Aan het laden
 1. Home
 2. Naar het ziekenhuis voor afspraak of opname
 3. Preoperatief spreekuur

Preoperatief spreekuur

U heeft binnenkort een operatie of een onderzoek waarbij verdoving nodig is. Een paar weken vóór de operatie of het onderzoek krijgt u een uitnodiging voor een telefonisch consult. Tijdens het telefonisch consult beslist de anesthesioloog of anesthesiemedewerker samen met u welke verdoving voor u het beste is. Een dag voorafgaand aan dit consult wordt u telefonisch benadert door een apothekersassistent en een intakeverpleegkundige ter voorbereiding op het telefonisch gesprek met anesthesioloog of anesthesiemedewerker.

Alles over de datum en tijd van uw operatie of onderzoek hoort u via de Opnameplanning.

Digitale vragenlijst

Vóór uw afspraak vragen wij u alvast een vragenlijst in te vullen. Dat is een digitale vragenlijst via het patiëntenportaal Mijn Martini. U vult die vragenlijst alvast in. Zo weten we al zoveel mogelijk over uw gezondheid en situatie en gaat de afspraak sneller.

Waar is het telefonisch preoperatief spreekuur voor?

Tijdens het preoperatief spreekuur bereiden we uw operatie of onderzoek zo goed mogelijk voor. U heeft telefonisch contact met de volgende personen:

 • de apothekersassistent, om uw medicijnen te checken
 • een anesthesioloog of anesthesiemedewerker;
 • de intakeverpleegkundige;
 • en heeft u diabetes, dan spreekt u ook de verpleegkundig diabetesspecialist.

Apothekersassistent

De apothekersassistent bespreekt met u welke medicijnen u thuis gebruikt. Dat is belangrijk om te weten voor uw operatie of onderzoek.

Vóór uw afspraak vragen we daarom een medicatieoverzicht op bij uw huisarts of apotheek. Vindt u dat niet goed, dan kunt u dat vóór uw afspraak doorgeven aan uw eigen apotheek of huisarts. Als alles klopt, zetten we de gegevens over uw medicijnen in uw medisch dossier (Elektronische Patiënten Dossier). De anesthesioloog of anesthesiemedewerker kan dat dan bekijken tijdens het telefonisch consult.

Anesthesioloog of anesthesiemedewerker

Een anesthesioloog is de specialist voor de verdoving. Samen bespreekt u de manier van verdoven. Dat kan een algehele narcose zijn of een plaatselijke verdoving. De anesthesioloog en anesthesiemedewerker werken veel met elkaar samen. U spreekt daarom een van beide tijdens het telefonisch consult. We willen graag een goed beeld krijgen van uw gezondheid. Daarom gaan we het met u hebben over:

 • de ingevulde vragenlijst;
 • uw ervaringen met operaties en anesthesie;
 • uw gezondheid op dit moment;
 • hoe het gaat met uw gebit;
 • de medicijnen die u mag gebruiken of waarmee u moet stoppen;
 • ziekten die in uw familie voorkomen;
 • of u ergens allergisch voor bent.

We bespreken  met u welke manier van verdoven het beste voor u is. Het is belangrijk dat u het daarmee eens bent. Daarom vragen we altijd uw toestemming. Alle informatie geven we door aan de anesthesioloog die er tijdens uw operatie of onderzoek bij is.

Intakeverpleegkundige

Met de intakeverpleegkundige bespreekt u alles wat belangrijk is voor en na uw opname in het ziekenhuis:

 • hoe u zich kunt voorbereiden op de operatie. Thuis, maar ook op de verpleegafdeling;
 • wat uw thuissituatie is. Dit is belangrijk om te weten voor opvang en het regelen van de zorg bij thuiskomst;
 • de leefregels voor thuis;
 • informatie over uw rechten als patiënt.

Tijdens dit gesprek kunt u ook zelf al uw vragen stellen. Het is een goed idee om deze alvast op te schrijven. Zo vergeet u niets.

Verpleegkundig diabetesspecialist

Heeft u diabetes (suikerziekte)? Dan kunt u tijdens het preoperatief spreekuur ook telefonisch contact hebben met de verpleegkundig diabetesspecialist. U krijgt advies over uw medicijnen om uw bloedsuiker goed te regelen op de dag van de operatie. Houd uw diabetesdagboek, bloedglucosemeter en insuline-pen bij de hand tijdens het gesprek.

Meer informatie over het preoperatief spreekuur

In de folder leest u wat wij met u bespreken tijdens het preoperatief spreekuur, maar i.v.m. corona doen we dit spreekuur telefonisch met u. Ook kan de informatie in de folder afwijken.

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.