Aan het laden
Gevel van het Martini Ziekenhuis met de gangen op meerdere verdiepingen
  1. Home
  2. Specialismen en expertisegebieden
  3. Radiologie

Radiologie

Bij het specialisme Radiologie kunnen we op verschillende manieren zien of er iets binnen in uw lichaam aan de hand is. Na een ongeluk of bij aanhoudende klachten kunnen we met bijvoorbeeld een röntgenfoto, MRI, echo of CT-scan onderzoeken wat er met u aan de hand is, zonder dat daarvoor een operatie nodig is. Als het nodig is nemen we via een heel klein sneetje weefsel weg voor onderzoek, dit wordt vooraf altijd met u besproken. 

Radiologie in het Martini Ziekenhuis

Met een röntgenfoto, MRI, echo of CT-scan verschijnen spieren, botten en organen op ons scherm. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een MBB’er (radiodiagnostisch laborant). Onze radiologen beoordelen deze beelden en sturen het verslag hiervan naar uw (huis)arts. Onze afdeling heeft ook een aparte ruimte voor interventieradiologie en hartkatheterisatie.

Bereid u goed voor

Voor sommige onderzoeken moet u zich thuis al voorbereiden, leest u daarom altijd de afspraakbrief goed door. Meldt het altijd als u zwanger bent.

Praktische informatie Voor u

Is straling gevaarlijk? Kan ik een kopie krijgen van een röntgenfoto? Bekijk hier de meestgestelde vragen over Radiologie.

Meest gezochte Behandelingen en onderzoeken

U heeft samen met uw arts besloten een MRCP te laten maken. Dit is een MRI-scan van uw galwegen of alvleesklier. Hierbij gebruiken we geen röntgenstraling, maar een sterke magneet en radiogolven. Deze techniek is niet schadelijk voor u. Soms is contrastvloeistof nodig om een nog duidelijker beeld te krijgen. Het onderzoek duurt ongeveer 45 minuten.

Meer informatie over 'MRCP'

Samen met uw arts heeft u gekozen voor een echografie (echo) van uw onderbuik. Een echo is een onderzoek waarbij we via geluidsgolven uw organen op een beeldscherm kunnen zien. Dit onderzoek is niet pijnlijk en niet schadelijk. Voor een echo-onderzoek komt u naar de afdeling Radiologie. Tijdens deze echo bekijken we uw nieren en blaas. Ook kunnen de grote lichaamsslagader, de baarmoeder en de eierstokken worden bekeken.

Voor dit onderzoek is het belangrijk dat u zich thuis vast voorbereidt.

Meer informatie over 'Echografie van de onderbuik'

U heeft in overleg met uw arts een afspraak gemaakt voor het maken van een MRI-scan. Voor dit onderzoek komt u naar onze afdeling Radiologie. Een MRI maakt gebruikt van magneten. Bij de MRI-scan wordt er geen röntgenstraling gebruikt. Het maakt afbeeldingen van uw lichaam, met behulp van een sterk magnetisch veld en radiogolven. Afhankelijk van het onderzoek kan er gebruik gemaakt worden van een contrastmiddel. Een radiodiagnostisch laborant begeleidt u tijdens het onderzoek. De radioloog beoordeelt de beelden en stuurt de uitslag naar uw arts.

Meer informatie over 'MRI-scan'

In overleg met uw arts heeft u een verwijzing voor een echografisch onderzoek van de bovenbuik. Tijdens dit onderzoek kunnen we verschillende organen afbeelden, bijvoorbeeld de lever, milt, alvleesklier en de nieren.

Meer informatie over 'Echografie van de bovenbuik'

Samen met uw arts heeft u gekozen voor een wortelblokkade om de pijn vanuit uw onderrug naar uw been en/of voet te verminderen. Het doel van de behandeling is tweeledig: aantonen welke zenuw verantwoordelijk is voor uw pijn en uw pijn verminderen (blokkeren). Tijdens deze behandeling zoekt de radioloog de zenuw op die de pijn veroorzaakt. Dit gebeurt met röntgenbeelden. Daarna spuit de radioloog rond de zenuwwortel een pijnstiller en een ontstekingsremmer in. Na deze behandeling mag u niet zelf rijden of fietsen. Het effect van de behandeling merkt u in de weken na de behandeling.

Meer informatie over 'Wortelblokkade (lage rug)'
Bekijk alle behandelingen en onderzoeken
Gevel van het Martini Ziekenhuis met de gangen op meerdere verdiepingen

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.