Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Specialismen en behandelcentra
  3. Urologie

Urologie

Op de afdeling Urologie van het Martini Ziekenhuis onderzoeken en behandelen we alle soorten klachten aan de urinewegen en de mannelijke geslachtsorganen. U kunt bijvoorbeeld terecht bij de uroloog wanneer u last heeft van nierstenen, urineweginfecties, plasklachten, urineverlies, erectiestoornissen of wanneer er sprake is van een kwaadaardigheid van de nier, blaas of prostaat. Onze urologen voeren als dat nodig is ook operaties uit. Samen met uw arts kiest u de behandeling die het beste bij u past.

Urologie in het Martini Ziekenhuis

De urologen in het Martini Ziekenhuis zijn specialist in behandeling van urinewegstenen, prostaatkanker en nierkanker. Tevens zijn zij gespecialiseerd in het uitvoeren van nieroperaties op de da Vinci Xi operatierobot. Met behulp van de robot kunnen onze specialisten nauwkeurig te werk gaan bij ingewikkelde operaties, waardoor de kans op complicaties kleiner is en u sneller herstelt. In een speciaal zorgpad zorgen wij ervoor dat u snel weet waar u aan toe bent. Afspraken sluiten goed op elkaar aan zodat de wachttijd zo kort mogelijk is. We maken gebruik van de nieuwste technieken en apparatuur, zodat u altijd volgens de nieuwste inzichten behandeld wordt.

Het Martini Ziekenhuis is onderdeel van het Prostaatcentrum Noord-Nederland. Dit is een samenwerkingsverband van het UMCG, het Martini Ziekenhuis, de Treant Zorggroep, het Ommelander Ziekenhuis Groningen, de Saxenburgh Groep Hardenberg en het Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Alle patiënten die bij deze ziekenhuizen komen vanwege prostaatkanker, worden in het multidisciplinair overleg van Prostaatcentrum Noord-Nederland besproken om zo tot de beste behandeling voor de patiënt te komen.

Tevens is het Martini Ziekenhuis een Santeon Ziekenhuis. Santeon is een samenwerking van zeven topklinische ziekenhuizen, namelijk het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis Nijmegen, het Catharina Ziekenhuis Eindhoven, het Maasstad Ziekenhuis Rotterdam, het Martini Ziekenhuis, het Medisch Spectrum Twente, het OLVG Amsterdam en het St. Antonius Ziekenhuis Utrecht. Samen werken we aan betere zorg in Nederland. Onze Samen Beter verbeterprogramma’s staan hierbij centraal. We vergelijken resultaten systematisch, om variatie per ziekenhuis te verkleinen en successen te vergroten.

Praktische informatie Voor u

Meest gezochte Behandelingen en onderzoeken

Samen met uw uroloog heeft u gekozen voor een blaasoperatie waarbij een of meerdere blaaspoliepen worden verwijderd. Deze operatie wordt ook wel TUR-blaas genoemd. Het weghalen van een blaaspoliep gaat via de plasbuis. U krijgt hiervoor sedatie (operatief dagcentrum, ODC), een ruggenprik (plaatselijke verdoving) of een algehele verdoving (narcose).

Afhankelijk van hoe de kleur van de urine na de ingreep is kunt u op dezelfde dag weer met ontslag of blijft u in het ziekenhuis zo lang als het nodig is. 

Meer informatie over 'Blaaspoliep verwijderen (TUR)'

Als uw arts denkt aan prostaatkanker krijgt u bij ons een serie onderzoeken en behandelingen. Dit noemen wij het Zorgpad prostaatkanker. Hierin zijn alle afspraken goed op elkaar afgestemd. Zo hoeft u minder lang te wachten en minder vaak naar het ziekenhuis te komen. Ook heeft u een vast aanspreekpunt voor uw vragen, steun en begeleiding. Welke stappen u gaat volgen in het zorgpad hangt af van hoever de kanker is ontwikkeld.

 

Behandeling van prostaatkanker in het Martini Ziekenhuis

Bij prostaatkanker wilt u zo snel mogelijk duidelijkheid. Daarom kunt u vaak al binnen 3 werkdagen op onze polikliniek terecht na de verwijzing. Alle onderzoeken en eventuele behandelingen vallen binnen ons zorgpad. Hierin worden uw afspraken zoveel mogelijk op elkaar afgestemd. In het expertiseteam zitten verschillende specialisten. Samen hebben zij overleg over iedere patiënt. Zo bent u bij elke stap steeds in de beste handen. Ook kunt u bij ons rekenen op de nieuwste behandeltechnieken. Daarbij vinden we het belangrijk dat u zelf de keuze kunt maken over uw behandeling. Die keuze maken we dan ook echt samen met u.

Samen de beste prostaatkankerzorg: uroloog Daphne aan het woord

U dient cookies te accepteren voordat we deze inhoud aan u kunnen laten zien

 

Meer informatie over 'Prostaatkanker (zorgpad)'

In deze folder krijgt u advies om nierstenen te voorkomen. Als u een niersteen heeft gehad, is er een verhoogde kans dat u later opnieuw een niersteen krijgt. Soms is het nodig om nader onderzoek te doen. Bijvoorbeeld als u veel vaker nierstenen had of op jonge leeftijd al nierstenen had. Op basis van die onderzoeken, zoals steenanalyse of 24-uurs urine, kunnen wij specifieke dieetadviezen geven. Soms krijgt u een verwijzing naar de internist-nefroloog.

Meer informatie over 'Dieetadvies bij nierstenen'
Bekijk alle behandelingen en onderzoeken

Bijbehorende specialismen

Gevel van het Martini Ziekenhuis met de gangen op meerdere verdiepingen

Ontwikkelingen in ons vakgebied

09-08-2023

Urolift: een nieuwe ingreep bij goedaardige prostaatvergroting

Sinds kort wordt een nieuwe operatie voor goedaardige prostaatvergroting uitgevoerd in het Martini ziekenhuis: de Urolift. Deze methode bestaat nu zo’n 10 jaar, en wordt met succes toegepast in andere ziekenhuizen. Er zijn internationaal al goede 5-jaars resultaten gepubliceerd.
Bekijk alles

Open over kwaliteit

Robotchirurgie zorgt voor minder complicaties

Het Martini Ziekenhuis beschikt over de nieuwste Da Vinci Xi operatierobot. Deze robot wordt onder meer ingezet tijdens operaties bij Urologie. De chirurg bedient de robot die heel precies kan opereren.

Moderne niersteenvergruizer

Met dit apparaat worden nierstenen kapot getrild tot gruis dat makkelijker uit te plassen is. Via echo wordt de precieze plek van de niersteen gevonden. Een röntgenfoto is niet meer nodig en de behandeling is comfortabeler.

Moderne niersteenvergruizer

Kwaliteit

  • Patiënten beoordelen onze zorg gemiddeld met een 8,2
  • Experts in prostaat- en blaaskanker
  • Nieuwste technieken, zoals robotchirurgie
  • Eigen...

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.