Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Kan het FODMAP-dieet u helpen?

Kan het FODMAP-dieet u helpen?

Het FODMAP-dieet is een van de behandelingen die kunnen helpen bij een prikkelbare darm (PDS). Dit is dan vastgesteld door uw huisarts. De volledige naam is FODMAP-beperkt dieet. FODMAPs zijn suikers in voeding die klachten kunnen geven als uw darmen hier gevoelig voor zijn. Martini Ziekenhuis begeleidt u in het testen welke FODMAPs bij u klachten geven.

Wat is het FODMAP-beperkt dieet?

Het FODMAP-beperkt dieet is eigenlijk geen dieet maar een cursus waarin u leert welke voedingsmiddelen bij u klachten veroorzaken. Belangrijk is om eerst uw voedingspatroon gezond te maken aan de hand van de NICE richtlijnen voor PDS. Dit betekent onder andere op regelmatige tijden eten, geen kant-en-klare maaltijden en kleine hoeveelheden frisdrank en alcohol.

Waar ben ik gevoelig voor?

Van te voren weet u niet óf u gevoelig bent voor FODMAPs (bepaalde voedingssuikers) en in welke mate. Het FODMAP beperkt dieet bestaat uit een testfase van 6 weken waarin u verschillende voedingsmiddelen vermijdt. In grote lijnen komt dit neer op:

  • 1 geen vloeibare zuivel (maar wel lactosevrije zuivel)
  • 2 geen tarwe (maar wel spelt) en de helft van de soorten
  • 3 een deel van de soorten groenten
  • 4 een deel van de soorten fruit.

Als hiermee uw klachten met minstens 2 punten op een schaal van 10 (of 100 punten op een schaal van 500) dalen, dan is het dieet effectief. Als u geen of weinig klachtenvermindering ervaart, stopt u met het dieet.

In de tweede fase blijft u het dieet strikt volgen, terwijl u één voor één de verschillende FODMAPs herintroduceert. Zo leert u herkennen welke voeding de klachten veroorzaakt.  Deze fase duurt minstens 6 weken. In de laatste fase voegt u de voedingsmiddelen met de FODMAPs die u wel kunt verdragen weer toe waardoor het dieet gemakkelijker wordt. Ook kunt u testen of u kleinere hoeveelheden van de probleemproducten wel verdraagt


Laurens van der Waaij: ‘FODMAP-beperkt dieet is geen hype’

Meer weten? Kijk dan op: Het FODMAP-beperkte dieet

Hoe werkt dit dieet?

Sommige soorten suikers in de voeding kunnen bij PDS klachten veroorzaken. Met dit dieet wordt inname van deze suikers verminderd. Het dieet is geschikt voor mensen die erg veel last hebben van hun darmklachten en die bereid zijn om hun manier van eten hiervoor structureel te veranderen. Als er sprake is van fors, ongewenst gewichtsverlies adviseren we eerst te overleggen met uw arts of diëtist. Sommige PDS patiënten krijgen wat hardere ontlasting door het dieet. Psylliumvezels zonder sorbitol of inuline kunnen dan helpen om verstopping te voorkomen.

Hoe groot is de kans dat dit mij gaat helpen?

Uit onderzoek onder onze eigen patiënten blijkt dat door dit dieet na 8 weken ongeveer twee van de drie PDS patiënten een aanzienlijke (≥ 2 punten op een schaal van 10) vermindering van klachten ervaart. Een deel hiervan berust op het placebo effect. Na één jaar heeft minstens 75% van de patiënten nog steeds baat bij het dieet. Geen van de patiënten houdt zich na één jaar strikt aan het dieet. Ze hebben geleerd welke voedingsmiddelen ze moeten vermijden. Ze ervaren hierdoor een grotere controle over hun klachten.

Kan ik het zelf of heb ik hulp nodig?

We adviseren begeleiding door een diëtist. Het is belangrijk dat de testfase zeer zorgvuldig gedaan wordt en dat regelmatig klachten gemeten worden zodat u na afloop kunt beoordelen of het dieet bij u werkzaam is.

Wat zijn de kosten?

Dieetadvies door een diëtist wordt voor 3 behandeluren gedekt door de basisverzekering van alle zorgverzekeraars. De vergoeding wordt verrekend met uw eigen risico. In veel gevallen is 3 uur begeleiding voldoende. Doordat u anders gaat eten kan het zijn dat u extra kosten maakt. Sommige voedingsmiddelen zoals lactosevrije zuivel zijn duurder dan ‘normale’ producten. Wilt u weten of de hulp van een diëtist vergoed wordt? Vraag dat dan na bij uw zorgverzekeraar. Mogelijk mag u van de Belastingdienst een vast bedrag aftrekken voor het FODMAP-beperkte dieet als het dieet is voorgeschreven door een diëtist of arts.

Is de behandeling voor mij effectief?

Om beter zicht te krijgen op de ernst van uw klachten, zijn er klachtenscores ontwikkeld. Dat zijn formulieren waarop u zelf invult hoe het met u gaat. Zo kunt u zien of de behandeling voor u effectief is. Gebruik bijvoorbeeld het IBS-SSS-formulier.

Meer weten? Kijk dan op: Het FODMAP-beperkte dieet

Praktische informatie Voor u

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.