Chirurgie (polikliniek)
Op werkdagen van 8.00 tot 16.00 uur
Tel.: (050) 524 5810
E-mail:
chirurgen@mzh.nl
Stuur een beveiligde e-mail (via Zivver)
Routenummer: 0.3

Gastro-intestinale chirurgie en proctologie
De gastro-intestinale chirurgie (maag- en darmchirurgie) richt zich op grote en complexe operaties aan het spijsverteringsstelsel. Hierbij kunt u denken aan het opereren aan de maag, dunne darm en dikke darm. Ons team is gespecialiseerd in goed- en kwaadaardige aandoeningen van de organen in de buik.
U kunt bij goedaardige afwijkingen denken aan:
- ontstekingsziekten zoals Diverticulitis, Crohn en Colitis Ulcerosa.
- proctologische zorg waarbij klachten of aandoeningen rondom de anus behandeld worden zoals abcessen, aambeien, fistels en fissuren.
- Goedaardige gezwellen in de buik
Om u de best mogelijke behandeling te bieden werkt het chirurgische team intensief samen met de Maag- Darm- en leverziekten (MDL), Oncologie, Radiotherapie, Radiologie en gespecialiseerde verpleegkundigen.
Uw herstel na een darmoperatie
Rondom darmoperaties wordt gewerkt met het ERAS-programma. ERAS staat voor Enhanced Recovery After Surgery. Dit betekent in het Nederlands: sneller herstellen na een operatie. Het is een programma, waarin de zorg voor, tijdens en na de operatie volgens de laatste wetenschappelijke inzichten wordt toegepast. Uit onderzoek is gebleken dat met het toepassen van het ERAS-programma de patiënt minder kans op complicaties heeft en sneller herstelt. Er zijn een aantal wetenschappelijke studies die mogelijk een betere kankeroverleving laten zien. Dit programma vraagt van de patiënt om actieve medewerking. Voor de operatie krijgt u adviezen over hoe u zich goed kunt voorbereiden op de operatie. Ook wordt aan de patiënt uitgelegd wat verwacht wordt tijdens en na de opname.
Prehabilitatie
Met prehabilitatie wordt bedoeld het goed voorbereiden op een operatie. Een operatie is topsport: er wordt veel van het lichaam gevraagd. Uit onderzoek is gebleken dat verbetering van de conditie van de patiënt bijdraagt aan het verminderen van complicaties. Op een aantal gebieden wordt gekeken naar waar de conditie verbeterd kan worden:
- fysieke fitheid
- andere aandoeningen, bv. diabetes of bloedarmoede
- verslaving, zoals roken, alcohol of drugs
- psychosociaal welbevinden
- voeding
Samen met uw behandelaar en/of casemanager wordt gekeken naar wat voor de patiënt van toepassing en haalbaar is. Hiervoor kan het zijn dat de patiënt naar meerdere deskundigen verwezen wordt om de conditie te verbeteren, zoals de sportarts, fysiotherapeut, geriater en/of diëtist.