Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

Gevel van het Martini Ziekenhuis met de gangen op meerdere verdiepingen
  1. Home
  2. Specialismen en behandelcentra
  3. Longchirurgie

Longchirurgie

De longchirurg opereert mensen met goed- of kwaadaardige afwijkingen aan de longen. Operaties aan de longen worden steeds minder belastend door het opereren door steeds kleinere openingen in de borstkas. Veel operaties kunnen tegenwoordig met een kijkoperatie VATS – Video Assisted Thoracoscopic Surgery - uitgevoerd worden. Hierdoor hoeft er vaak geen thoracotomie (open longoperatie) meer uitgevoerd te worden. 

Daarnaast voert de longchirurgie ook kijkoperaties uit achter het borstbeen (mediastinoscopie) voor het verkrijgen van weefsel voor een diagnose. Bij een goedaardige longafwijking kunt u denken aan een klaplong. Het grootste deel aan kwaadaardigheden wat geopereerd wordt is longkanker.

Patiënten worden vaak verwezen door de longartsen naar de longchirurg voor een chirurgische behandeling. De longchirurg werkt dan ook nauw samen met de longartsenOncologieRadiotherapieRadiologie en gespecialiseerde verpleegkundigen.

Praktische informatie Voor u

Meest gezochte Behandelingen en onderzoeken

Een klaplong heet ook wel pneumothorax. Bij een grotere pneumothorax, of bij herhaling van de aandoening, herstelt de longarts het volume van de long met een medische ingreep. U hoeft voor deze behandeling niet nuchter te zijn. De behandeling bestaat uit een drainagebehandeling met vaak aansluitend een plakbehandeling. De ingreep vindt plaats op de verpleegafdeling en onder plaatselijke verdoving.

Meer informatie over 'Klaplong'

U heeft symptomen die op longkanker kunnen wijzen. Samen met uw arts heeft u besloten uw klachten te laten onderzoeken. In het Martini Ziekenhuis volgt u hiervoor een traject met verschillende onderzoeken. En bij de diagnose longkanker volgt u ook de behandeling. Dit noemen wij het zorgpad longkanker. Uw longarts is de hoofdbehandelaar en de verpleegkundig casemanager uw vaste contactpersoon. De verschillende stappen zijn zo goed mogelijk op elkaar afgestemd. Zo hoeft u niet onnodig vaak naar het ziekenhuis te komen. Of tussen uw afspraken onnodig lang te wachten.  

Meer informatie over 'Longkanker (zorgpad)'
Bekijk alle behandelingen en onderzoeken

Bijbehorende specialismen

13-02-2024

Martini Ziekenhuis start met online keuzehulp voor patiënten met longkanker

Het Martini Ziekenhuis is begin dit jaar gestart met het aanbieden van een online keuzehulp voor patiënten waarbij longkanker is vastgesteld. De keuzehulp helpt patiënten en hun zorgverleners om samen de best passende behandeling te kiezen. Welke behandeling het beste is, is namelijk heel persoonlijk. De keuzehulp geeft de patiënt meer inzicht in de behandelopties en helpt om afwegingen en voorkeuren op een rij te zetten. Het Martini ziekenhuis is het eerste Nederlandse ziekenhuis waar de longkanker keuzehulp is geïmplementeerd.

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.