Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Specialismen en behandelcentra
  3. Martini Allergie Centrum voor Kinderen (MACK)
  4. Wetenschappelijk onderzoek MACK

Wetenschappelijk onderzoek MACK

Binnen het Martini Allergie Centrum voor Kinderen (MACK) is er volop aandacht voor wetenschappelijk onderzoek. Wij richten ons vooral op het verbeteren van de zorg voor kinderen met een verdenking op een (voedsel-)allergie. Er kan dan gekozen worden om een voedingsmiddel stapsgewijs thuis of in het ziekenhuis te introduceren. Het MACK streeft naar objectieve, kindvriendelijke en geïndividualiseerde diagnostiek bij kinderen met een verdenking op voedselallergie. 

De onderzoeken worden uitgevoerd door een postdoctoraal onderzoeker (MD PhD) in samenwerking met de zorgverleners van het MACK. Medisch studenten kunnen in het kader van een onderzoeksstage ook (tijdelijk) bij enkele onderzoeken betrokken zijn. Het is goed om te weten dat u benaderd kunt worden voor deelname aan één of meerdere onderzoeken, dit is geheel vrijwillig.

Promotie

Op 18 december 2024 promoveerde dr. W.W. de Weger aan de Rijksuniversiteit Groningen op het proefschrift getiteld ‘Exploring novel and improving current diagnostics for children with suspected food allergy’. De onderzoeken in het proefschrift werden begeleid door promotor prof. dr. G.H. Koppelman en copromotoren dr. A.W.A. Kamps en dr. A.B. Sprikkelman. Het proefschrift omvat onderzoeken die allemaal bedacht en uitgevoerd zijn in het Martini Ziekenhuis. Daarbij is intensief samengewerkt met het UMCG.

De inzichten in dit proefschrift kunnen worden gebruikt om de diagnostiek naar voedselallergie bij kinderen te verbeteren. Op basis van onze resultaten kan worden geconcludeerd dat de uitkomsten van open provocaties gelijkwaardig zijn aan dubbelblind voor IgE-gemedieerde allergie voor pinda, cashewnoot en hazelnoot. Verder onderzoek is nodig om onze resultaten te bevestigen en te achterhalen in hoeverre dit voor andere belangrijke voedselallergenen geldt. Daarnaast lijken biomarkers in speeksel bruikbaar voor het objectiveren van allergische reacties, al moeten standaardisatie, herhaalbaarheid en validiteit nog verder worden onderzocht. De implementatie van ons algoritme laat kinderen voedingsmiddelen introduceren in hun eigen vertrouwde omgeving. Tegelijkertijd nemen de zorgkosten af doordat er minder voedselprovocatietesten in het ziekenhuis nodig zijn. Aandacht besteden aan de ervaren kwaliteit van leven kan het aantal succesvol uitgevoerde thuisintroducties vergroten.

Het volledige proefschrift is te vinden op Exploring novel and improving current diagnostics for children with suspected food allergy - the University of Groningen research portal

 

Publicaties

De diagnostische waarde van de dubbelblinde en open voedselprovocatietest is vergelijkbaar voor pinda, cashewnoot en hazelnoot. De uitslag van de open provocatie was tevens een goede voorspeller van de uitslag van de dubbelblinde provocatie. We vonden geen verschil in drempelwaarde (de hoeveelheid allergeen waarbij voor het eerst klachten optreden) en de totaal ingenomen dosis op het moment dat de provocatie beëindigd werd, ook wel stopdosis genoemd. Op basis van onze resultaten kan worden geconcludeerd dat de uitkomsten van de open en dubbelblinde provocatie voor de onderzochte studiepopulatie gelijkwaardig zijn aan elkaar. Als dit wordt bevestigd door verder onderzoek dan is ons advies om in de richtlijn op te nemen dat open provocaties vaker uitgevoerd kunnen worden.

