Aan het laden
  1. Home
  2. Specialismen en expertisegebieden
  3. Longziekten

Longziekten

Het specialisme Longziekten van het Martini Ziekenhuis onderzoekt en behandelt alle ziekten aan de longen en luchtwegen, zoals astma en COPD. Voor sarcoïdose en longfibrose (interstitiële longziekten) is het Martini Ziekenhuis hét centrum voor de noordelijke regio.

Longziekten in het Martini Ziekenhuis

Op de polikliniek werken longartsen, longfunctie- analisten en gespecialiseerde verpleegkundigen. Samen onderzoeken en behandelen zij de verschillende ziekten aan de longen en luchtwegen, met de nieuwste onderzoekstechnieken en medicijnen. De longarts bespreekt samen met u de onderzoeken en eventueel behandelplan.

Wetenschappelijk onderzoek

Het Martini Ziekenhuis doet mee aan wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe onderzoek- en behandelmethodes. Mocht u interesse hebben in deelname dan kunt u dit overleggen met uw longarts.

Stoppen met roken

Wilt u stoppen met roken, maar vindt u het moeilijk om te stoppen? Onze longverpleegkundigen helpen u hierbij. In het Martini Ziekenhuis kunt u terecht voor groepstraining Stoppen met roken. 

Extra begeleiding voor longpatiënten

Voor longpatiënten schakelen wij indien nodig extra begeleiding in van de longverpleegkundige, fysiotherapeut of diëtist. Voor reactivering van deze patiënten werken wij nauw samen met verschillende fysiotherapeuten.

Praktische informatie Voor u

Longziekten (polikliniek)
Op werkdagen van 8.00 tot 16.00 uur.
Tel.: (050) 524 5930
E-mail: longziekten@mzh.nl
Routenummer: 1.5

Heeft u vragen voor de longverpleegkundige?
U kunt via het secretariaat een telefonische afspraak laten inplannen. Dit spreekuur is op werkdagen van 13.00 tot 13.45 uur.

Alle poliklinieken en afdelingen

Wordt u opgenomen op de verpleegafdeling?
Dan kunt u gebruik maken van kleine zuurstoftankjes. Zo kunt u toch vrij bewegen. Omdat deze tankjes brandgevaarlijk zijn, kunt u hier alleen gebruik van maken als u niet rookt.

Meest gezochte Behandelingen en onderzoeken

Samen met uw arts heeft u besloten om u te laten testen op tuberculose (tbc). Een mantouxtest toont aan of u ooit in aanraking bent geweest met tuberculose. Bij een positieve test wordt  een röntgenfoto van de longen gemaakt. Naast de mantouxtest wordt ook een bloedonderzoek (Igra-test) verricht. Beide testen samen geven een duidelijker beeld ter interpretatie voor de arts.

Meer informatie over 'Mantouxtest bij tuberculose (tbc)'

Samen met uw arts heeft u besloten dat een thoraxdrainage een passende behandeling voor u is. Dat kan nodig zijn als u vocht achter de longen heeft of een klaplong. Met een thoraxdrainage halen we via een slangetje (drain) het vocht of de lucht achter uw longen weg.

Meer informatie over 'Thoraxdrainage (vocht achter de longen)'

U heeft problemen met slapen en samen met uw arts besloten om deze te laten onderzoeken. U krijgt verschillende onderzoeken, waaronder een slaapregistratie. Dit kan meestal gewoon bij u thuis. Soms komt u voor een slaapregistratie een nachtje naar het ziekenhuis.

Meer informatie over 'Slaapproblemen (diagnostiek)'

Om de oorzaak van uw longklachten vast te stellen, heeft u samen met uw arts besloten een methacholine provocatietest te doen. Met dit onderzoek kunnen we vaststellen of uw luchtwegen ook gevoelig zijn, wat mogelijk uw klachten verklaard.

Meer informatie over 'Methacholine provocatietest'

Om de oorzaak van uw longklachten vast te stellen, heeft u samen met uw arts besloten een longfunctieonderzoek te doen. Hiermee testen we de ademhaling en hoe goed uw longen werken. Er zijn 3 soorten longfunctieonderzoek mogelijk. Een spirometrie, een diffusietest en een bodybox. Samen met uw arts en de longfunctieanalist bespreekt u welke onderzoeken u krijgt.

Meer informatie over 'Longfunctieonderzoek'
Bekijk alle behandelingen en onderzoeken

Bijbehorende specialismen

Gevel van het Martini Ziekenhuis met de gangen op meerdere verdiepingen

Open over kwaliteit

Patiënttevredenheid

• Patiënten beoordelen onze zorg gemiddeld met een 8,5
• In de regio Noord-Nederland kiest 60% bij longziekten voor het Martini Ziekenhuis

Patiëntenparticipatie

Topkliniek

Het Martini Ziekenhuis heeft het predicaat Topkliniek voor slaapapneu.

Slaapcentrum krijgt maximaal aantal sterren

Hoge kwaliteit

Bij de behandeling van Longkanker presenteert het Martini Ziekenhuis beter dan het landelijk gemiddelde.

Website: Ziekenhuischeck.nl

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.