Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

2. Folders
  3. Nefrostomie katheter plaatsen en wisselen
Terug naar bovenliggende pagina

Nefrostomie katheter plaatsen en wisselen

Folder

Algemeen

• Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
  • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
  • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
  • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

Binnenkort krijgt u een nefrostomie katheter. Dit heeft u met uw arts overlegd. In deze folder leest u wat dit is en hoe u zich voorbereidt. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw arts.

Nefrostomie katheter

Een nefrostomie katheter is een dun slangetje dat in uw nier wordt geplaatst. Zo kan uw plas meteen uit de nier wegstromen in een katheterzak. U krijgt een dun slangetje (katheter) in uw nier aan de rechter- of linkerzijde. Het plaatsen van een nefrostomie katheter kan tijdelijk zijn of voor altijd. De behandeling wordt uitgevoerd door de interventieradioloog of vaatchirurg.

Voorbereiding

Het is belangrijk dat u zich op het onderzoek voorbereidt. Hieronder leest u hoe u dit doet.

Vooraf doorgeven

Het is belangrijk om onderstaande punten vooraf door te geven aan het ziekenhuis.

• U gebruikt medicijnen.
  • U bent allergisch voor bepaalde geneesmiddelen.
  • U heeft een bepaalde aandoening, zoals suikerziekte.
  • U bent zwanger.

Bloed- en urineonderzoek

Krijgt u voor het eerst een nefrostomiekatheter, dan gebeurt dit meestal via dagverpleging. Soms moet u daarna een nacht in het ziekenhuis blijven. Vóór het onderzoek krijgt u meestal eerst bloed- en urineonderzoek. U mag vóór het onderzoek gewoon eten en drinken.

Antibiotica

Als u een infectie aan de urinewegen heeft, dan krijgt u vaak antibiotica toegediend. Als u bloedverdunners gebruikt, dan vertelt uw arts of en wanneer u hiermee moet stoppen.

De behandeling

• De behandeling gebeurt op de afdeling Interventieradiologie. Tijdens de behandeling ligt u eerst op uw buik. Uw arts kijkt met een echoapparaat waar uw nier aangeprikt wordt. U krijgt een steriel laken over uw rug en dan krijgt u een plaatselijke verdoving.
  • Dan wordt de nier aangeprikt en een dun slangetje (katheter) geplaatst. Daarna wordt het slangetje aan de huid vastgemaakt. Dit gebeurt met een klemmetje of met pleisters. Het uiteinde van het slangetje wordt aangesloten op een urinezak.
  • Na de behandeling wordt u naar de dagverpleging gebracht.

Duur van de behandeling

De behandeling duurt ongeveer 30 minuten.

Na de behandeling

Na de behandeling blijft u een paar uur op de dagverpleging. Het kan zijn dat u een nacht in het ziekenhuis blijft. Na de behandeling kan er wat bloed in de urinezak komen, uw plas kleurt dan roze. Bloedverlies is normaal en verdwijnt na een paar dagen.

Als u bent gestopt met het gebruik van bloedverdunners, dan vertelt uw arts wanneer u die weer mag innemen. Na de behandeling wordt een nieuwe afspraak gemaakt om de katheter te verwisselen. Dat gebeurt elke 3 maanden. Verderop in deze folder leest u daar meer over.

Mogelijke complicaties

Bij het aanprikken van uw nier kan een lekkage ontstaan. Dit is een zeldzame en vervelende complicatie. Door de lekkage kan er plas in de buikholte komen of er kan een bloeding ontstaan. Vaak is dan een operatie nodig.

Versie: 20210066 06-2023 Het plaatsen en wisselen van een nefrostomie katheter

Deel via e-mail