Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Specialismen en behandelcentra
  3. Oncologie
  4. Zorg tijdens en na de behandeling
  5. Voeding bij kanker

Voeding bij kanker

Uw ziekte en behandeling kunnen lichamelijk zwaar zijn. Goede voeding en een stabiel lichaamsgewicht vergroten de mogelijkheid om een behandeling te doorstaan en ervan te herstellen. Ook houdt goede voeding de weerstand en de conditie op peil. Voeding is daarom een belangrijk onderdeel van de totale zorg bij kanker. Het heeft geen directe invloed op de tumor, maar kan worden gezien als een ondersteunende behandeling. In combinatie met beweging kan voeding bijdragen aan een goed gewicht en aan behoud of opbouw van spiermassa. Voeding levert onder andere voldoende energie, eiwitten en vocht.

Problemen met eten en drinken

Als u kanker heeft, kunnen door ziekte en door de daarvoor noodzakelijke behandelingen problemen ontstaan met eten en drinken. De eetlust kan verminderen, uw smaak kan veranderen of helemaal wegvallen en er kan sprake zijn van misselijkheid. Eet u daardoor minder dan u nodig heeft, dan valt u af en kan uw voedingstoestand verslechteren. Eten is dan niet meer vanzelfsprekend, lekker en leuk.

Diëtist raadplegen

Heeft u behoefte aan ondersteuning en begeleiding op het gebied van voeding? Dan kan een diëtist worden geraadpleegd. Tijdens een consult gaat het bijvoorbeeld over: 

  • Het risico op ondervoeding bij de start van intensieve chemotherapie of radiotherapie en/of een operatie;
  • Onbedoeld gewichtsverlies;
  • Klachten en complicaties die voedingsproblemen kunnen veroorzaken. Zoals diarree, koorts, mondklachten, slikklachten, grote wonden en verminderde eetlust.

Websites over voeding en kanker

Meer informatie over voeding en kanker

De diëtist berekent de energie- en eiwitbehoefte en adviseert een voeding met als doel de voedingstoestand te verbeteren of te handhaven. Het streven is om hierbij zoveel mogelijk bij het normale eetpatroon aan te sluiten.

Een stabiel gewicht is hierbij het uitgangspunt, of bij gewichtsverlies, toename van het gewicht. Eiwit is de bouwstof voor ons lichaam en nodig voor de opbouw en instandhouding van de spiermassa. Ook draagt voldoende eiwit in de voeding, bij aan de genezing van wonden. Bij ziekte is eiwit de belangrijkste voedingsstof voor herstel. 

Als gewone voeding niet lukt worden aanvullende dieetpreparaten geadviseerd, vaak in de vorm van drinkvoeding. Drinkvoeding bevat extra energie, eiwit, vitaminen en mineralen. De diëtist kan op indicatie een machtiging voor u regelen bij de zorgverzekeraar. Wanneer de voedingsinname met behulp van drinkvoeding ook onvoldoende is, wordt sondevoeding geadviseerd.

Bij gebruik van  voedingssupplementen is het belangrijk om uw behandelend arts hiervan op de hoogte te brengen. Het gebruik van (hoog gedoseerde) voedingssupplementen/antioxidanten staat ter discussie tijdens de behandeling bij kanker vanwege het risico op ongewenste effecten. Een inname van in totaal 100% ADH van vitamines/mineralen (dat wil zeggen inname uit normale voeding, verrijkte voedingsmiddelen, drink- en of sondevoeding en supplementen tezamen) wordt als veilig beschouwd.