Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Veelgestelde vragen
 3. Reumatologie en Klinische Immunologie

Reumatologie en Klinische Immunologie

Veelgestelde vragen

Reumamedicatie

Dit zijn pijnstillers met een iets ontstekingsremmende werking. Gebruik deze medicijnen alleen volgens voorschrift van uw arts of reumatoloog.

Nee, het is belangrijk dat u 24 uur vóór het eerste polibezoek tijdelijk stopt met deze medicatie.

Over het algemeen duurt het zes tot acht weken voordat reuma-remmende medicijnen goed werken.

Ja, u mag hierbij maximaal vier x 1000 mg Paracetamol gebruiken.

In de periode voor, tijdens en na een operatie en bij een tandheelkundige ingreep kunt u Methotrexaat blijven innemen. In de doseringen die de reumatoloog toepast is er geen invloed op de wondgenezing.

Als uw huisarts of een andere specialist u een behandeling met antibiotica voorschrijft, meld dan altijd dat u behandeld wordt met Methotrexaat. Bepaalde antibiotica (Bactrimel/Trimethoprim) kunnen namelijk niet in combinatie met Methotrexaat gegeven worden in verband met het risico op bijwerkingen.

Ja, een griepvaccinatie wordt jaarlijks aanbevolen.

Probeer de methotrexaat ’s avonds te injecteren. Hopelijk slaapt u dan door de misselijkheid heen. Eet kleinere porties en iets vaker. Eet geen vette producten. Gebruikt u tabletten, verdeel ze dan in twee porties op de dag van inname.

Als u reumamedicatie gebruikt en u wilt graag zwanger worden dan moet u contact op nemen met de reumatoloog of reumaconsulent.

Herhaalrecepten kunt u aanvragen via uw huisarts. De herhaalrecepten voor de Methotrexaat krijgt u van uw reumatoloog of de verpleegkundig specialist in het Martini Ziekenhuis.

Ja, dit kan samen gebruikt worden. Wel is het belangrijk dat u zich aan de voorgeschreven dosering houdt.

Bij klachten van de bovenste luchtwegen, buikgriep en koorts. Als u de bovenstaande klachten herkent, adviseren wij u naar de huisarts te gaan. Constateert uw huisarts een infectie, dan stopt u tijdelijk met de biological. Zijn de klachten weer over dan kunt u weer verder gaan met de biological. Bij twijfel kunt u contact opnemen met uw reumaconsulent.

Als u binnenkort een operatieve ingreep en/of behandeling bij de tandarts heeft dan adviseren wij u te overleggen met de reumaconsulent.

Bij zwangerschap of zwangerschapswens moet u ook overleggen met de reumatoloog of reumaconsulent.

De meest voorkomende bijwerkingen zijn: huidreacties (als gevolg van het injecteren) en bovenste luchtweginfecties. Verder kunt u door het gebruik van biologicals extra gevoelig zijn voor infecties.

U mag dit infuus niet hebben bij:

 1. koorts,
 2. keelpijn,
 3. diarree,
 4. huidinfecties (bijv. steenpuisten en/of wondjes),
 5. benauwdheidsklachten,
 6. pijn bij het plassen,
 7. u gebruikt antibiotica,
 8. u heeft bijwerkingen gehad van een vorige infuus,
 9. u heeft een zwangerschapswens of bent zwanger,
 10. u moet binnenkort geopereerd worden,
 11. u krijgt binnenkort een behandeling bij de tandarts,
 12. u heeft contact gehad met TBC-patiënten,
 13. u heeft plannen om binnenkort naar het buitenland te gaan.

Andere vragen over reuma

Bij afwijkende waarden en/of uitslagen krijgt u van ons bericht. In principe is geen bericht goed bericht. Mocht u de bloeduitslagen zelf willen inzien, dan kan dit via het patiëntenportaal Mijn Martini.

Geef het gewricht rust en probeer het niet over te belasten. U kunt tegen de pijn Paracetamol gebruiken (3 à 4 keer daags 1000 mg) of Naproxen of Ibuprofen. Ook kunt u hierover contact opnemen met de reumaconsulent of verpleegkundig specialist.

U mag contact opnemen met de reumaconsulent of verpleegkundig specialist. In overleg wordt advies bepaald.

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.