Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

Gevel van het Martini Ziekenhuis met de gangen op meerdere verdiepingen
 1. Home
 2. Specialismen en behandelcentra
 3. Gastro-intestinale chirurgie en proctologie

Gastro-intestinale chirurgie en proctologie

De gastro-intestinale chirurgie (maag- en darmchirurgie) richt zich op grote en complexe operaties aan het spijsverteringsstelsel. Hierbij kunt u denken aan het opereren aan de maag, dunne darm en dikke darm. Ons team is gespecialiseerd in goed- en kwaadaardige aandoeningen van de organen in de buik.

U kunt bij goedaardige afwijkingen denken aan:

 • ontstekingsziekten zoals Diverticulitis, Crohn en Colitis Ulcerosa.
 • proctologische zorg waarbij klachten of aandoeningen rondom de anus behandeld worden zoals abcessen, aambeien, fistels en fissuren.
 • Goedaardige gezwellen in de buik

Om u de best mogelijke behandeling te bieden werkt het chirurgische team intensief samen met de Maag- Darm- en leverziekten (MDL)Oncologie, Radiotherapie, Radiologie en gespecialiseerde verpleegkundigen.

Uw herstel na een darmoperatie

Rondom darmoperaties wordt gewerkt met het ERAS-programma. ERAS staat voor Enhanced Recovery After Surgery. Dit betekent in het Nederlands: sneller herstellen na een operatie. Het is een programma, waarin de zorg voor, tijdens en na de operatie volgens de laatste wetenschappelijke inzichten wordt toegepast. Uit onderzoek is gebleken dat met het toepassen van het ERAS-programma de patiënt minder kans op complicaties heeft en sneller herstelt. Er zijn een aantal wetenschappelijke studies die mogelijk een betere kankeroverleving laten zien. Dit programma vraagt van de patiënt om actieve medewerking. Voor de operatie krijgt u adviezen over hoe u zich goed kunt voorbereiden op de operatie. Ook wordt aan de patiënt uitgelegd wat verwacht wordt tijdens en na de opname.

Prehabilitatie

Met prehabilitatie wordt bedoeld het goed voorbereiden op een operatie. Een operatie is topsport: er wordt veel van het lichaam gevraagd. Uit onderzoek is gebleken dat verbetering van de conditie van de patiënt bijdraagt aan het verminderen van complicaties. Op een aantal gebieden wordt gekeken naar waar de conditie verbeterd kan worden:

 • fysieke fitheid
 • andere aandoeningen, bv. diabetes of bloedarmoede
 • verslaving, zoals roken, alcohol of drugs
 • psychosociaal welbevinden
 • voeding

Samen met uw behandelaar en/of casemanager wordt gekeken naar wat voor de patiënt van toepassing en haalbaar is. Hiervoor kan het zijn dat de patiënt naar meerdere deskundigen verwezen wordt om de conditie te verbeteren, zoals de sportartsfysiotherapeutgeriater en/of diëtist.

Praktische informatie Voor u

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.