Aan het laden
Gevel van het Martini Ziekenhuis met de gangen op meerdere verdiepingen
  1. Home
  2. Specialismen en expertisegebieden
  3. Radiologie

Radiologie

Op de afdeling Radiologie vinden verschillende onderzoeken plaats om in het lichaam te kunnen kijken. Dit doen we met behulp van röntgenstraling, geluidsgolven en magneetvelden. Daarnaast kunnen we behandelingen verrichten, zoals het nemen van een biopt, een wortelblokkade of het plaatsen van een drain.

Radiologie in het Martini Ziekenhuis

Met een röntgenfoto, MRI-scan, echo of CT-scan kunnen we afbeeldingen maken van spieren, botten, bloedvaten en organen. De radiodiagnostisch laborant voert dit onderzoek uit. Onze radiologen beoordelen deze beelden en sturen het verslag hiervan naar uw (huis)arts. Ook kunnen we met röntgenstraling en een klein sneetje via de huid in een bloedvat behandelingen en onderzoeken uitvoeren.

Behandelingen en onderzoeken

Voor deze behandelingen en onderzoeken krijgt u te maken met de afdeling Radiologie. 

Bereid u goed voor

Voor sommige onderzoeken moet u zich thuis al voorbereiden, leest u daarom altijd de afspraakbrief goed door. Meldt het altijd als u zwanger bent.

Praktische informatie Voor u

Is straling gevaarlijk? Kan ik een kopie krijgen van een röntgenfoto? Bekijk hier de meestgestelde vragen over Radiologie.

Meest gezochte Behandelingen en onderzoeken

Samen met uw arts heeft u gekozen voor een echografie (echo) van uw onderbuik. Een echo is een onderzoek waarbij we via geluidsgolven uw organen op een beeldscherm kunnen zien. Dit onderzoek is niet pijnlijk en niet schadelijk. Voor een echo-onderzoek komt u naar de afdeling Radiologie. Tijdens deze echo bekijken we uw nieren en blaas. Ook kunnen de grote lichaamsslagader, de baarmoeder en de eierstokken worden bekeken.

Voor dit onderzoek is het belangrijk dat u zich thuis vast voorbereidt.

Meer informatie over 'Echografie van de onderbuik'

U heeft in overleg met uw arts een afspraak gekregen voor het maken van een MRI-scan. Deze scan vindt plaats op de afdeling Radiologie en zal uitgevoerd worden door een radiodiagnostisch laborant die gespecialiseerd is in de MRI. Een MRI-scan maakt afbeeldingen van het lichaam door middel van een sterk magnetisch veld en radiogolven. Bij dit onderzoek wordt geen röntgenstraling gebruikt. MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging en een scan duurt ongeveer 15-60 minuten.

Meer informatie over 'MRI-scan'

Samen met uw arts heeft u gekozen voor een wortelblokkade om de pijn vanuit uw onderrug naar uw been en/of voet te verminderen. Het doel van de behandeling is tweeledig: aantonen welke zenuw verantwoordelijk is voor uw pijn en uw pijn verminderen (blokkeren). Tijdens deze behandeling zoekt de radioloog de zenuw op die de pijn veroorzaakt. Dit gebeurt met röntgenbeelden. Daarna spuit de radioloog rond de zenuwwortel een pijnstiller en een ontstekingsremmer in. Na deze behandeling mag u niet zelf rijden of fietsen. Het effect van de behandeling merkt u in de weken na de behandeling.

Meer informatie over 'Wortelblokkade (lage rug)'

Samen met uw arts heeft u besloten een CT-scan te laten maken. Voor een CT-scan kunt u bij ons terecht op de afdeling Radiologie. Een CT-scan duurt tussen de 5 - 30 minuten.

Meer informatie over 'CT-scan'

Bij dit onderzoek maken we een foto van een deel van het lichaam met behulp van röntgenstraling. Zo kunnen we bijvoorbeeld zien of een arm gebroken is of dat er een ontsteking in de longen zit. Hoe lang het onderzoek duurt, hangt af van het aantal foto’s dat gemaakt moet worden. Voor de meeste onderzoeken worden twee foto’s gemaakt en dat duurt hooguit tien minuten.

Meer informatie over 'Röntgenfoto maken'
Bekijk alle behandelingen en onderzoeken
Gevel van het Martini Ziekenhuis met de gangen op meerdere verdiepingen

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.