Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

Tieleman, Robert Cardioloog Cardiologie
  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Pacemakercontrole

Pacemakercontrole

Bij de controle neemt de laborant uw pacemakerstatus door. Hierbij wordt gekeken welk merk pacemaker en welke pacemakerdraden u heeft. Als het nodig is sluit de laborant u aan op de monitor om uw hartritme te kunnen volgen.

Voorbereiding

Uw behandelend arts, de pacemakerlaborant of het secretariaat van de Cardiologie functieafdeling maakt in overleg met u een afspraak voor een pacemakercontrole. De laborant neemt uw pacemakerstatus door. Ook bekijkt de laborant de voorgeschiedenis, de laatste meetwaarden en bijzonderheden.

Trek de dag van het onderzoek bovenkleding aan die u gemakkelijk aan en uit kunt doen. Verder zijn voor dit onderzoek geen speciale voorbereidingen nodig.

Onderzoek

De laborant roept u op uit de wachtkamer. U neemt plaats op de onderzoeksbank of u blijft in de rolstoel zitten. De laborant vraagt hoe het met u gaat, hoe uw inspanningsvermogen is en of u klachten heeft (sinds de vorige controle).

Als het nodig is sluit de laborant u aan op de monitor om uw hartritme te kunnen volgen. Daarvoor worden klemmen met draden op uw armen en benen aangesloten. Met controleapparatuur wordt contact gezocht met de pacemaker om deze uit te lezen en eventueel te programmeren. Afhankelijk van het type pacemaker kan de laborant de volgende gegevens aflezen: instellingen, batterijstatus, laatste meetwaarden, percentage gestimuleerd ritme sinds de vorige controle, eventuele ritmestoornissen en bijzonderheden. Als de pacemaker zelf geen metingen heeft gedaan of als er twijfel is over de juistheid van de metingen, kan de laborant de metingen doen. De laborant controleert de instellingen van de pacemaker en past deze zo nodig aan.

Na het onderzoek

Na afloop van het onderzoek kunt u op eigen gelegenheid weer naar huis.

Uitslag en vervolg

Van de laborant krijgt u de uitslag van de technische controle van de pacemaker. Bij complicaties of afwijkende bevindingen kan de laborant een cardioloog raadplegen of een verslag naar uw behandelend cardioloog sturen. De laborant bespreekt ook met u wanneer het nodig is de pacemaker te vervangen.

Na de controle worden alle gegevens genoteerd in uw pacemakerstatus. Bij bijzonderheden worden deze gegevens doorgestuurd naar uw behandelend cardioloog en krijgt u een aparte afspraak bij de cardioloog. In overleg met u wordt een nieuwe afspraak gepland voor de volgende pacemakercontrole.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Cardiologie functieafdeling
Op werkdagen van 8.00 tot 16.00 uur
Tel.: (050) 524 5395
Routenummer: 1.3

Specialisme: Cardiologie

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.