Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

Marga Berghuis Te Velde
  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Verpleging van pasgeborenen

Verpleging van pasgeborenen

De verpleegafdeling Neonatologie is speciaal voor te vroeg geboren en/of zieke baby’s. Op de High Care kamer staan couveuses en warmtetafels voor baby’s die extra zorg en bewaking nodig hebben. Wordt uw baby overgeplaatst vanuit het UMCG? Dan wordt het meestal opgenomen op de High Care. Als ouders kunt u dan niet bij uw baby blijven slapen, maar mag u overdag aanwezig zijn. Baby’s die extra zorg en bewaking niet (meer) nodig hebben, gaan naar de Neosuites. Een Neosuite is een ruimte met eigen sanitair. Daar kunt u samen met uw baby verblijven.

Rondleiding verpleegafdeling Neonatologie

U dient cookies te accepteren voordat we deze inhoud aan u kunnen laten zien

Hygiënemaatregelen

Kinderen op de afdeling Neonatologie zijn door ziekte of vroeggeboorte extra gevoelig voor infecties. Uw kind is kwetsbaar en daarom kan een infectie ernstig verlopen. Infecties kunnen ontstaan door bacteriën, virussen of schimmels die u meedraagt, bijvoorbeeld op uw handen of telefoon. Om deze reden zijn er op de afdeling afspraken gemaakt over hygiëne. Deze afspraken gelden voor alle bezoekers:

  • Als u de afdeling op komt, hangt u uw jas aan de kapstok in de familiekamer.
  • Draag geen sieraden aan uw handen en polsen (horloges, armbanden, ringen en dergelijke).
  • Was en desinfecteer uw handen en polsen bij binnenkomst op de High Care of de Neosuite waar uw baby verblijft.
  • Er zijn voor u dekens, buidelstoelen en dergelijke beschikbaar op de afdeling. Deze maakt u schoon met een schoonmaakdoekje. 
  • Uw kind heeft een eigen speen en ‘uitkook-ei’ waarin u deze bewaart. De speen moet iedere dag uitgekookt worden. De verpleegkundige laat u zien hoe en waar u dit kunt doen.

Heeft u zelf een besmettelijke aandoening, zoals verkoudheid, griep of een koortslip? Neem dan contact op met de afdeling over welke maatregelen nodig zijn. Dit geldt ook wanneer u een kinderziekte (waterpokken, mazelen buikgriep) heeft of contact heeft gehad met iemand met een kinderziekte. Meld dit altijd op de afdeling.

Verpleging

  • Wij verzorgen en verplegen uw baby op een ontwikkelingsgerichte manier. Dat wil zeggen dat wij luisteren en kijken naar de signalen van uw baby en onze handelingen daarop afstemmen.
  • De verpleegomgeving is aangepast, omdat uw baby licht en geluid nog niet op normale sterkte kan verdragen. Daarom is de lamp op de kamer van uw baby gedempt en leggen we eventueel doeken over de couveuse. We proberen harde geluiden (voetstappen, stemmen) te voorkomen.
  • We laten de verzorging van uw baby aansluiten op het ritme van uw baby (van slapen en wakker zijn).
  • Per dienst is 1 verpleegkundige verantwoordelijk voor de zorg van uw baby. Als u vragen heeft of iets wilt overleggen, kunt u het beste deze verpleegkundige aanspreken. Als u een arts wilt spreken, kunt u bij de afdelingssecretaresse een afspraak maken.
  • Op de afdeling werken wij samen met verschillende andere disciplines. Bijvoorbeeld de fysiotherapeut, de oogarts, de logopedist en de lactatiekundige (een deskundige die u kan helpen als er problemen zijn bij het geven van borstvoeding). Als u daar behoefte aan heeft of bij praktische problemen, kunnen we medisch maatschappelijk werk inschakelen.

Uw rol als ouder(s)

Om 24 uur per dag bij uw baby aanwezig te kunnen zijn, bieden wij Neosuites aan. Als de toestand van uw baby het toelaat, slaapt de baby in een bedje bij u op de kamer. Aan uw verblijf in het ziekenhuis (inclusief ontbijt, koffie/thee) zijn geen kosten verbonden. U en uw partner kunnen tegen betaling een lunch en/of warme maaltijd gebruiken in het ziekenhuisrestaurant.

Wij betrekken u als ouder(s) actief bij de verzorging van uw baby. Zo leert u de gedragingen van uw kind herkennen, zodat u daarop kunt reageren. U leert bijvoorbeeld hoe u uw baby kunt troosten of wat er aan de hand kan zijn als de baby huilt (honger, krampjes, enzovoort). Ook kunnen wij op advies van de arts een beroep doen op de video-interactiebegeleider. Deze helpt u via video-opnames de lichaamstaal van uw baby beter te begrijpen. In deze folder leest u meer informatie over hoe u uw kind kunt helpen tijdens een ingreep (zoals bloedafname, een vaccinatie of het inbrengen van een infuus). 

Toch dichtbij dankzij webcams

De verpleegafdeling Neonatologie heeft webcams. Zo kunt u als ouder elk moment van de dag uw pasgeboren baby zien. Ligt uw baby op de op de High Care? Dan mag u niet de hele dag bij uw baby zijn. De webcam maakt het dan mogelijk toch dichtbij te zijn. Op de Neosuites mag u wel de hele dag bij uw baby zijn. Soms is dat voor beide of een van beide ouders echter niet haalbaar. Ook dan is de webcam een alternatief.

Kangoeroeën/buidelen

Iedere pasgeboren baby heeft behoefte aan contact. Huid op huid contact heeft vele voordelen. Het is rustgevend voor uw baby, maar ook voor u als ouder. Uw baby herkent uw stem en ruikt uw geur. Hierdoor ervaart uw baby minder stress en voelt zich beschermd en geborgen. Baby’s hebben tijdens het kangoeroeën vaker een goede temperatuur en bloedsuiker. De ademhaling, hartslag, bloeddruk en zuurstofgehalte in het bloed zijn meestal beter.

Daarnaast stimuleert buidelen de lichamelijke, verstandelijke en emotionele ontwikkeling. Het biedt troost, werkt pijnstillend en geeft bescherming tegen infecties. De kans op een succesvolle borstvoeding neemt toe, doordat uw baby de mogelijkheid krijgt om instinctief gedrag te vertonen. Bovendien stimuleert buidelen de melkaanmaak. Kortom huid op huid contact geeft u als ouder de mogelijkheid om bij te dragen aan het welzijn van uw baby.

Ontslag

U hoort van de arts wanneer uw baby naar huis mag. Tijdens de visite maken arts en verpleegkundige afspraken over eventuele medicatie, controles op de polikliniek en nazorg in de thuissituatie. De secretaresse plant de controle op de polikliniek in. Als u nog kraamzorg krijgt, krijgt u van de verpleegkundige een nazorgformulier mee naar huis met alle ontslaggegevens.

Versie: 5 april 2022

Praktische informatie Voor u

Neonatologie (verpleegafdeling)

Ouders en broertjes/zusjes zijn 24 uur per dag welkom op de afdeling. We vinden het fijn als u aangeeft wanneer u komt. Zo kunnen we de zorg voor uw baby met u afstemmen.

Ander bezoek is welkom van 11.00 tot 20.00 uur. 
Bezoekers jonger dan 12 jaar zijn niet toegestaan.

Tel.: (050) 524 6425
Routenummer: 2.1

Ouders hebben vanaf 10 dagen opname recht op een parkeerkaart. U kunt hier naar vragen op de afdeling. 

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.