Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Specialismen en behandelcentra
  3. Oncologie
  4. Zorg tijdens en na de behandeling
  5. Mondverzorging

Mondverzorging

De beschermende werking van het mondslijmvlies kan worden aangetast door uw behandeling. Hierdoor kunnen sneller wondjes ontstaan. Doordat u door uw behandeling sneller vatbaarder bent voor infecties kunnen wondjes sneller dan normaal ontsteken. Een goede mondverzorging is belangrijk om klachten te voorkomen.

Mondverzorging voor en tijdens de behandeling

  • poets na elke maaltijd en voor de nacht uw tanden met een zachte tandenborstel en een fluoride-houdende tandpasta
  • gebruik bij een pijnlijke mond een mentholvrije tandpasta

  • reinig de ruimte tussen tanden en kiezen voorzichtig met een tandenstoker of flosdraad ten minste 1 keer per dag. Doe dit alleen als u dit al gewend bent om te doen.
  • Om uw slijmvliezen schoon te houden en ontstekingen te voorkomen is het goed om de mond meerdere keren per dag met een zoutoplossing te spoelen of met lauw water. Deze zoutoplossing kunt u zelf maken; 2 theelepels zout oplossen in 1 liter lauw water. Spoel hier minimaal 4 x per dag mee en indien nodig vaker, gedurende 1 minuut.

Mondverzorging bij een gebitsprothese

  • spoel de gebitsprothese na iedere maaltijd af met water
  • reinig de prothese met een speciale protheseborstel, eventueel met een milde zeep en spoel de prothese nadien goed af met water. Tandpasta is vaak te schurend.
  • spoel de mond meerdere keren per dag met lauw water of met een zoutoplossing 4x per dag én voordat u de gebitsprothese weer in doet (deze zoutoplossing kunt u zelf maken; 2 theelepels zout oplossen in 1 liter lauw water).
  • als u de gebitsprothese niet draagt, bewaar deze dan in een droog bakje
  • gebruik bij voorkeur geen kleefpasta

Mondverzorging na braken

Braaksel bevat o.a. spijsverteringssappen. Deze sappen zijn erg slecht voor het tandglazuur. Om te voorkomen dat u tijdens het poetsen het tandglazuur met deze zure sappen beschadigt is het belangrijk om de mond meteen na het braken met lauw water te spoelen.

Verzorging van de lippen en mondhoeken

Met een goede verzorging van lippen en mondhoeken kunt u barstjes en scheurtjes meestal voorkomen. Vet de lippen en mondhoeken in met vaseline uit een tube (gebruik deze vaseline alleen voor de verzorging van uw lippen).

Wat te doen bij een droge mond?

Een droge mond kan ontstaan door de verminderde functie van de speekselklieren. Hierdoor kunt u bijvoorbeeld een droog of kleverig gevoel in de mond hebben, ongemak ervaren bij het dragen van een gebitsprothese of problemen hebben met het eten van bijvoorbeeld beschuit of crackers. 

  • drink water i.p.v. (koolzuurhouden) frisdranken.
  • vermijd sterk gekruide, droge en harde voeding. Neem samen met voedsel ook vocht.
  • kauw of zuig op suikervrije kauwgom, zuurtjes of ijsklontjes.
  • gebruik eventueel een speeksel vervangende gel. De gel is zonder recept te koop bij apotheek en drogist.

Stomatitis / Irritatie mondslijmvlies

Een goede mondverzorging is belangrijk maar kan een ontsteking van de mondslijmvlies helaas niet altijd voorkomen. Een pijnlijke mond kan van invloed zijn op uw voedselinname. De oncologieverpleegkundige en/of diëtist kan u adviezen geven m.b.t. de mondverzorging en uw voeding.

Tandartsbezoek

Voordat de behandeling start is het wenselijk en soms zelfs noodzakelijk dat uw gebit door de tandarts of mondhygiënist gecontroleerd wordt. Als het nodig is dat u voor de start van de behandeling uw gebit laat controle door de tandarts, zal uw specialist dat met u bespreken.

Wanneer u tijdens de behandeling naar de tandarts gaat informeer de tandarts dat u een behandeling krijgt. Dit is belangrijk i.v.m. een verhoogde infectie- en bloedingskans.

Wanneer moet u de arts waarschuwen?

  • bij rood en gezwollen tandvlees en/of mondslijmvlies
  • bij zweertjes, ontstekingen of aften
  • bij problemen met eten en drinken als gevolg van mondklachten
  • bij kies- en tandpijn
  • bij koorts.

Heeft u een vraag? 

Stel uw vraag aan uw verpleegkundig casemanager of de oncologieverpleegkundige. 

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.