Aan het laden
Gevel van het Martini Ziekenhuis met de gangen op meerdere verdiepingen
  1. Home
  2. Specialismen en expertisegebieden
  3. Neurologie & Klinische Neurofysiologie (KNF)

Neurologie & Klinische Neurofysiologie (KNF)

Het specialisme Neurologie & Klinische Neurofysiologie (KNF) van het Martini Ziekenhuis onderzoekt en behandelt klachten aan de hersenen, zenuwen, spieren en het ruggenmerg. Zoals een hernia, hersenbloeding, de ziekte van Parkinson, epilepsie of Multiple Sclerose (MS). Neurologische ziekten hebben vaak een grote invloed op het leven van u als patiënt.

Neurologie in het Martini Ziekenhuis

De afdeling neurologie werkt nauw samen met veel specialismen. Zo kunnen we u zo goed mogelijk onderzoeken, behandelen en begeleiden. Onze neurologen vormen met andere specialisten een team in ons Hoofdpijncentrum, de Duizeligheidspolikliniek en het Slaapcentrum. En bij de afdeling Klinische Neurofysiologie doen we extra onderzoek als dat nodig is. Voor sommige klachten hebben we een combinatiespreekuur. Zo hoeft u niet vaker dan nodig naar het ziekenhuis te komen.

Klinische Neurofysiologie

Na een afspraak met een specialist is soms meer neurologisch onderzoek nodig om de juiste diagnose en behandeling te bepalen. En bij ingewikkelde neurologische operaties is goede bewaking van de hersenfunctie belangrijk. Onze afdeling Klinische Neurofysiologie zorgt daarvoor. Klinische Neurofysiologie is onderdeel van de afdeling Neurologie en werkt samen met veel collega-specialisten in ons ziekenhuis. Zoals de neuroloog, KNO-arts, kinderarts en vaatchirurg. De klinisch neurofysioloog onderzoekt samen met de laboranten de functie van hersenen, zenuwen, ruggenmerg en spieren. Bijvoorbeeld met een EEG-onderzoek, actigrafie of slaaponderzoek. Ook onderzoeken we de bloedtoevoer in het hoofd en de hals.

Praktische informatie Voor u

Meest gezochte Behandelingen en onderzoeken

Samen met uw arts maakt u een afspraak voor een EMG (elektromyografie). Met dit onderzoek meten we of u gevoelsstoornissen of spierzwaktes heeft. U komt hiervoor naar het onderzoek naar de afdeling Klinische Neurofysiologie (KNF). Het onderzoek duurt ongeveer een half uur tot een uur. Zorg ervoor dat u op de dag van dit onderzoek geen bodylotion, handcrème of voetencrème gebruikt.

Meer informatie over 'EMG-onderzoek'

U heeft pas klachten gehad die kunnen wijzen op een lichte beroerte of een TIA. Bij een TIA raakt een bloedvat in uw hersenen tijdelijk verstopt. Samen met uw huisarts heeft u besloten om de oorzaak hiervan te onderzoeken. In Martini Ziekenhuis worden de verschillende onderzoeken hiervoor op dezelfde dag gepland. Zo hoeft u maar 1 keer naar het ziekenhuis te komen. Aan het eind van de dag hoort u de uitslag. Het is prettig om op de dag van het onderzoek iemand mee te nemen.

Meer informatie over 'TIA-dagbehandeling'

Samen met uw arts heeft u besloten om te onderzoeken of de pijnklachten in uw rug en benen op een hernia kunnen wijzen. Een hernia kan verschillende klachten geven. Bijvoorbeeld lage rugpijn en pijn in uw been, minder kracht of een slapend gevoel. Door beweging, hoesten, niezen en persen kunnen klachten erger worden.

We onderzoeken u op de polikliniek Neurologie. Dit onderzoek is meestal voldoende om een diagnose te stellen. Vaak al binnen 2 weken. Wij bieden ook verschillende vervolgonderzoeken aan zoals een MRI-scan.

Meer informatie over 'Hernia (diagnostisch onderzoek)'

Om te onderzoeken of uw klachten komen door een slaapapneu, heeft u met uw arts gekozen voor een slaaponderzoek (polysomnografie). Uw behandelend arts heeft besloten of u thuis of in het ziekenhuis de nacht doorbrengt. Dat is bijna altijd thuis in uw eigen, vertrouwde omgeving.

Voor het onderzoek slaapt u een nacht met ‘plakkers’ op verschillende plekken op uw lichaam. Terwijl u slaapt, meten wij zo bijvoorbeeld de activiteit van de hersenen of uw ademhaling. Om die informatie te meten krijgt u een tasje met een kleine computer om. Dit bevestigen duurt tussen de 30 en 60 minuten. De ochtend na het onderzoek zal de laborant uw plakkers verwijderen.  

Meer informatie over 'Slaaponderzoek (polysomnografie)'
Bekijk alle behandelingen en onderzoeken

Bijbehorende specialismen

Gevel van het Martini Ziekenhuis met de gangen op meerdere verdiepingen

Open over kwaliteit

Multidisciplinaire behandeling voor aandoeningen als MS, Parkinson, hoofdpijn, slaapstoornissen, duizeligheid, epilepsie en Carpale Tunnel Syndroom.

Patiënten beoordelen onze zorg gemiddeld met een 8.

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar je blijft anoniem. Als je verder surft, accepteer je onze cookies.