Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

John Van Putten Longarts
  1. Home
  2. Specialismen en behandelcentra
  3. Longziekten

Longziekten

Het specialisme Longziekten van het Martini Ziekenhuis onderzoekt en behandelt alle ziekten aan de longen en luchtwegen, zoals astma en COPD. Voor sarcoïdose en longfibrose (interstitiële longziekten) is het Martini Ziekenhuis hét centrum voor de noordelijke regio.

Op de polikliniek werken longartsen, longfunctie- analisten en gespecialiseerde verpleegkundigen. Samen onderzoeken en behandelen zij de verschillende ziekten aan de longen en luchtwegen, met de nieuwste onderzoekstechnieken en medicijnen. De longarts bespreekt samen met u de onderzoeken en eventueel behandelplan.

Wetenschappelijk onderzoek

Het Martini Ziekenhuis doet mee aan wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe onderzoek- en behandelmethodes. Mocht u interesse hebben in deelname dan kunt u dit overleggen met uw longarts.

Stoppen met roken

Wilt u stoppen met roken, maar vindt u het moeilijk om te stoppen? Onze longverpleegkundigen helpen u hierbij. In het Martini Ziekenhuis kunt u terecht voor groepstraining Stoppen met roken. 

Extra begeleiding voor longpatiënten

Voor longpatiënten schakelen wij indien nodig extra begeleiding in van de longverpleegkundige, fysiotherapeut of diëtist. Voor reactivering van deze patiënten werken wij nauw samen met verschillende fysiotherapeuten.

Ademhalingsoefeningen

Hieronder vindt u vier video’s met ademhalingsoefeningen. Op advies van de fysiotherapeut, de verpleegkundige of de arts kunt u deze oefeningen doen. De oefeningen kunt u doen als u benauwd bent of veel slijm hebt.

Diepe ademhaling
Uitademen met getuite lippen
Huffen
Buikademhaling

 

Praktische informatie Voor u

Longziekten (polikliniek)
Op werkdagen van 8.00 tot 16.00 uur.
Tel.: (050) 524 5930
E-mail: longziekten@mzh.nl
Routenummer: 1.5

Heeft u vragen voor de longverpleegkundige?
U kunt via het secretariaat een telefonische afspraak laten inplannen. Dit spreekuur is op werkdagen van 13.00 tot 13.45 uur.

Alle poliklinieken en afdelingen

Wordt u opgenomen op de verpleegafdeling?
Dan kunt u gebruik maken van kleine zuurstoftankjes. Zo kunt u toch vrij bewegen. Omdat deze tankjes brandgevaarlijk zijn, kunt u hier alleen gebruik van maken als u niet rookt.

Meest gezochte Behandelingen en onderzoeken

Samen met uw arts heeft u besloten dat een thoraxdrainage een passende behandeling voor u is. Dat kan nodig zijn als u vocht achter de longen heeft of een klaplong. Met een thoraxdrainage halen we via een slangetje (drain) het vocht of de lucht achter uw longen weg.

Meer informatie over 'Thoraxdrainage (vocht achter de longen)'

U heeft problemen met slapen en samen met uw arts besloten om deze te laten onderzoeken. U krijgt verschillende onderzoeken, waaronder een slaapregistratie. Dit kan meestal gewoon bij u thuis. Soms komt u voor een slaapregistratie een nachtje naar het ziekenhuis.

Meer informatie over 'Slaapproblemen (diagnostiek)'

Om de oorzaak van uw longklachten vast te stellen, heeft u samen met uw arts besloten een methacholine provocatietest te doen. Met dit onderzoek kunnen we vaststellen of uw luchtwegen ook gevoelig zijn, wat mogelijk uw klachten verklaard.

Meer informatie over 'Methacholine provocatietest'
Bekijk alle behandelingen en onderzoeken
Gevel van het Martini Ziekenhuis met de gangen op meerdere verdiepingen

Ontwikkelingen in ons vakgebied

27-03-2024

Martini Ziekenhuis start polikliniek voor werkgerelateerde longaandoeningen “We zien nog maar het topje van de ijsberg”

Stoflongen, bakkersastma of de duivenmelkersziekte. Miljoenen werknemers in Nederland werken dagelijks met potentieel gevaarlijke stoffen en kunnen als gevolg hiervan, een werkgerelateerde longaandoening krijgen. Het Martini Ziekenhuis startte onlangs met een polikliniek voor werkgerelateerde longaandoeningen. Doel is preventie, behandeling en vermindering van klachten, maar ook het stimuleren van herkenning en erkenning. De polikliniek heeft over aanloop niet te klagen: “We zien nog maar het topje van de ijsberg.”
Bekijk alles

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.