Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Nieuws & ontwikkelingen
  3. voorzichtig met bbq of vuurkorf
Nieuws

Voorzichtig met bbq of vuurkorf

11-06-2021

Eindelijk is het mooi weer! Mooi weer betekent voor het Brandwondencentrum Groningen in het Martini Ziekenhuis helaas ook dat we meer mensen zien met brandwonden.

Brandwondenarts Merit van Eck .‘De afgelopen weken hebben we toch alweer vijf personen gezien met brandwonden door een ongeluk met de barbecue of vuurkorf. Merit geeft daarom graag tips om veelvoorkomende ongelukken te voorkomen: ‘Kies een stevige plek voor de barbecue zodat de bak met hete kolen niet om kan vallen of brand kan veroorzaken. Pas op met synthetische kleding dicht bij een barbecue. Die stoffen vatten namelijk veel sneller vlam dan bijvoorbeeld katoen. Gebruik aanmaakblokjes om je vuur aan te krijgen en kies nooit voor aanmaakgel of vloeistoffen zoals spiritus of bio-ethanol. Hoe voorzichtig je ook bent, soms ontstaat er onverwacht toch een steekvlam. Gebruik je een gasfles? Controleer dan de datum op de gasfles en bekijk ook de gasslang. Soms zitten er gaatjes in of is de slang oud en poreus en kan er gas ontsnappen. En als laatste, denk om kinderen en huisdieren. Zij zien vaak het gevaar van vuur niet.

Bij gebruik van een vuurkorf gaat het nog wel eens mis als er iets anders dan hout op het vuur wordt gegooid. Dus beperk je hierbij tot droog hout en gooi niets anders op het vuur. Laat na afloop de BBQ of vuurkorf nooit onbeheerd achter. En als het dan toch mis gaat: verwijder kleding en koel de brandwonden 10 minuten met lauw zacht stromend water en neem contact op met de huisarts of hulpdienst. 

Genieten dus van de zomerse zon, water, lekker eten en lange zomeravonden! Maar wees wel  voorzichtig!

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.