Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

Gevel van het Martini Ziekenhuis met de gangen op meerdere verdiepingen
  1. Home
  2. Specialismen en behandelcentra
  3. Martini Allergie Centrum voor Kinderen (MACK)

Martini Allergie Centrum voor Kinderen (MACK)

Het Martini Allergie Centrum voor Kinderen (MACK) is het expertise- en behandelcentrum in Noord-Nederland voor diagnostiek, behandeling en ondersteuning van kinderen met (verdenking) van complexe allergieën. Onze missie is om kinderen met een allergie een zo normaal mogelijk kinderleven te laten leiden.

Martini Allergie Centrum voor Kinderen (MACK)

De meest voorkomende allergieën bij kinderen zijn voedselallergieën voor melk, ei, pinda, noten, tarwe, vis en soja, inhalatieallergieën voor boom- of graspollen, huisstofmijt of de huidschilfers van huisdieren of een allergie voor insecten of medicijnen. In het MACK bundelen we alle kennis en nieuwste inzichten op het gebied van allergieën of combinaties van allergieën bij kinderen. Zo hebben de kinderarts-allergoloog en kinderdiëtist veel ervaring met onderzoek en behandeling van allergieën. 

Atopisch syndroom

Hooikoorts, astma, voedselallergie en allergisch eczeem zijn ziekten die behoren tot het atopisch syndroom. Sommige mensen hebben aanleg voor een of een combinatie van deze ziekten. Kinderen krijgen op jonge leeftijd eczeem en voedselallergie, vervolgens krijgen ze hooikoorts en ten slotte krijgt een deel van deze kinderen astma. Deze volgorde waarin de klachten optreden, heet de allergische mars. De allergische klachten kunnen op oudere leeftijd weer in hevigheid afnemen.

Praktische informatie Voor u

Martini Allergie Centrum voor Kinderen (MACK)
Op werkdagen 8.00 tot 16.00 uur
Tel.: (050) 524 6475
E-mail: mack@mzh.nl
Stuur een beveiligde e-mail (via Zivver)
Routenummer: 2.2 (polikliniek) 2.5 (provocatiecentrum en pinda- en eipoli voor zuigelingen)

Bent u met uw kind in het ziekenhuis geweest voor de provocatietest? En zijn er na de test onverwachts klachten? Bel ons dan via dit telefoonnummer (050) 52 46 420. Na 17.00 uur belt u het algemene nummer van het ziekenhuis en vraag dan naar de kinderafdeling. 

Alle poliklinieken en afdelingen

Bekijk de wachttijden van het expertisegebied MACK.

Meest gezochte Behandelingen en onderzoeken

Bij uw kind is er mogelijk sprake van een voedselallergie. Een voedselprovocatietest is een betrouwbare manier om vast te stellen of dit ook echt zo is. Tijdens zo’n test krijgt uw kind in 7 of 8 stappen de voeding waar het mogelijk allergisch voor is. Tussen ieder stap zit een half uur tijd. De eerste stap is heel klein, bijvoorbeeld een kruimel pinda of een druppel melk. De laatste stap is een normale portie van het voedingsmiddel.

Meer informatie over 'Provocatietest bij voedselallergie '

Baby’s met ernstig eczeem hebben een groter risico om een allergie te krijgen voor pinda’s of ei. Net als baby’s die eerder een ernstige reactie op voeding hebben gehad. Of die ouders, broers of zussen met een ernstige voedselallergie hebben. Speciaal voor deze baby’s heeft het Martini Allergie Centrum voor Kinderen (MACK) de speciale pinda- en eipoli voor zuigelingen.

Meer informatie over 'Pinda- en eipoli voor zuigelingen'

Allergieklachten bij kinderen kunnen zich uiten in diverse klachten, zoals eczeem, hooikoorts en astma. Uw huisarts of specialist kan u doorverwijzen naar het allergiespreekuur om de allergieklachten te onderzoeken.

Meer informatie over 'Allergiespreekuur'

Heeft uw kind heel veel last van zijn of haar luchtwegallergie? Zoals hooikoorts, of hooikoorts in combinatie met astma? Als medicatie onvoldoende helpt kan een behandeling met immunotherapie een optie zijn. Deze behandeling maakt uw kind minder gevoelig voor de stof waar hij of zij allergisch voor is. De hele behandeling duurt 3 tot 5 jaar.

Meer informatie over 'Immunotherapie bij allergie '

Een huidpriktest is bedoeld om te onderzoeken of er sprake is van een allergie. Uw kind krijgt de huidpriktest op de binnenkant van de onderarm. Na ongeveer 15 minuten is te zien voor welke stoffen uw kind mogelijk allergisch is.

Meer informatie over 'Huidpriktest bij kinderen'
Bekijk alle behandelingen en onderzoeken

Ervaring van een patiënt

Joas Mechielsen

‘Soepje vooraf en een ijsje na afloop…’

Joas Mechielsen

Jeukende bultjes, uitslag op zijn huid, in knieholtes en zoals hij zelf zegt ‘grote dikke ogen en een snottebelneus’. Joas Mechielsen (14) had het allemaal. Al sinds zijn geboorte. En nu? ‘Helemaal geen klachten meer, ik ben zo blij!’ Dankzij 4 jaar lang immunotherapie in Martini Allergie Centrum voor Kinderen (MACK) kan hij weer alles. ’De hele week voetballen…’

Lees het hele verhaal

Ontwikkelingen in ons vakgebied

21-09-2023

Wetenschappelijk onderzoek naar het genezen van voedselallergie bij jonge kinderen gestart

Het MACK (Martini Allergie Centrum voor Kinderen) in het Martini Ziekenhuis is onlangs gestart met de ORKA-NL studie, een wetenschappelijk onderzoek naar een behandeling die een ernstige voedselallergie mogelijk kan genezen. De komende tijd ondergaan 250 jonge kinderen (tot 2,5 jaar) een vorm van orale immunotherapie. De verwachtingen zijn hooggespannen. Als deze vorm van behandeling slaagt, kunnen we in toekomst veel meer kinderen genezen van hun voedselallergie. Het Martini Ziekenhuis werkt voor deze studie samen met collega’s in het Deventer Ziekenhuis, het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft en het Emma kinderziekenhuis in Amsterdam.
Bekijk alles

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.