Aan het laden
  1. Home
  2. Veelgestelde vragen
  3. Voeding bij kanker

Voeding bij kanker

Veelgestelde vragen

De diëtist berekent de energie- en eiwitbehoefte en adviseert een voeding met als doel de voedingstoestand te verbeteren of te handhaven. Het streven is om hierbij zoveel mogelijk bij het normale eetpatroon aan te sluiten.

Een stabiel gewicht is hierbij het uitgangspunt, of bij gewichtsverlies, toename van het gewicht. Eiwit is de bouwstof voor ons lichaam en nodig voor de opbouw en instandhouding van de spiermassa. Ook draagt voldoende eiwit in de voeding, bij aan de genezing van wonden. Bij ziekte is eiwit de belangrijkste voedingsstof voor herstel. 

U dient cookies te accepteren voordat we deze inhoud aan u kunnen laten zien

Als gewone voeding niet lukt worden aanvullende dieetpreparaten geadviseerd, vaak in de vorm van drinkvoeding. Drinkvoeding bevat extra energie, eiwit, vitaminen en mineralen. De diëtist kan op indicatie een machtiging voor u regelen bij de zorgverzekeraar. Wanneer de voedingsinname met behulp van drinkvoeding ook onvoldoende is, wordt sondevoeding geadviseerd.

Bij gebruik van  voedingssupplementen is het belangrijk om uw behandelend arts hiervan op de hoogte te brengen. Het gebruik van (hoog gedoseerde) voedingssupplementen/antioxidanten staat ter discussie tijdens de behandeling bij kanker vanwege het risico op ongewenste effecten. Een inname van in totaal 200% ADH van vitamines/mineralen (dat wil zeggen inname uit normale voeding, verrijkte voedingsmiddelen, drink- en of sondevoeding en supplementen tezamen) wordt als veilig beschouwd.

  • Tijdens en na de behandeling van kanker hebben veel mensen last van smaakveranderingen. Met het Smaak Kompas van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds kunt u op zoek gaan naar wat voor u smaakt. Lees er alles over op deze website
  • Ook de receptenpagina bij smaakveranderingen is een aanrader: Smaak bij kanker - Voeding en Kanker Info

Staat uw vraag er niet tussen?

Vertel het ons

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.