Aan het laden
  1. Home
  2. Naar het ziekenhuis voor afspraak of opname
  3. Dagbehandeling in het ODC

Dagbehandeling in het ODC

Het Operatief Dagcentrum (ODC) is een speciale afdeling naast het operatiecentrum waar kortdurende operaties en pijnbehandelingen snel achter elkaar kunnen plaatsvinden. Hierbij staan efficiëntie en patiëntvriendelijkheid centraal.

Het Operatief Dagcentrum heeft 3 behandelkamers waar geen algehele narcose wordt gegeven, maar sedatie (roesje) of een plaatselijke verdoving. De vorm van verdoving bespreken we van te voren met u. Geplande operaties vinden plaats van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.00 uur.

Kleine of kortdurende operatieve ingrepen

Het ODC is bedoeld voor kleine of kortdurende operaties. Denk bijvoorbeeld aan kleine gynaecologische ingrepen, zoals het plaatsen van een spiraaltje of een hysteroscopie (waarbij met een camera in de baarmoeder gekeken en geopereerd wordt) of plastisch-chirurgische en urologische ingrepen. U kunt meestal dezelfde dag weer naar huis. 

Voordelen

In het ODC doen we alleen operaties waar een lichte of plaatselijke verdoving voor nodig is. Daar heeft u na afloop veel minder of geen last van dan bij een algehele narcose. U kunt namelijk van een narcose misselijk of moe worden of concentratieproblemen krijgen. Door de lichte verdoving kunnen patiënten veel sneller naar huis en de arts in het ODC kan sneller bij de patiënten langsgaan om de operatie na te bespreken.

Dagbehandeling: hoe gaat dat?

Op de dag van de operatie wordt u opgenomen op de dagbehandeling van het Operatief Dagcentrum. Hier worden voorbereidingen voor de operatie getroffen, zoals het aantrekken van een operatiejasje. Vanuit de dagbehandeling gaat u lopend of in bed naar de holding.

Holding

Op de holding maken we u “klaar” voor de operatie. We plaatsen een infuus, meten uw bloeddruk en u wordt aangesloten aan de monitor.

Behandelkamer

De anesthesiemedewerker brengt u naar de behandelkamer. Daar maakt u kennis met het team dat u gaat opereren. Dit zijn de chirurg, de anesthesiemedewerker en operatieassistenten. 

Laatste check

Voordat de operatie begint controleren we alle gegevens van u nog een keer, zoals uw naam, geboortedatum, voor welke operatie en zijde u komt, medicijngebruik en allergieën. Er vinden voorbereidingen plaats voor de verdoving. Bij sedatie wordt u altijd aangesloten op de bewakingsapparatuur.

Uitslaapkamer

Na de operatie gaat u naar de uitslaapkamer (recovery). Hoe lang u daar blijft, hangt af van de operatie en hoe u zich voelt. Wij nemen contact op met de persoon die u als contactpersoon heeft opgegeven. Bent u weer voldoende bijgekomen van de verdoving? Dan wordt u teruggebracht naar de dagbehandeling en mag u naar huis. 

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.