Aan het laden
  1. Home
  2. Nieuws & ontwikkelingen
  3. Urologen zetten geavanceerde lasertechnologie in
Nieuws

Urologen zetten geavanceerde lasertechnologie in

18-02-2021

Sinds januari dit jaar werken de urologen van het Martini Ziekenhuis met de thuliumlaser, een geavanceerd apparaat dat voornamelijk wordt ingezet bij het verwijderen van nierstenen. Uroloog Jaap Poerink: ‘Hiermee verkorten we de operatietijd en daarmee de narcosetijd aanzienlijk. Ook is de kans kleiner dat er een vervolgoperatie nodig is, omdat de laser de nierstenen efficiënt vergruisd.’

Laserbehandeling is niet nieuw binnen de urologie; het wordt wereldwijd ingezet. De zogenoemde ‘holmiumlaser’ is hierbij de standaard, maar de thuliumlaser is nu in opkomst en wordt – eveneens wereldwijd – door verschillende zorginstellingen gebruikt. Het Martini Ziekenhuis heeft als eerste ziekenhuis in Nederland de thuliumlaser aangeschaft. De laser kan naast nierstenen bepaalde vormen van tumoren in de urinewegen verwijderen, met name de hooggelegen tumoren in de urineleider of in de nieren. Ook vernauwing in de plasbuis is er goed mee te behandelen. ‘En in de toekomst willen we er goedaardige prostaatvergrotingen mee behandelen’, vult Poerink aan.

Kwaliteitsverbetering

Vergeleken met de ‘standaard’ laser is de thuliumlaser kleiner, waardoor het minder ruimte inneemt op de OK. Ook is het apparaat stiller en krachtiger. Poerink: ‘Nierstenen schieten minder snel weg van de tip van de laser, waardoor je ze effectiever kunt behandelen.’ Daarnaast is de laser dunner, wat het zicht tijdens de behandeling verbetert.

Lange termijn voordelen

De komende tijd monitoren de urologen de lange termijn voordelen van de thuliumlaser bij niersteenbehandelingen. Poerink: ‘Hierbij kijken we naar de karakteristieken van de steen, hoe groot de kans is dat het terugkomt, of er steentjes achterblijven en wat de eventuele complicaties van deze ingreep zijn.’ De operatie valt onder de normale niersteenbehandeling, dus de nieuwe technologie valt niet duurder uit voor de patiënt. Hetzelfde geldt voor de behandeling van urineleider tumoren of vernauwingen in de plasbuis.

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.