Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Folders
 3. Aneurysma van de buikaorta en bekkenslagaders
Terug naar bovenliggende pagina

Aneurysma van de buikaorta en bekkenslagaders

Folder

Algemeen

 • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
 • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
 • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
 • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

In overleg met uw behandelend chirurg heeft u een afspraak gemaakt voor een operatie van een aneurysma van de aorta. Hiervoor zijn verschillende behandelingen mogelijk. In deze folder kunt u lezen hoe de verschillende ingrepen verlopen en welke voorbereidingen u moet treffen. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw arts.

Aorta

De grote lichaamsslagader (aorta) is de centrale slagader die het bloed van het hart door de borstkas naar de buik brengt en door afsplitsingen te verdelen door het lichaam. Als (een deel van) een slagader, zoals de aorta, in omvang toeneemt tot boven een bepaalde grens, dan noemen wij het een aneurysma. 

De aorta kan in de loop van de jaren in omvang toenemen. Als de aorta te breed wordt, bestaat de kans dat deze gaat scheuren (ruptuur). Het gevolg is een levensbedreigende bloeding. Het risico op scheuren neemt toe als de diameter van de aorta toeneemt. 

Behandelingsgrens

Tot de behandelingsgrens is de kans op scheuren verwaarloosbaar klein. Als de behandelgrens is bereikt (diameter van 5 ½ cm voor mannen, 5 cm voor vrouwen), kan vaak een operatieve behandeling worden uitgevoerd om een scheur te voorkomen. De vorm van het aneurysma, uw leeftijd, lichamelijke en geestelijke toestand moeten alleen wel een operatie toelaten. Uw behandelaar zal met u bespreken wat de mogelijkheden voor u zijn. 

Mogelijke behandelingen

Er zijn 3 manieren om de aorta te behandelen:

Open aorta operatie 
Hierbij wordt met een buikoperatie de aorta (en eventueel bekkenslagader) vervangen door een kunststof bloedvat. Dit staat ook wel  bekend als broekprothese operatie.

Endovasculaire aorta operatie (EVAR) 
Dit is een stentplaatsing via de liesslagaders, waarbij aan de binnenzijde een kunststof bloedvat (endoprothese) wordt geplaatst.

Een combinatie van deze 2 technieken 
Dit wordt ook wel een hybride ingreep genoemd. Uw behandelaar zal met u bespreken welke van deze opties voor u mogelijk zijn. Ook zal de behandelaar samen met u kijken welke behandeling het beste bij u past. In het algemeen geldt, hoe jonger u bent, hoe meer voordeel u heeft van een open aorta operatie. U kunt zichzelf op keuzes voorbereiden door de informatiepagina van de Harteraad te lezen of met behulp van deze online keuzehulp.

Open aorta operatie (broekprothese)

Nadat u met uw behandelaar bent overeengekomen tot het uitvoeren van een open aorta operatie (broekprothese),  is het verloop als volgt:

Uw behandelaar meldt u aan bij de opnameplanning om een datum voor de operatie te zoeken. Tegelijkertijd zal de polikliniek Anesthesiologie (preoperatieve spreekuur [POS]) u oproepen voor een gesprek over de algehele narcose en wel of geen ruggenprik (epiduraal) en of u fit genoeg bent voor de operatie.  Mogelijk wordt u nog extra onderzocht door een cardioloog of longarts.

Zodra er een operatiedatum is gevonden, hoort u dat van de opnameplanning. Op de dag van opname meldt u zich op de afdeling of opnamesuite die u in uw oproep heeft meegekregen. Hier wordt u opgenomen in het ziekenhuis en zal soms aanvullend bloedonderzoek verricht worden. 

Operatie

Op de operatiekamer ontmoet u het volledige operatieteam. Het team bestaat meestal uit een anesthesist en anesthesiemedewerker, 2 operatieassistenten, 2 vaatchirurgen en mogelijk een chirurg in opleiding. 

De anesthesist brengt u onder algehele narcose waarna de buikholte wordt geopend door een snede vanaf het borstbeen tot aan het schaambeen. Soms is ook een snede in 1 of beide liezen noodzakelijk. Hierna wordt de verwijde slagader vervangen door een kunststof slagader. Dit is de broekprothese. 

Duur van de operatie

De operatie duurt enkele uren. Daarna gaat u minimaal 1 nacht (maar zo lang als nodig) naar een bewaakte afdeling (medium of intensive care). Als uw toestand het toelaat, gaat u naar de verpleegafdeling voor verder herstel. U heeft een infuus voor vochttoediening, totdat u zelf weer voldoende kunt drinken. Ook krijgt u een maagsonde tot de maagdarmwerking is hersteld, een urinekatheter en mogelijk een katheter in de rug (epiduraal katheter) voor pijnstilling. 

Na de operatie mag u direct onder begeleiding het bed uit waarbij het belangrijk is opbouwend te belasten. De gemiddelde opnameduur is 7 dagen. 

Na de operatie

Na 6 weken komt u terug op de polikliniek. Heeft u koorts? Is de wond rood wordt of komt er troebel vocht uit? Of voelt u zich ziek? Dan moet u eerder contact opnemen. 

