Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Specialismen en behandelcentra
  3. Gynaecologie en Verloskunde
  4. Kwaliteit van geboortezorg

Kwaliteit van geboortezorg

De kwaliteit van zorg in de Nederlandse ziekenhuizen is over het algemeen goed. Maar de kwaliteit van geboortezorg is niet overal hetzelfde. Als u in het ziekenhuis onder controle komt of gaat bevallen, wilt u graag een zo goed en prettig mogelijke zwangerschap, bevalling en kraamtijd. Ons expertiseteam Moeder & Kind van het Martini Ziekenhuis zorgt daarvoor.

In het Martini Ziekenhuis worden de meeste kinderen van Noord-Nederland geboren. Zorg voor moeder en kind is dan ook ons expertisegebied. We laten aanstaande moeders graag zien wat wij voor ze kunnen betekenen. Daarom zijn we open over het aantal bevallingen, keizersnedes en ruggenprikken dat we doen. En delen we de tevredenheid van onze patiënten.

Patiënttevredenheid

De patiënttevredenheid is wat onze patiënten vinden van onze zorg en service. Ervaringen van zwangeren en jonge moeders geven ons belangrijke informatie. Hiermee kunnen we onze zorg waar nodig verbeteren. Ook kunnen patiëntervaringen nieuwe zwangeren helpen bij het maken van hun keuze voor een ziekenhuis.

Goede cijfers op de afdeling Verloskunde

Vrouwen die zijn bevallen in het Martini Ziekenhuis geven onze zorg een gemiddeld cijfer van 8.6. De rapportcijfers gaan uit van de beoordeling van 80 vrouwen die in de periode van januari t/m maart 2018 bij ons zijn bevallen.

Hoe meten we dit?

De patiënttevredenheid meten we met de CQ-index (Consumer Quality). Met de CQ-index bekijken we hoe de patiënt de kwaliteit van zorg ervaart. Het is een gestandaardiseerde manier voor het meten van ervaringen van patiënten. De vragenlijsten geven een beeld van 2 belangrijke dingen: wat patiënten belangrijk vinden én wat hun ervaringen zijn. Het Martini Ziekenhuis gebruikt de CQ-index voor het evalueren en verbeteren van de kwaliteit van zorg.

Bekwaamheid

Met bekwaamheid bedoelen wij de ervaring en deskundigheid van de gynaecologen, verloskundigen en andere specialisten in het expertiseteam Moeder & Kind. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat een specialist of verloskundige steeds meer kennis en ervaring krijgt, als hij of zij meer bevallingen doet. De kans op een goed resultaat voor de patiënt is daardoor groter. Deze gegevens meten wij ieder jaar. We houden bij hoeveel vrouwen in ons ziekenhuis bevallen en hoe:

  • Aantal bevallingen in het Martini Ziekenhuis in 2017: 2.412
  • Waarvan een natuurlijke keizersnede: 419

Aantal keizersneden

Een arts kan besluiten om uw kind te halen via een keizersnede. Bijvoorbeeld als de gezondheid van moeder of van het kind tijdens de bevalling in gevaar komt, zoals bij een stuitligging.

Soms krijgen ook vrouwen waarbij het kind niet in stuitligging ligt een keizersnede. Het Martini Ziekenhuis houdt bij hoe vaak dat voorkomt. Daarbij gebeurt dit bij ons iets minder vaak dan gemiddeld in de rest van Nederland.

Bron: Transparantiekalender 2018 Martini Ziekenhuis Landelijk gemiddelde
% bevallingen via een keizersnede van een eerste kind in hoofdligging 15,23% 15,72%

Aantal ruggenprikken tijdens de nacht of in het weekend

Ook houden we bij hoeveel vrouwen een ruggenprik krijgen in de nacht of in het weekend. Dit kan iets zeggen over de doorlopende beschikbaarheid van een arts die de ruggenprik kan geven.

Bron: Transparantiekalender 2018 Martini Ziekenhuis Landelijk gemiddelde
% van de vrouwen die ’s nachts of in het weekend bevielen in het Martini Ziekenhuis en een ruggenprik hebben gekregen 41,63% 34,60%

Samenwerking in Santeon-verband

Het Martini Ziekenhuis is één van de 7 Santeon ziekenhuizen. Samen werken we aan het voortdurend verbeteren van de zorg. Om de kwaliteit van zorg te verbeteren, hebben de Santeon ziekenhuizen onder de naam ‘Zorg voor uitkomst' indicatorensets ontwikkeld. Hiermee kunnen we de behandelresultaten onderling meten en vergelijken.

Uw zekerheden

  • U wordt in een topklinisch ziekenhuis behandeld waar hooggespecialiseerde zorg en voorzieningen voorhanden zijn.
  • Artsen uit de 7 Santeon ziekenhuizen kijken bij elkaar 'in de keuken' en komen zo samen tot de beste behandelingen.
  • De Santeon ziekenhuizen hebben veel ervaring. Ze behandelen meer dan 10% van de patiënten in Nederland.
  • In een Santeon ziekenhuis kunt u rekenen op zorg op het juiste moment: snel waar het moet en we nemen meer tijd als dat kan en wenselijk is.
  • De Santeon ziekenhuizen hebben aandacht voor de gevolgen van de behandeling op uw leven.
  • De Santeon ziekenhuizen hechten waarde aan goede communicatie met u en uw familie.

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.