Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

Gevel van het Martini Ziekenhuis met de gangen op meerdere verdiepingen
  1. Home
  2. Specialismen en behandelcentra
  3. Martini Niercentrum

Martini Niercentrum

In het Martini Niercentrum kunt u terecht voor onderzoek en behandeling van hypertensie en alle soorten nierproblemen. Voor nierziekten en hypertensie heeft het Martini Niercentrum een speciaal spreekuur. Voor dialysepatiënten hebben wij in het Niercentrum extra aandacht. Zo is er na 22.00 uur ’s avonds en op zondag altijd een dialyseverpleegkundige bereikbaar voor problemen die te maken hebben met uw dialysebehandeling.

Het Martini Niercentrum

Voor dialyse kunt u terecht op 3 locaties van het Martini Niercentrum: Groningen, Assen en Drachten. Voelt u zich niet goed? Als uw problemen te maken hebben met dialyse kunt u ons altijd bellen.

Bij hemodialyse kunt u ons bellen bij:

  • Benauwdheid (niet plat kunnen liggen, moeilijk ademhalen)
  • Shunt ‘klopt’ niet meer
  • Shunt springt open

Bij peritoneaal dialyse kunt u ons bellen bij:

  • Benauwdheid
  • Buikpijn
  • Troebele of bloederige uitloop
  • Inloop- en/of uitloopprobleem
  • Machineproblemen

Heeft u andere klachten? Neem dan contact op met uw huisarts of de Huisartsenpost. Bel altijd 112 als u ernstig benauwd bent.

Het Martini Niercentrum

U dient cookies te accepteren voordat we deze inhoud aan u kunnen laten zien

Praktische informatie Voor u

Martini Niercentrum
Dialyse afdeling: maandag t/m zaterdag van 7.30 tot 22.00 uur. Polikliniek Martini Niercentrum: maandag t/m vrijdag 8.30 tot 16.00 uur.
Tel.: (050) 524 5460
Routenummer: 0.8

Alle poliklinieken en afdelingen

Samen met de Nierpatiëntenvereniging Noord Nederland organiseert het Martini Niercentrum van het Martini Ziekenhuis meerdere keren per jaar het Niercafé. Dit is een contactbijeenkomst voor nierpatiënten, hun naasten en belangstellenden. Kijk op de website van NVNN voor meer informatie. 

Kijk hier onze webinars terug:

 

Meest gezochte Behandelingen en onderzoeken

In overleg met uw huisarts of behandelend specialist is er een afspraak gemaakt op de polikliniek van het Martini Niercentrum. Het Martini Niercentrum heeft voor patiënten met een verminderde nierfunctie verschillende spreekuren.

Meer informatie over 'Chronische nierschade'

Bij hemodialyse zuivert een dialysemachine het bloed door middel van een kunstnier. Het Martini Niercentrum beschikt over 20 dialysestations voor hemodialyse in het Martini Ziekenhuis in Groningen, 5 dialysestations in het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen en 9 dialysestations in Ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten. 

Meer informatie over 'Hemodialyse'

Samen met uw nierarts, de nefroloog, heeft u gekozen voor buikspoeling. Dit noemen we peritoneaal dialyse of PD. Buikspoeling is een vorm van thuisdialyse van de nieren, zodat u hiervoor niet meer naar het ziekenhuis hoeft. Tijdens een operatie krijgt u een CAPD-katheter (slangetje) in uw buikholte. Hiermee laat u spoelvloeistof in en uit uw buik lopen. Zo spoelen afvalstoffen weg. Voor de operatie blijft u 2 tot 3 dagen in het ziekenhuis. Daarna krijgt u een CAPD-training zodat u thuis zelf de dialyse kunt doen.

Meer informatie over 'Peritoneaal dialyse (katheterimplantatie)'

Een dialysekatheter is een kunststof slangetje van ongeveer 20 cm lang. Deze katheter is ingebracht in een ader. Dat kan de halsader, de ader onder het sleutelbeen of in de liesader zijn. Er wordt onderscheid gemaakt tussen een tijdelijke dialysekatheter en een permanente dialysekatheter.

Meer informatie over 'Dialysekatheter'
Bekijk alle behandelingen en onderzoeken

Bijbehorende specialismen

Gevel van het Martini Ziekenhuis met de gangen op meerdere verdiepingen

Ontwikkelingen in ons vakgebied

28-06-2022

Santeon ziekenhuizen werken samen aan beperken nierschade

In Nederland hebben ruim twee miljoen mensen chronische nierschade. Behandeling richt zich vooral op het beperken van deze schade. Sinds 2018 werkt het Martini Ziekenhuis in samenwerking met de andere Santeon ziekenhuizen aan het verbeteren van de nierzorg. Met als doel dat patiënten meer kwaliteit van leven ervaren, zowel fysiek als mentaal. Wilbert Janssen, nefroloog in het Martini Ziekenhuis: ‘Dit betekent niet alleen continu de zorg verbeteren door van elkaar te leren, maar ook uitgaan van de autonomie van patiënten en ze ruimte geven in het nemen van beslissingen in het behandeltraject.’  
Bekijk alles

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.