 

De Weger WW, Sprikkelman AB, Herpertz CEM, Van der Meulen GN, Vonk JM, Koppelman GH, Kamps AWA. Comparison of Double‐Blind and Open Food Challenges for the Diagnosis of Food Allergy in Childhood: The ALDORADO Study. Allergy. 2025. Online ahead of printing.

http://doi.org/10.1111/all.16428

--

Kinderen bij wie een lage verdenking bestaat op een voedselallergie kunnen geadviseerd worden om het verdachte voedingsmiddel thuis te introduceren met behulp van gestandaardiseerde schema’s. Het risico bestaat dat er allergische reacties optreden in de thuissituatie. Het is daarom belangrijk om deze kinderen op de juiste wijze te selecteren. Wij hebben een algoritme ontwikkeld om de best passende methode te selecteren voor introductie van mogelijke voedselallergenen bij kinderen. Daarna is onderzocht of dit algoritme veilig en haalbaar is.

De Weger WW, Herpertz CEM, Van der Meulen GN, Bangma H, Kastelijn W, Van Lente L, Koppelman GH, Sprikkelman AB, Kamps AWA. Safe selection of children with suspected food allergy to introduce peanut or tree nuts at home. Clin Exp Allergy. 2024.

http://doi.org/10.1111/cea.14451

Er kan besloten worden dat een voedingsmiddel thuis geïntroduceerd kan worden met behulp van standaardschema’s. Regelmatig blijken ouders de voorkeur te hebben om het voedingsmiddel in het ziekenhuis te geven, zelfs als wij hebben aangegeven dat dit veilig thuis kan. Wij hebben onderzocht in hoeverre kwaliteit van leven van invloed is op deze keuze.

De Weger WW, Kunst M, Herpertz CEM, Van der Meulen, GN, Van Lente L, Koppelman GH, Sprikkelman AB, Kamps AWA. Low health‐related quality of life is associated with declining home introduction of suspected food allergens. Clin Exp Allergy. 2022;52:201-204.
http://doi.org/10.1111/cea.14056

Huidige richtlijnen adviseren om voedselprovocatietesten te verrichten bij de diagnostiek naar voedselallergie. Dit artikel bespreekt de uitdagingen tijdens het diagnosticeren van voedselallergie middels een open of dubbelblinde voedselprovocatietest en de belangrijke aspecten van de opzet van een studie om dit te onderzoeken. Een erg belangrijk onderwerp voor zowel de dagelijkse zorg als de wetenschap wordt behandeld: hoe kun je voedselallergie bij kinderen vaststellen?

 

De Weger WW, Sprikkelman AB, Herpertz CEM, Van der Meulen GN, Vonk JM, Kamps AWA, Koppelman GH. The dilemma of open or double- blind food challenges in diagnosing food allergy in children: Design of the ALDORADO trial. : Pediatr Allergy Immunol. 2022;33:e13654.
https://doi.org/10.1111/pai.13654

De uitslag van een voedselprovocatietest is sterk afhankelijk van de interpretatie van klachten. Deze klachten worden veroorzaakt doordat er verschillende stofjes vrijkomen tijdens een allergische reactie zoals tryptase. Dit artikel bespreekt de mogelijkheid om tryptase te meten in speeksel van kinderen bij wie een voedselprovocatietest wordt verricht.

 

De Weger WW, Bruinenberg VM, Van der Lek EM, Gerrits JH, Van Lente L, Herpertz CEM, Van der Meulen GN, Sprikkelman AB, Koppelman GH, Kamps AWA. Detection of Salivary Tryptase Levels in Children following Oral Food Challenges. Int Arch Allergy Immunol. 2021. https://doi.org/10.1159/000519374

Het komt regelmatig voor dat het niet lukt om melk in het dieet te introduceren na een negatieve voedselprovocatietest (d.w.z. geen allergie aangetoond). Dit kan veroorzaakt worden doordat de hoeveelheid melkeiwit in de thuissituatie hoger is dan de aangeboden portie in het ziekenhuis. Een andere verklaring is dat er andere melkproducten worden genuttigd. Dit artikel beschrijft de mogelijke invloed van beide aspecten op succesvolle introductie in het dieet na negatieve test.

 

Van de Ven CA, Herpertz I, van Lente L, van der Meulen GN, Kamps AWA. Successful introduction of milk after a negative double‐blind placebo‐controlled food challenge test is independent of the total dose and milk product used during the challenge test. Immun Inflamm Dis. 2020;8:292–298.

https://doi.org/10.1002/iid3.305