Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

Tieleman, Robert Cardioloog Cardiologie
 1. Home
 2. Behandelingen en onderzoeken
 3. Pacemaker of draden vervangen

Pacemaker of draden vervangen

De meeste pacemakers gaan 6 tot 8 jaar mee. Daarna worden ze vervangen. U wordt dan opnieuw geopereerd. Meestal onder plaatselijke verdoving. De elektrodedraden gaan veel langer mee dan de pacemaker zelf. De vervanging van de elektrodedraden is een kleine ingreep onder plaatselijke verdoving. In beide gevallen blijft u 1 tot 2 dagen in het ziekenhuis.

Voorbereiding

Operatie ’s ochtends met een plaatselijke verdoving:

 • U bent vanaf 8.00 uur nuchter.
 • Bent u diabetespatiënt en afhankelijk van insuline en wordt u om 8.00 uur geopereerd? Dan mag u geen insuline spuiten.

Operatie ’s middags met een plaatselijke verdoving:

 • U moet vanaf 10.00 uur nuchter zijn.

Bij een algehele verdoving moet u vanaf 24.00 uur nuchter zijn.

Goed om te weten

 • Voor de operatie doet u uw sieraden af.
 • U verwijdert eventuele make-up.
 • Het is belangrijk dat u voor de operatie goed uitplast op het toilet.
 • Vervolgens krijgt u een OK-hemd aan en een OK-muts op.
 • Ondergoed en sokken mag u aan houden.

Operatie

De oude elektrodedraden worden vaak op de nieuwe pacemaker aangesloten. Deze gaan namelijk veel langer mee dan de pacemaker zelf.

 • Soms kost het verwijderen van de oude pacemaker wat meer tijd, doordat het apparaat vergroeid is met het omringende weefsel.
 • Bij vervanging van de elektrodedraden blijven de oude meestal zitten en worden de nieuwe ernaast aangelegd. De nieuwe draden worden vervolgens aangesloten op de pacemaker.

Na de operatie

Na de operatie gaat u terug naar de verpleegafdeling. Als u nieuwe draden heeft gekregen ligt u aan de hartbewaking om de samenwerking tussen uw hart en de pacemaker te controleren. De verpleegkundige controleert regelmatig uw pols, bloeddruk, temperatuur en de wond. Zo nodig wordt er een röntgenfoto van uw borst gemaakt.

Als u nieuwe draden heeft gekregen krijgt u na de operatie een mitella om de arm aan de implantatiekant. De arm aan de implantatiekant mag u niet onnodig belasten. U mag wel voorzichtig brood smeren, drinken, etc. De eerste 3 dagen mag u de arm niet boven schouderhoogte optillen. U kunt de draden van de pacemaker dan lostrekken. Daarna zitten ze vast genoeg onder de huid.

De dag na de operatie wordt er een hartfilmpje gemaakt en een röntgenfoto van de borst. Ook vindt die dag de eerste pacemakercontrole plaats.

Nazorg

Als alle controles goed zijn, mag u de dag na de operatie naar huis. Als alleen de pacemaker wordt vervangen kunt u op de dag van de operatie weer naar huis. Als u een pleister heeft, vervangt de verpleegkundige deze op de dag van ontslag. Thuis mag u de pleister na 2 dagen verwijderen. Bij roodheid rondom de wond, pijn of koorts moet u contact opnemen met de huisarts.

Na ontslag komt u weer naar het ziekenhuis terug voor de periodieke controles. Bij de periodieke controles kijkt de pacemakerlaborant onder andere naar de levensduur van de batterij. Als de batterij uitgeput raakt, wordt een afspraak gemaakt voor een pacemakervervanging. U wordt dan opnieuw geopereerd. Meestal onder plaatselijke verdoving.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Cardiologie functieafdeling
Op werkdagen van 8.00 tot 16.00 uur
Tel.: (050) 524 5395
Routenummer: 1.3

Eerste afspraak
2 weken
Specialisme: Cardiologie

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.