Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Nieuws & ontwikkelingen
  3. Martini Ziekenhuis doet wetenschappelijk onderzoek naar de waarde van de mamma-CT bij de diagnostiek van borstkanker

Nieuws - 16-05-2023

Martini Ziekenhuis doet wetenschappelijk onderzoek naar de waarde van de mamma-CT bij de diagnostiek van borstkanker

Het Martini Ziekenhuis heeft een mamma-CT aangekocht. Dit is een innovatief röntgenapparaat bestemd voor onderzoek bij patiënten met (verdenking op) borstkanker. De mamma-CT is mogelijk een alternatief voor de MRI scanner of mammograaf. Het Martini Ziekenhuis start in juni 2023 een wetenschappelijk onderzoek naar de plek van de mamma-CT binnen de gehele diagnostiek van borstkanker. Met dit onderzoek levert het ziekenhuis een belangrijke bijdrage aan de toekomstige zorg voor patiënten met borstkanker.

Ton Tiebosch, voorzitter van de Raad van Bestuur van het Martini Ziekenhuis: ‘Ik ben er trots op dat het Martini Ziekenhuis investeert in innovatie van de zorg en zodoende een mamma-CT heeft aangekocht. Het is een vernieuwend apparaat dat gebruik maakt van geavanceerde technologie. We verwachten dat de CT een belangrijke plek in zal nemen in de toekomstige diagnostiek bij patiënten met (verdenking op) borstkanker. De aankoop van de CT past dan ook precies bij de ambitie van het Martini Ziekenhuis om hooggespecialiseerde topklinische borstkankerzorg te leveren in het Academisch Borstcentrum Groningen.’

Opnamen vanuit alle richtingen
De mamma-CT is een relatief nieuw apparaat waarbij net als bij de mammograaf gebruik wordt gemaakt van röntgenstraling. Bij de mammograaf vindt het onderzoek plaats in staande houding en wordt onder samendrukking van de borst tussen twee platen een opname gemaakt in één richting. Sommige patiënten ervaren dit onderzoek als pijnlijk vanwege de druk die op de borsten wordt uitgeoefend. Bij onderzoek met de mamma-CT ligt de patiënt plat op het apparaat waarbij de borst zonder druk uit te oefenen hangt. Het apparaat maakt opnamen rondom de borst vanuit alle richtingen. Deze wijze van afbeelden heeft naar verwachting voordelen voor de diagnostiek.

Belangrijke bijdrage aan wetenschappelijk onderzoek 
Voorlopig zet het Martini Ziekenhuis de mamma-CT in voor wetenschappelijk onderzoek. Het onderzoek start naar verwachting vanaf juni  en duurt in ieder geval 2,5 jaar. Het Martini Ziekenhuis werkt hiervoor samen met het UMCG en LUMC. Arnoud Meijer, radioloog in het Martini Ziekenhuis: ‘We zijn enthousiast over de mogelijkheden van deze innovatieve techniek, maar er is nog niet veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het gebruik. Ik vind het belangrijk dat we als Martini Ziekenhuis een bijdrage kunnen leveren aan de kennis over de inzet van deze nieuwe vorm van diagnostiek.’
Het onderzoek in het Martini Ziekenhuis richt zich in eerste instantie op een vergelijking tussen de beeldvorming met de mamma-CT en de MRI scanner. Arnoud Meijer: ‘Bij vrouwen met dicht borstweefsel kiezen we in sommige gevallen voor een MRI scan, aanvullend op de mammografie. Omdat de MRI scanner ook voor onderzoek naar andere ziektebeelden gebruikt wordt, is dit apparaat altijd druk bezet. Ook is het een relatief duur onderzoek. Als blijkt dat de mamma-CT een goed alternatief is, heeft dit meerdere voordelen.’ Andere onderzoekslijnen zijn in ontwikkeling, waaronder ook een vergelijkend onderzoek tussen de CT en de mammograaf.

Onderzoek onder bestaande patiënten
Patiënten worden door hun behandelend arts gevraagd deel te nemen aan het wetenschappelijk onderzoek met de mamma-CT. Patiënten kunnen niet op eigen verzoek gebruik maken van de mamma-CT, ook niet bij wijze van uitzondering of als zij dit zelf betalen. Arnoud Meijer: ‘We kiezen voor deze werkwijze omdat wetenschappelijk nog niet bewezen is of de beeldvorming met de mamma-CT net zo nauwkeurig is als een mammograaf of MRI. We vinden het belangrijk om hier eerst meer duidelijkheid over te hebben. We verwachten in de loop van volgend jaar voldoende onderzoeksdata te hebben verzameld. Als de resultaten positief zijn, hopen we de mamma-CT dan ook in te kunnen zetten voor regulier beeldvormend onderzoek.’

Veelgestelde vragen

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.