Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

Gevel van het Martini Ziekenhuis met de gangen op meerdere verdiepingen
  1. Home
  2. Specialismen en behandelcentra
  3. Radiologie

Radiologie

Op de afdeling Radiologie vinden verschillende onderzoeken plaats om in het lichaam te kunnen kijken. Dit doen we met behulp van röntgenstraling, geluidsgolven en magneetvelden. Daarnaast kunnen we behandelingen verrichten, zoals het nemen van een biopt, een wortelblokkade of het plaatsen van een drain.

Radiologie in het Martini Ziekenhuis

Met een röntgenfoto, MRI-scan, echo of CT-scan kunnen we afbeeldingen maken van spieren, botten, bloedvaten en organen. De radiodiagnostisch laborant voert dit onderzoek uit. Onze radiologen beoordelen deze beelden en sturen het verslag hiervan naar uw (huis)arts. Ook kunnen we met röntgenstraling en een klein sneetje via de huid in een bloedvat behandelingen en onderzoeken uitvoeren.

Behandelingen en onderzoeken

Voor deze behandelingen en onderzoeken krijgt u te maken met de afdeling Radiologie. 

Bereid u goed voor

Voor sommige onderzoeken moet u zich thuis al voorbereiden, leest u daarom altijd de afspraakbrief goed door. Meldt het altijd als u zwanger bent.

Praktische informatie Voor u

Meest gezochte Behandelingen en onderzoeken

Samen met uw arts heeft u gekozen voor een echografie (echo) van uw onderbuik. Een echo is een onderzoek waarbij we via geluidsgolven uw organen op een beeldscherm kunnen zien. Dit onderzoek is niet pijnlijk en niet schadelijk. Voor een echo-onderzoek komt u naar de afdeling Radiologie. Tijdens deze echo bekijken we uw nieren en blaas. Ook kunnen de grote lichaamsslagader, de baarmoeder en de eierstokken worden bekeken.

Voor dit onderzoek is het belangrijk dat u zich thuis vast voorbereidt.

Meer informatie over 'Echografie van de onderbuik'

MRI is een manier om foto’s van het lichaam te maken. Dat gebeurt met een sterk magnetisch veld en radiogolven. Dit is niet schadelijk. Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoekstafel. De laborant schuift deze tafel langzaam door de opening van de MRI-scanner. Het onderzoek duurt 30 tot 90 minuten. De uitslag krijgt u van de specialist.

Meer informatie over 'MRI-scan'

In het Martini Ziekenhuis kunt u terecht voor een wortelblokkade om zenuwpijn vanuit uw onderrug naar uw been en/of voet te verminderen. Tijdens deze behandeling zoekt de radioloog de zenuw op die de pijn veroorzaakt. Dit gebeurt met röntgenbeelden. Daarna spuit de radioloog rond de zenuwwortel een pijnstiller en een ontstekingsremmer in. Deze behandeling duurt 10 tot 15 minuten. Uw totale verblijf in het ziekenhuis duurt ongeveer 45 minuten.

Meer informatie over 'Wortelblokkade (lage rug)'

Samen met uw arts heeft u besloten een CT-scan te laten maken. Voor een CT-scan kunt u bij ons terecht op de afdeling Radiologie. Een CT-scan duurt tussen de 5 - 30 minuten.

Meer informatie over 'CT-scan'

Bij dit onderzoek maken we een foto van een deel van het lichaam met behulp van röntgenstraling. Zo kunnen we bijvoorbeeld zien of een arm gebroken is of dat er een ontsteking in de longen zit. Hoe lang het onderzoek duurt, hangt af van het aantal foto’s dat gemaakt moet worden. Voor de meeste onderzoeken worden twee foto’s gemaakt en dat duurt hooguit tien minuten.

Meer informatie over 'Röntgenfoto maken'
Bekijk alle behandelingen en onderzoeken
Gevel van het Martini Ziekenhuis met de gangen op meerdere verdiepingen

Ontwikkelingen in ons vakgebied

18-12-2023

Martini Ziekenhuis wint CZ Zorgprijs 2023

​​En de winnaar van de CZ Zorgprijs is… het Martini Ziekenhuis. Een prachtige beloning voor een proef op de afdeling Radiologie: een toilet dat voorkomt dat schadelijke röntgencontrastmiddelen in het afvalwater terechtkomen.
Bekijk alles

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.