Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Specialismen en behandelcentra
  3. Gynaecologie en Verloskunde
  4. Wat staat er in een geboorteplan?

Wat staat er in een geboorteplan?

In een geboorteplan schrijf je op wat jouw wensen en verwachtingen zijn rondom de bevalling. De meeste vrouwen hebben dezelfde wensen. Daarom zijn die al opgenomen in de standaardwerkwijze van de Martini Geboorte Groep.

Zo mag de partner standaard de navelstreng doorknippen. Ook mag de baby zo lang mogelijk bij de moeder op de borst blijven liggen en proberen we binnen één uur na de bevalling het kindje voor het eerst aan de borst te leggen. In het geboorteplan hoef je alleen de wensen te noteren die afwijken van de standaardwerkwijze.

In de praktijk zien we dat vrouwen vooral bij een tweede zwangerschap duidelijke wensen hebben. Als je voor het eerst bevalt, is het lastiger in te schatten wat je fijn gaat vinden. Er zijn ook vrouwen die helemaal open de bevalling in willen gaan. Dat is ook prima. Het geboorteplan is geen verplichting. Ook als je niks op papier zet, komt het goed met de begeleiding.

Tips voor het schrijven van een geboorteplan

In het geboorteplan kun je bijvoorbeeld opschrijven:

  • Waar je wilt bevallen en wie er bij de bevalling aanwezig mogen zijn
  • In welke houding je graag wil bevallen;
  • Of je pijnstilling wilt en zo ja, welke vorm;
  • Of je je baby zelf wil opvangen en wie de navelstreng door mag knippen.

Ook kun je nadenken over: Wil je in bad bevallen? Wil je gebruikmaken van de baarkruk? Ben je iemand die het liefst met rust gelaten wil worden of vind je het fijn als we je aanmoedigen? Hoe ging een eventuele eerdere bevalling?

Waarom maak je een geboorteplan?

Een geboorteplan schrijven helpt je om je wensen en verwachtingen op een rijtje te zetten. Daarna kun je ze uit je hoofd zetten en erop vertrouwen dat we er rekening mee houden. Alle partijen binnen de Martini Geboorte Groep werken met hetzelfde geboorteplan. Als de bevalling wordt overgenomen door het ziekenhuis, kunnen ze daar in één oogopslag zien wat jouw wensen zijn. De overdracht van jouw wensen is hiermee goed geregeld. Ook dat geeft rust.

Met wie bespreek je een geboorteplan?

Het geboorteplan bespreek je met je verloskundige. Vaak is meer mogelijk dan vrouwen denken. Ook los van het geboorteplan is het belangrijk om altijd aan te geven wat jouw wensen zijn. Als een wens lastig te realiseren is, kunnen we daarover praten en een oplossing bedenken. Niet alle vrouwen kijken uit naar de bevalling. Het schrijven van een geboorteplan helpt ook om dat daar waar je tegen op ziet, onder woorden te brengen. Bespreek je eventuele angst met de verloskundige. Het standaard formulier van een geboorteplan van de Martini Geboorte Groep kun je hier downloaden  en invullen.

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.