Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Folders
  3. Röntgenfoto maken
Terug naar bovenliggende pagina

Röntgenfoto maken

Folder

Inleiding

Bij dit onderzoek maken we een foto van een deel van uw lichaam met behulp van röntgenstraling. Zo kunnen we bijvoorbeeld zien of een arm gebroken is of dat er een ontsteking in de longen zit. Voor de meeste onderzoeken worden twee foto’s gemaakt. Dit duurt hooguit tien minuten.

Röntgenstraling

Röntgenstraling wordt ook wel elektromagnetische straling genoemd. De straling gaat door uw lichaam heen en wordt geabsorbeerd door de verschillende lichaamsweefsels. Deze lichaamsweefsels hebben verschillende dichtheden en krijgen dus elk een eigen grijswaarde op de röntgenfoto. Hierdoor kunnen we een foto maken van de verschillende structuren van uw lichaam. Bijvoorbeeld van uw botten, longen of hart.

Voor het onderzoek

Bent u zwanger?

Bent u zwanger of denkt u dat u misschien zwanger bent? Geef dat dan door aan de röntgenlaborant. In de meeste gevallen kan het onderzoek doorgaan, omdat de zeer lage dosis straling ongevaarlijk is. Heeft u hier vragen over? Dan kunt u die altijd stellen aan de röntgenlaborant.

Heeft u begeleiding nodig?

Heeft u begeleiding nodig of moeite met lopen? In het ziekenhuis zijn ook rolstoelen beschikbaar en vrijwilligers kunnen u naar de afdeling brengen. In alle gevallen mag een begeleider mee naar de afdeling om u te helpen met het opstaan uit de stoel of het uit- en aankleden. Uw begeleider mag alleen tijdens het maken van de foto niet in de ruimte aanwezig zijn.

Via een tillift of de Sara Stedy opstahulp kunnen wij u op de onderzoekstafel helpen en ook het personeel kan hier bij assisteren. Wilt u bij het maken van een afspraak aangeven dat u gebruik wil maken van de tillift?

Het onderzoek

  • De röntgenlaborant haalt u op uit de wachtkamer en brengt u naar een kleedkamer.
  • U wordt gevraagd bepaalde kledingstukken uit te trekken en eventuele sieraden af te doen. Dit is nodig omdat de foto anders niet of minder goed te beoordelen is.
  • Vervolgens haalt de röntgenlaborant u op uit de kleedkamer en zorgt ervoor dat u de juiste positie voor de foto aanneemt.
  • De laborant staat achter een scherm staan als de foto wordt gemaakt. Tijdens het maken van een foto is het belangrijk dat u uw lichaam stil houdt. U voelt niets van het maken van een röntgenfoto.

 

Versie: 00238 Röntgenfoto maken 2024-03

Specialisme: Radiologie
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.