Aan het laden
  1. Home
  2. Nieuws & ontwikkelingen
  3. Verbouw IC, bouwen voor de toekomst
Nieuws

Verbouw IC, bouwen voor de toekomst

22-02-2021

Het is je misschien al opgevallen, het Martini Ziekenhuis verbouwt een deel van de Intensive Care. Het gaat om een grote verbouwing, waarbij wij 8 éénpersoons IC-kamers met strikte isolatie mogelijkheid realiseren. Daarnaast blijft de IC op 3B intact. Het totaal aantal bedden blijft hetzelfde. Vanaf begin januari 2021 zijn de werkzaamheden gestart. De planning is om in mei het nieuwe IC-deel op te leveren.

Bouwen aan de toekomst
‘De plannen en wensen om deze nieuwe 8 éénpersoonskamers te realiseren zijn samen met de collega’s van de IC in kaart gebracht,’ vertelt Iepie Plagge, manager IC. ‘De ontwikkelingen in ons vak gaan snel en maken dat het werken op de IC ook snel verandert. Het is goed dat de ruimte waarin wij ons werk doen ook aansluit op allerlei nieuwe inzichten. Daarbij komt ook dat door de Corona pandemie de noodzaak om te verbouwen nog sterker is geworden, gezien de toename aan de behoefte aan isolatiemogelijkheden. De IC COVID-capaciteit wil je makkelijk kunnen opschalen en afschalen. Daarom was het nodig om de huidige inrichting aan te passen.’

Inspiratie
Het IC-personeel van verschillende disciplines is op bezoek geweest bij andere IC’s in Nederland. Zij hebben daar goed gekeken en met een checklist de best practices genoteerd om mee te nemen naar hun eigen ziekenhuis. Denk aan de beschikbare ruimte in de patiëntenkamer, tilliften, logistiek en wijze van bewaking.N icole Holman, medisch hoofd IC: ‘De nieuwe kamers worden allemaal éénpersoonskamers wat veel prettiger is voor de patiënten en zijn naasten. Het is een landelijke ontwikkeling dat nieuwe IC’s allemaal éénpersoonskamers hebben, conform de IC-richtlijn. Daarnaast worden de kamers gebouwd met de nieuwste inzichten op het gebied van isolatiemogelijkheden. Dit maakt ons ook toekomstbestendig.’

Slim werken
Aangezien de nieuwe IC gebouwd wordt in een bestaand ziekenhuis is besloten om voor de bouw een aparte ingang aan de buitenzijde te maken, zodat er zo min mogelijk hinder optreedt. Hierdoor kan ook de normale patiëntenlogistiek doorgang vinden. Vanzelfsprekend is het in deze tijd met continue opnames van nieuwe COVID-patiënten gecombineerd met de nieuwbouw een hele drukke tijd voor het IC-personeel.

En zo ziet het er straks uit:

 

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.