Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Nieuws & ontwikkelingen
  3. Jaarverslag 2022 Martini Ziekenhuis
Nieuws

Jaarverslag 2022 - Financiën verder onder druk. Focus op toegankelijk houden van de zorg

26-05-2023

Vandaag publiceert het Martini Ziekenhuis het jaarverslag 2022. Een jaar waarin de capaciteit en de financiële situatie van het ziekenhuis verder onder druk kwamen te staan. We zetten in op slimmer werken en digitalisering om de zorg toegankelijk te houden. Onder de noemer Martini SlimFit werkten we verder aan de financiële gezondheid van het ziekenhuis. Doordat de kosten sneller stijgen dan de opbrengsten is hier meer dan ooit aandacht voor. Financieel eindigde het Martini Ziekenhuis het jaar 2022 positief met een geconsolideerd resultaat van 8,0 miljoen (2021: €15,9 miljoen). Het genormaliseerde resultaat (resultaat zonder incidentele baten) bedraagt €4,8 miljoen (2021: €8,0 miljoen). Het enkelvoudig resultaat bedraagt €9,2 miljoen.

Tamara Kroll, lid van de Raad van Bestuur van het Martini Ziekenhuis: ‘Het Martini Ziekenhuis presenteert een positief resultaat over 2022. Daar zijn we natuurlijk heel trots op, maar het betekent niet dat we met een gerust hart naar de financiële toekomst kijken. We hebben te maken met minder opbrengsten, o.a. doordat we niet onze volledige OK capaciteit kunnen gebruiken, vanwege personeelstekort en ziekteverzuim. Dat zagen we in 2022, maar ook in 2023 zet deze trend zich door. Daarbij stijgen de kosten, denk aan energie, inkoop van goederen en materialen, en loonkosten. En we zien dat een aanzienlijk deel van het resultaat bestaat uit incidentele baten, zoals tegemoetkomingen voor de zorg voor coronapatiënten.  Dat was vorig jaar ook al zo. Dit vraagt dat we meer dan ooit op de financiën letten en keuzes moeten maken ten aanzien van onze investeringen, nu en in de toekomst’.

Inzet op toegankelijke zorg door slimmer werken en digitalisering
Door de stijgende zorgvraag komt de toegankelijkheid van zorg verder onder druk te staan. We anticiperen hierop door het vergroten van de eigen capaciteit, door onze processen te optimaliseren, slimmer samen te werken en, waar het kan, te digitaliseren. In 2022 is onze kliniek opnieuw ingericht met als doel om de inzet van onze zorgprofessionals en ruimtes optimaal te kunnen afstemmen op de zorgvraag. Ook op onze poliklinieken werken we toe naar een andere uniforme inrichting en samenwerking. Samen met de andere Santeon ziekenhuizen werken we verder aan een digitale oplossing voor integrale zorg thuis en in het ziekenhuis.

Financiën verder onder druk
Tamara Kroll: ‘We willen en moeten ons als ziekenhuis aanpassen aan de veranderende omstandigheden in het zorglandschap. Dat is ook wat we met elkaar hebben afgesproken in het Integraal Zorg Akkoord (IZA). Alleen zo kunnen we zorg in de toekomst toegankelijk houden en op een hoog niveau. We hebben hier voldoende plannen voor, maar om investeringen te kunnen doen en te kunnen innoveren, is financiële ruimte noodzakelijk. Dus varen we scherp aan de wind. Ik heb er vertrouwen in dat we de goede dingen doen en we de juiste keuzes maken, in het belang van de zorg voor patiënten in onze regio en onze medewerkers.

Bekijk hier het volledige jaardocument 2022 van het Martini Ziekenhuis

Santeon - de resultaten van 2022
Samen met zes andere ziekenhuizen is het Martini Ziekenhuis onderdeel van Santeon. De hoogtepunten en cijfers van de zeven Santeon ziekenhuizen zijn verzameld en in een jaaroverzicht gezet. Door de samenwerking tussen onze zeven ziekenhuizen, én met de patiënt en andere instanties, werken we iedere dag actief aan optimale zorgkwaliteit. Bekijk hier de resultaten van het jaar 2022 van Santeon.

Meer lezen over Santeon

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.