‘FODMAP-beperkt dieet is geen hype’
Wel een diagnose kunnen stellen, maar geen behandeling kunnen bieden; dat was zijn grote frustratie. Door samen met een diëtist de vertaling te maken van een dieet uit Australië, kan Maag-, Darm-, Leverarts Laurens van der Waaij zijn patiënten met prikkelbaredarmsyndroom (PDS)nu wel een mogelijke oplossing bieden.
‘Ik heb een lange periode moeten accepteren dat ik patiënten met PDS het maar heel beperkt kon helpen’, vertelt Laurens van der Waaij. ‘Maar toen ik in 2011 op een congres in Amerika hoorde van een dieet uit Australië waarvan ik dacht ‘Dit is logisch. Dit kan werken bij een grote groep patiënten’ was mijn interesse snel gewekt.’
Toepasbaar in Nederland
Terug in Nederland sprak Van der Waaij met collega’s over het dieet. Ze waren niet allemaal overtuigd, maar moedigden hem wel aan om de mogelijke effecten van het dieet verder uit te gaan zoeken. ‘Uiteindelijk ben ik samen met diëtist Janneke Stevens gaan onderzoeken of we het dieet zo konden aanpassen, dat deze ook toepasbaar zou zijn in Nederland. Het klinkt misschien raar, maar de boerenkool blijkt ‘down under’ een andere samenstelling te hebben dan hier! Er moest dus heel goed worden gekeken naar de samenstellingen in Nederlandse voeding.’ Na een gedegen periode van voorbereidingen is het FODMAP-beperkte dieet in 2013 vanuit het Martini Ziekenhuis geïntroduceerd in Nederland.
Niet voor iedereen
Door bepaalde suikers uit de voeding te halen en later stuk voor stuk weer te introduceren, is vast te stellen op welke suikers de darmen zo heftig reageren. Ondanks dat het dieet best streng is en bij succes ook moet worden volgehouden, maakte het dieet een vliegende start. ‘Het werkt niet voor iedereen, maar voor velen heeft het een goed effect’, legt de MDL-arts uit.
Geen hype
Hij vond daarmee wat hij had gezocht: ‘Een mogelijke oplossing voor een aandoening die een grote impact heeft op iemand zijn leven. Soms zelfs zo erg, dat patiënten in een sociaal isolement komen. En voor mezelf; mijn werk is er ook leuker door geworden! Ik heb nu een mogelijke oplossing te bieden. Mensen begrijpen dat aanpassingen in hun voeding een oplossing kan zijn van de darmproblemen.’ Volgens Laurens is dit dieet zeker geen hype. ‘Ik ben ervan overtuigd dat dit een blijvende behandeling is voor een probleem waar zo’n 10% van de bevolking mee kampt!’