Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Nieuws & ontwikkelingen
  3. Wat doet lachgas met je? Neurloog en klinisch neurofysioloog Arjen Schaafsman op RTV Drenthe
Nieuws

Wat doet lachgas met je? Neuroloog en klinisch neurofysioloog Arjen Schaafsman op RTV Drenthe

30-04-2022

Het programma De Staat van Drenthe van RTV Drenthe staat zaterdag in het teken van de gevaren van legale drugs. Designerdrug en lachgas zijn legaal verkrijgbaar en makkelijk online te bestellen. Jeugdwerkers en neurologen zien enorme schade aan de gezondheid van jongeren en trekken daarom aan de bel.

Brengt die status van een 'legale drug' ook schijnveiligheid met zich mee? "Misschien wel, ik zie dat ook bij cannabis. Cannabis is in coffeeshops verkrijgbaar, dus dan zal het wel niet zo gevaarlijk of schadelijk zijn. Zo denken jongeren", aldus Seuninga van Verslavingszorg Noord Nederland. Daarnaast weten veel mensen niet wat de langetermijneffecten van bepaalde drugs zijn, ziet neuroloog Arjen Schaafsma in het ziekenhuis. "Ik heb vooral met lachgas te maken. Dit wordt vaak gebruikt in een sfeer van een feestje. Leuke gekleurde ballonnetjes in een groep en gezellig met elkaar. Zonder dat de consequenties voor langere termijn worden doorzien. Heel veel mensen die lachgas gebruiken hebben geen idee en weten helemaal niet wat de langetermijneffecten zijn."

Arjen Schaafma legt uit wat lachgas met je doet op RTV Drenthe.

 

Schaafsma ziet steeds vaker jongeren van rond de 20 jaar die na gebruik van lachgas niet goed meer kunnen bewegen en uitvalsverschijnselen hebben. "Soms is het zo erg dat ze moeten revalideren in Beatrixoord (revalidatiecentrum, red.). Terwijl ze nog een heel leven voor zich hebben."

In De Staat van Drenthe praat presentatrice Marjolein Lauret met verschillende gasten over het gebruik van lachgas en designerdrugs in Drenthe. Aan tafel: neuroloog Arjen Schaafsma over de langetermijneffecten van lachgasgebruik. Marcel Seuninga van Verslavingszorg Noord-Nederland over hoe je jongeren het beste kan informeren. Mustapha El Barbari over wat hij als jongerencoach ziet in Meppel. En de persoonlijke verhalen van Bas Doddema en Melissa West. Zij zijn beiden verslaafd geweest. Ze vertellen over wat hielp om van hun verslaving af te komen.

De Staat van Drenthe is zaterdag 30 april te zien om 19.00 uur op TV Drenthe. De uitzending wordt om 22.00 uur herhaald. Uiteraard is het programma ook te zien op rtvdrenthe.nl en in de app.

Zoek je hulp of wil je over dit onderwerp praten dan kun je bij VNN terecht. Bel naar 088-2343434 of kijk op vnn.nl.

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.