Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Specialismen en behandelcentra
  3. Gynaecologie en Verloskunde
  4. Onderzoek en innovatie

Onderzoek en innovatie

In het Martini Ziekenhuis worden ieder jaar ongeveer 2.500 kinderen geboren. We doen dan ook de meeste ziekenhuisbevallingen van Noord-Nederland. Omdat we zoveel bevallingen doen, is het heel belangrijk dat we zorgen voor de allerbeste geboortezorg. Want ‘gewoon goed’ is voor ons niet voldoende.

Binnen het expertiseteam Moeder & Kind werken we dan ook hard om de kwaliteit zo hoog te houden. Bijvoorbeeld door manieren van bevallen aan te bieden waarbij vrouwen zich zo prettig mogelijk voelen. Dat doen we door alleen te werken met de nieuwste en beste technieken. En door bijvoorbeeld door mee te doen aan wetenschappelijk onderzoek. Zo houden we onze ogen en oren voortdurend open voor wat er ontdekt wordt op ons vakgebied. En daar hebben we al flink wat mee veranderd:

Draadloze CTG voor meer bewegingsvrijheid

Met een CTG maken we hartfilmpjes van de baby tijdens de bevalling. In het Martini Ziekenhuis gebruiken we dan het liefst een draadloze CTG. Zonder de draden op haar buik heeft een aanstaande moeder veel meer bewegingsvrijheid. Waarbij we toch de hartslag van de baby even goed in de gaten kunnen houden. Dus ook bij het rondlopen, onder de douche of in bad gaan. Veel bevallende vrouwen vinden dat erg prettig. In ons ziekenhuis hebben we een aantal draadloze CTG-apparaten om te gebruiken

Badbevalling

Het warme water bij een badbevalling zorgt voor meer ontspanning. De bevalling gaat daardoor vaak sneller en makkelijker. Ook is er meestal minder pijnstilling nodig. We gebruiken daarvoor een speciaal bevalbad.

Een badbevalling is kan in het Martini Ziekenhuis niet alleen maar bij vrouwen zonder medische indicatie. Ook mét een medische indicatie kunt u bij ons vaak kiezen voor een bevalling in bad. Dat is niet alleen prettig voor u, het heeft ook voordelen voor uw bevalling.

Natuurlijke keizersnede

“Hoe kunnen we onze zoon geboren zien worden en direct huid-op-huid contact hebben?” Die vraag stelden de aanstaande ouders van Max, die via een geplande keizersnede geboren zou worden.
Een simpele vraag, maar zonder eenvoudig antwoord. Bij een zware operatie zoals een keizersnede is dat niet makkelijk te regelen. Onze gynaecologen voelden zó met de jonge ouders mee, dat ze alles op alles hebben gezet. Het resultaat was de gentle sectio, of natuurlijke keizersnede. Daarmee waren we het eerste ziekenhuis in Noord-Nederland. Een geweldige ontwikkeling voor moeder én kind.

U dient cookies te accepteren voordat we deze inhoud aan u kunnen laten zien

Sinds 2012 kiezen we in het Martini Ziekenhuis altijd voor een natuurlijke keizersnede. 24 uur per dag, en ook bij spoedgevallen. Bij een natuurlijke keizersnede zorgen we meteen na de geboorte voor huid-op-huidcontact. Net als bij een vaginale bevalling. Dat is prettig en goed voor u, en voor uw pasgeboren kind.

Bij een natuurlijke keizersnede ziet u als ouder uw kind geboren worden. Na het maken van de snee in de buikwand zakt het operatiescherm naar beneden. Op dat moment kunnen u en uw partner de geboorte zien. De gynaecoloog legt uw baby direct op uw borst en sluit daarna de operatie verder af. We noemen het daarom ook wel een huid-op-huid keizersnede.

Wetenschappelijk onderzoek

Het Martini Ziekenhuis is een topklinisch ziekenhuis. We doen vaak mee aan (landelijk) onderzoek. Daarbij is ons belangrijkste doel is om onze zorg voor moeder en kind steeds verder te verbeteren.
Het kan voorkomen dat we tijdens uw zwangerschap of bevalling vragen of u mee wilt doen aan een onderzoek. Soms gaat het alleen om het invullen van een vragenlijst. Maar het kan ook zijn dat we het effect van verschillende behandelingen willen onderzoeken. Meedoen aan onderzoek is altijd vrijwillig. Als u niet mee wilt doen, heeft dat geen gevolgen voor uw behandeling.

Onderzoek in Nederland door gebundelde krachten

De NVOG doet veel onderzoek in Nederland. Het is een non-profitorganisatie, dus zonder winstdoelen. In de vereniging zitten gynaecologen, verloskundigen en arts-onderzoekers vanuit 70 ziekenhuizen in Nederland. De vereniging brengt zo de krachten en expertise van al deze specialisten samen. Voor onderzoek naar vruchtbaarheidsproblemen, verloskunde, gynaecologie, urogynaecologie en neonatologie. Waarbij ieders doel is om de zorg steeds te blijven vernieuwen. Ook vanuit het Martini Ziekenhuis doen we mee aan de onderzoeken.

Martini Geboorte Groep

De Martini Geboorte Groep is een samenwerking tussen het Martini Ziekenhuis en verloskundigenpraktijken. Door als groep mee te werken aan wetenschappelijk onderzoek, helpen we de geboortezorg in Nederland steeds te vernieuwen.
Voor onderzoek gebruiken we altijd anonieme gegevens, dus zonder uw naam of de naam van uw kind. Het kan zijn dat u het niet goed vindt dat we uw medische gegevens gebruiken. Dan is het belangrijk dat u dat zo snel mogelijk aan ons laat weten. We begrijpen het ook als u vragen heeft. We vertellen u daarom graag wat we met uw gegevens doen.

Belangrijk onderzoek naar aangeboren aandoeningen (Eurocat)

De teams van Verloskunde en Kindergeneeskunde van het Martini Ziekenhuis werken mee aan een onderzoek naar aangeboren ziekten of afwijkingen. Dat is een langlopend onderzoek van het UMCG onder de naam Eurocat. Hiermee kunnen we in de toekomst misschien afwijkingen of ziektes voorkomen.

Voor dit onderzoek worden alleen ouders uitgenodigd van kinderen met een aangeboren afwijking. Daarom is het belangrijk om te weten of uw kind een aangeboren afwijking of ziekte heeft. Uw arts wijst daarom een medewerker aan die de medisch gegevens van u en uw kind bekijkt. Dit kan niet anoniem, maar onze medewerkers gaan netjes met uw gegevens om. Uw gegevens worden alleen bekeken voor het onderzoek.

Als u het niet goed vindt dat we de gegevens van uw kind bekijken, kunt u dat laten weten aan de arts. Ook kunt u het laten weten als u geen uitnodiging wil ontvangen voor het Eurocat-onderzoek.

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.