Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Specialismen en behandelcentra
  3. Academisch Borstcentrum Groningen
  4. Onderzoek en innovatie

Onderzoek en innovatie

Het Martini Borstcentrum is het grootste borstcentrum van het Noorden. Ons borstcentrum hoort dan ook bij de beste van Nederland. En dat willen we blijven. Daarom gebruiken we binnen dit expertisegebied alleen de nieuwste en beste apparatuur en technieken.

Met de technieken die we gebruiken krijgen we een steeds beter beeld van mogelijke afwijkingen in de borst. Zo kunnen we sneller de diagnose bepalen. Ook in heel dicht borstweefsel. En starten met een behandeling.

Mammogram

Als u voor onderzoek op borstkanker in ons ziekenhuis komt, krijgt u een mammografie. Ook wel een mammogram genoemd: een röntgenfoto van uw borsten. De mammografie vindt plaats bij ons in het Borstcentrum. We kunnen zo zelfs weefselveranderingen van een paar millimeter zien. De radioloog kan dus ook afwijkingen zien die nog niet te voelen zijn.

Voor een mammografie is maar weinig röntgenstraling nodig. Het maken van één of een paar röntgenfoto’s van de borst kan daarom in principe geen kwaad. Als u veel jaren na elkaar een mammografie krijgt, wordt de hoeveelheid straling opgeteld wel steeds meer. Daarom doen we alleen regelmatige controles als dat medisch nodig is.

Echo

Vaak maken we na een mammografie ook nog een echo. Echografie is een eenvoudig, pijnloos onderzoek van uw borst. Daarbij maken we gebruik van geluidsgolven. Deze golven zijn niet te horen, maar door de weerkaatsing (echo) kunnen we hiermee organen en weefsels goed zien op een beeldscherm.
Met echografie krijgen we veel informatie over de verschillende soorten weefsels in uw borst. Zo kan een arts een afwijking ontdekken. Op de echo is goed het verschil te zien tussen bijvoorbeeld een cyste (holte gevuld met vocht), gewoon klierweefsel en een ander soort knobbeltje.

Vooral bij jonge vrouwen is een echografie vaak duidelijker dan een mammografie. We kunnen dan beter zien of er afwijkingen zijn. Dat komt doordat jong borstklierweefsel er anders uitziet. Een mammografie is dan niet betrouwbaar genoeg. Daarom krijgen vrouwen jonger dan 30 jaar meestal geen mammografie.

3.0 Tesla MRI-scanner

Als er meer onderzoek nodig is, maken we een MRI-scan. Met een MRI kunnen we precies zien hoe groot en uitgebreid een tumor in de borst is. Dit is nodig voor de keuze van de behandeling. We vinden het belangrijk om de beste apparatuur te gebruiken. Daarom gebruikt het Martini Ziekenhuis de 3.0 Tesla MRI voor het maken van MRI-scans.

MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging. Bij een MRI-scan gebruiken we een magnetisch veld en radiogolven. De techniek maakt ‘dwars-of lengtedoorsneden’ van het lichaam. Daarmee kunnen we een tumor goed zien. Tijdens het onderzoek ligt u op een beweegbare onderzoekstafel die we in een tunnel schuiven. U houdt altijd contact met de laborant die in een andere ruimte is.

De plaats van een tumor bepalen met een jodiumzaadje

Soms is de plek van een tumor niet goed te voelen in de borst. Voor een borstbesparende operatie plaatsen we dan eerst een jodiumzaadje in het midden van de tumor. De radioloog brengt het jodiumzaadje onder plaatselijke verdoving in. Het jodiumzaadje is licht radioactief. Het geeft een klein beetje straling af. Die straling is niet schadelijk voor uw gezondheid of die van de omgeving. De straling zorgt er wel voor dat we de precieze plaats van de tumor altijd snel vinden. Tijdens de borstoperatie kan de chirurg heel makkelijk dit zaadje, en daarmee de tumor, opsporen en verwijderen.

Dankzij het gebruik van een jodiumzaadje is de behandeling voor vrouwen met borstkanker erg verbeterd. Met deze vriendelijke opsporingstechniek vindt de chirurg de afwijking in de borst veel sneller. Ook kunnen we preciezer opereren, met een beter en mooier resultaat. Een ander voordeel is dat we het jodiumzaadje al ver voor de operatie kunnen plaatsen.

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.