Na een operatie aan de aorta is de conditie vaak een stuk achteruit gegaan. Reken op een hersteltermijn van 2 tot 3 maanden. Na een jaar maken wij een echo om te kijken of de aansluitingen van de prothese nog goed functioneren. Deze echo wordt om de 5 jaar herhaald.

Complicaties

Hoe zorgvuldig u ook behandeld wordt, er kunnen na iedere chirurgische ingreep complicaties voorkomen op korte of langere termijn. Complicaties kunnen optreden door de algehele conditie van de patiënt, en de algehele narcose in combinatie met de zwaarte van de operatie. 

Mogelijke algemene chirurgische complicaties zijn:

 • Nabloeding 
 • Infectie 
 • Wondgenezingsproblemen 
 • Longontsteking 
 • Vertraagde maag/darm-lediging. 

Specifieke complicaties

Ook kunnen bij deze operatie de volgende specifieke complicaties optreden:

 • Doorbloedingsstoornissen van de benen, waardoor mogelijk een bijkomende operatie noodzakelijk is. 
 • Doorbloedingsstoornissen van de nieren met het risico van (al dan niet tijdelijke) dialyse, waardoor mogelijk een bijkomende operatie noodzakelijk is. 
 • Doorbloedingsstoornissen van de darmen, waardoor mogelijk een bijkomende operatie noodzakelijk is. 
 • Bij mannen kunnen na de operatie potentieproblemen of ejaculatieproblemen optreden. 
 • Ongeveer 5 procent van de patiënten die deze ingreep ondergaat loopt het risico binnen 30 dagen aan de gevolgen ervan te overlijden.

Endovasculaire aorta operatie

Nadat u met uw behandelaar bent overeengekomen tot het uitvoeren van een endovasculaire aorta operatie (EVAR – EndoVasculaire Aorta Reparatie, oftewel een stentplaatsing via de liesslagaders), is het verloop als volgt:

Uw behandelaar meldt u aan bij de opnameplanning om een datum voor de operatie te zoeken. Zodra er een operatiedatum is gevonden krijgt u bericht van de opnameplanning. Op de dag van opname meldt u zich op de afdeling of opnamesuite die u in uw oproep heeft meegekregen. Hier wordt u opgenomen in het ziekenhuis en zal soms aanvullend bloedonderzoek verricht worden.

Operatie

De operatie vindt meestal plaats op de interventiekamer op de radiologieafdeling. En soms op de operatiekamer. Voor de operatie krijgt u mogelijk een blaaskatheter. U krijgt een snelwerkende en langwerkende verdovingsinjectie in beide liezen. Daarna wordt met een naald toegang verkregen tot de liesslagaders. 

Na het plaatsen van werkpoorten (sheets) is het mogelijk de endoprothese te plaatsen via de liezen. In sommige (uitzonderings)situaties is het nodig om de armslagader aan te prikken. Het aankleuren van de slagaders gebeurt met contrastmiddel. Dit is een soort  kleurstof voor Röntgenfoto’s. Vaak zorgt dit voor een warm gevoel in de onderbuik/benen. 

Als de prothese is geplaatst, dan worden de gaten in de liesslagader met een speciale plug dichtgemaakt. Soms is hierna een extra drukverband nodig. Na de operatie gaat u terug naar de verpleegafdeling en heeft u 2 tot 6 uur bedrust. Daarna mag u onder begeleiding uit bed. Bij goed herstel kunt u de volgende dag naar huis.

Na de operatie

Na 6 weken komt u terug op de polikliniek. Dit is nadat er een nieuwe CT-scan is gemaakt. Hier controleren wij of de prothese nog steeds op zijn plek zit. En of er geen ongewenste bevindingen zijn. Als deze scan goed is, dan wordt u na de operatie opgeroepen voor controle. De frequentie van controle is afhankelijk van het type prothese en de plaatsing.

Complicaties

Hoe zorgvuldig u ook behandeld wordt, er kunnen er bij iedere chirurgische ingreep complicaties voorkomen op korte of langere termijn. Complicaties kunnen optreden door de algehele conditie van de patiënt, de algehele narcose in combinatie met de zwaarte van de operatie. Mogelijke  complicaties zijn: 

 •  Nabloeding van de lies waarvoor chirurgisch sluiten (overhechten) noodzakelijk kan zijn
 • Doorbloedingsstoornissen van de benen, waardoor mogelijk een bijkomende operatie noodzakelijk is. 
 • Doorbloedingsstoornissen van de nieren met het risico van (permanente) dialyse, waardoor mogelijk een bijkomende operatie noodzakelijk is. 
 • Doorbloedingsstoornissen van de darmen, waardoor mogelijk een bijkomende operatie noodzakelijk is. 
 • Geringe lekkage uit een zijtak van de aorta (endoleak) in het oude aneurysma. Hiervoor is soms een re-interventie nodig, waarbij we wederom via de liezen het aanvoerende en/of afvoerende bloedvat dichtmaken.
 • In de literatuur is er een kleine kans (minder dan 1 procent) om binnen 30 dagen na een EVAR te overlijden aan de complicaties. Dit is in het Martini Ziekenhuis nog niet voorgekomen. 

20230055 Aneurysma van de buikaorta en bekkenslagaders 7-12-2023

 

Specialisme: Vaatchirurgie Chirurgie
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.