel zijn. Als gevolg van de behandeling kan het wel mogelijk zijn dat de behoefte aan seksueel contact afneemt. Factoren zoals vermoeidheid en zwakte kunnen hierbij een rol spelen. De behoefte aan intimiteit kan soms in deze periode juist toenemen. Operatieve ingrepen als onderdeel van uw behandeling kunnen een blijvende verandering van uw seksualiteitsbeleving tot gevolg hebben. Er kunnen op dit gebied problemen voordoen die u zelf niet op kunt lossen. Bespreek dit gerust met uw behandelend arts. Indien nodig kan deze u doorverwijzen naar deskundigen op dit gebied.

Vruchtbaarheid bij mannen

Niet alle mannen zijn na een behandeling tegen kanker verminderd vruchtbaar of blijvend onvruchtbaar. Het is goed om voordat u de behandeling begint met uw arts te bespreken wat de gevolgen zijn voor de vruchtbaarheid. U kunt met uw arts bespreken of het invriezen van sperma vóór het starten van de behandeling voor u zinvol of wenselijk is. 

Seksualiteit bij mannen

Een behandeling tegen kanker hoeft geen belemmering te zijn voor geslachtsgemeenschap. Bij een behandeling met chemotherapie komt in zeer kleine hoeveelheden voor in het sperma. Uw partner loopt hierbij geen gevaar.
Als gevolg van de behandeling kan het wel mogelijk zijn dat de behoefte aan seksueel contact afneemt. Factoren zoals vermoeidheid en zwakte kunnen hierbij een rol spelen. De behoefte aan intimiteit kan soms in deze periode juist toenemen. Operatieve ingrepen als onderdeel van uw behandeling kunnen een blijvende verandering van uw seksualiteitsbeleving tot gevolg hebben. Er kunnen op dit gebied problemen voordoen die u zelf niet op kunt lossen. Bespreek dit gerust met uw behandelend arts. Indien nodig kan deze u doorverwijzen naar deskundigen op dit gebied.

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.