Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Nieuws & ontwikkelingen
  3. Cardiologie opent huiskamer voor kwetsbare ouderen
Nieuws

Cardiologie opent huiskamer voor kwetsbare ouderen

20-05-2019

In de huiskamer kunnen deze patiënten onder begeleiding actief bezig zijn. Dit draagt bij aan hun herstel en maakt de overgang naar huis of een andere zorginstelling makkelijker. 

De huiskamer is gerealiseerd met steun van Vrienden van het Martini Ziekenhuis.

Twee jaar geleden is op de verpleegafdeling Interne Geneeskunde en Geriatrie een huiskamer in gebruik genomen. De ervaringen zijn positief. Marleen Keizer, adviseur Geriatrie: ‘Patiënten die in aanmerking komen voor begeleiding in de huiskamer, komen uit bed, trekken hun dagelijkse kleren aan en zijn een dagdeel actief bezig. Dit voorkomt desoriëntatie en verlies van spierkracht en geeft hun vertrouwen dat het thuis ook weer zal lukken.’

HELP-programma

De activiteiten in de huiskamers worden gecoördineerd en ondersteund door Mariël van Erp, vaktherapeut beeldend. Zij maakt daarbij gebruik van de hulp van vrijwilligers van het Hospital Elder Life Programma (HELP). Dit programma activeert oudere patiënten op het gebied van voeding, beweging en cognitie. Mariël van Erp: ‘De vrijwilligers gaan bijvoorbeeld een stukje wandelen, een spelletje doen of samen een broodje eten met de oudere patiënten. Als een oudere patiënt niet naar de huiskamer kan komen, bieden we deze begeleiding ook aan het bed.’

Hometrainer en tovertafel

Vrienden van het Martini Ziekenhuis wil de huiskamer op de afdeling Cardiologie graag uitbreiden met een hometrainer met beeldscherm, waarop de patiënt zelf fietsroutes kan kiezen, bijvoorbeeld door een berglandschap. Zo werken patiënten aan hun conditie en zijn ze even in een andere omgeving. Ook een zogenoemde tovertafel staat op het verlanglijstje. Dat is een tafel met interactieve lichtprojecties, waarbij patiënten cognitief worden uitgedaagd.

Meer informatie op www.vriendenmartiniziekenhuis.nl

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.