Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Specialismen en behandelcentra
  3. Oncologie
  4. Zorg tijdens en na de behandeling
  5. Gang van zaken op de afdeling Dagbehandeling Oncologie

Hoe gaat het op de afdeling Dagbehandeling Oncologie?

Voorbereiding

Als u een afspraak heeft op de dagbehandeling Oncologie is het voor uzelf prettig als u gemakkelijk zittende kleding aan heeft. U kunt uw laptop, boek, handwerkje of iPod meenemen voor afleiding. Hoelang uw behandeling duurt op de dagbehandeling heeft u gehoord tijdens het informatiegesprek. Het is goed om thuis alvast te kijken of u nog genoeg medicijnen heeft tegen eventuele misselijkheid. Als u nieuwe medicijnen nodig heeft kunt u deze krijgen via de oncologieverpleegkundige.

Heeft u een vraag? Schrijf deze dan op en stel ze op de afdeling aan de oncologieverpleegkundige.

Melden

Als u op de dagbehandeling bent aangekomen kunt u zich melden bij de secretaresses. Daarna mag u plaats nemen in de wachtkamer. De secretaresse informeert de oncologieverpleegkundige dat u er bent. Een oncologieverpleegkundige haalt u op uit de wachtkamer en brengt u naar uw kamer. De oncologieverpleegkundige stelt (indien van toepassing) een aantal vragen over hoe de vorige behandeling verlopen is en of er eventuele klachten of bijzonderheden zijn geweest.

Tijdens de behandeling

De meeste patiënten krijgen de medicijnen toegediend via een infuus. In dat geval wordt er voor uw behandeling door de oncologieverpleegkundige een infuus ingebracht in uw arm of hand. Bij sommige patiënten wordt het infuus aangesloten op een Port-A-Cath® / Perifeer Ingebrachte Centraal Catheter (PICC lijn). Uw bloedvaten krijgen veel te verduren tijdens de behandeling. Sommige medicijnen kunnen schade aanrichten in het omliggende weefsel als ze per ongeluk naast het bloedvat terecht komen. Daarom is het belangrijk om voorzichtig om te gaan met het infuus. Dit betekent dat u de arm waar het infuus in heeft, zo min mogelijk gebruikt of lichte handelingen uitvoert. Om deze reden wordt u gevraagd om voor uw behandeling naar het toilet te gaan.

Spalkje

Afhankelijk van de plaats waar het infuus geprikt is zal de verpleegkundige uw hand of arm voorzien van een spalkje. Hierdoor kunt u de arm/hand minder goed bewegen.

Tijdens de behandeling met het infuus

De oncologieverpleegkundige vertelt waar u op moet letten tijdens de behandeling en hoe u kunt bewegen met het infuus. Afhankelijk van hoe lang uw behandeling duurt wordt u een maaltijd aangeboden. Koffie, thee en andere tussendoortjes worden aangeboden.

Afspraken

De secretaresse maakt voor u nieuwe afspraken voor de volgende behandeling. Er worden ook afspraken gemaakt voor bloedprikken, onderzoeken en controles bij uw hoofdbehandelaar op de polikliniek Interne Geneeskunde. U krijgt deze afspraken mee van de oncologieverpleegkundige.

Weer naar huis

Als u klaar bent met uw behandeling wordt het infuus verwijderd en kunt u naar huis. Het wordt aanbevolen om niet zelf naar huis te rijden omdat u niet weet hoe u reageert op uw medicatie. Zorg ervoor dat iemand u op komt halen.

Zorg tijdens en na uw behandeling

Hier leest u meer informatie over de ondersteuning en zorg tijdens en na uw behandeling op de afdeling Dagbehandeling Oncologie. Ook vindt u er adviezen over wat u zelf kunt doen.