Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Trommelvliesbuisjes bij kinderen

Trommelvliesbuisjes bij kinderen

Operatie onder narcose op Dagverpleging Kinderen waarbij de KNO-arts een buisje in het trommelvlies van uw kind plaatst. Het buisje groeit er na één tot anderhalf jaar uit.

Voorbereiding

In overleg met de keel-, neus- en oorarts besluit u bij uw kind trommelvliesbuisjes in het oor te laten plaatsen. Dit gebeurt onder algehele narcose. Daarom verblijft uw kind 1 dag in het ziekenhuis (dagopname). Vooraf krijgt u instructies waarmee u uw kind kunt voorbereiden op de operatie. De voorbereiding is afhankelijk van de leeftijd en de aard van uw kind en hoe u met elkaar omgaat.

Uw kind mag vanaf 10 dagen voor de operatie geen pijnstillers gebruiken die acetylsalicylzuur bevatten (zoals Aspirine of Acetosal), want die vergroten na de operatie de kans op een nabloeding. Uw kind moet nuchter zijn voor de operatie.

Vertel uw kind wat er gaat gebeuren en geef het op de dag van de ingreep iets vertrouwds mee naar het ziekenhuis (een knuffel of speelgoed). Zorgt u ervoor dat uw kind geen nagellak en geen sieraden draagt. Als uw kind lang haar heeft, doet u dat dan in een staart of vlecht. Wij raden u aan uw kind na afloop van de operatie met twee volwassenen op te halen. Uw kind kan namelijk op de terugreis in de auto misselijk worden en gaan braken.

Waarschuwing

Wanneer uw kind ziek is, kan de operatie niet doorgaan. We bedoelen dan niet een verkoudheid, maar een ziekte met koorts (temperatuur boven de 38,5 graden Celsius). Ook als uw kind in contact is geweest met een besmettelijke ziekte, kan de ingreep niet doorgaan. Neemt u in deze gevallen direct contact op met de behandelend specialist of met de afdeling Dagverpleging Kinderen. Zo kunt u uw kind en uzelf een vergeefse reis naar het ziekenhuis besparen.

Opname

U meldt zich om 07.45 uur met uw kind bij de balie van de afdeling Dagverpleging Kinderen. Beide ouders mogen de hele dag bij de opname aanwezig zijn. Op de Dagverpleging Kinderen kan geen bezoek komen.

Voor de operatie komt de anesthesioloog (de arts die de verdoving toedient) naar de longen en het hart van uw kind luisteren. Daarna wacht u met uw kind tot het aan de beurt is. De wachttijd kan oplopen tot meer dan een uur, want de kinderen worden één voor één geholpen.

Operatie

Er mag 1 ouder aanwezig zijn bij het 'in slaap brengen' van uw kind. De anesthesioloog zet een kapje op de neus en mond van uw kind en dient zo de narcosegassen toe, of geeft een verdovend prikje. Uw kind valt langzaam in slaap. Het kapje en de narcosegassen stinken een beetje, dit is onvermijdelijk. Vertelt u dit uw kind ook van tevoren. Als uw kind onder narcose is, gaat u naar de uitslaapkamer, waar uw kind direct na de ingreep naartoe wordt gebracht.

De KNO-arts maakt met behulp van een microscoop een sneetje in het trommelvlies van een of van beide oren van uw kind. Het vocht, dat zich heeft opgehoopt, wordt uit het middenoor gezogen. Dan plaatst de KNO-arts het buisje als een boordenknoopje in het sneetje van het trommelvlies; het ene uiteinde steekt in het middenoor, terwijl het andere uiteinde zich in de gehoorgang bevindt. Dit buisje zorgt voor het herstel van de beluchting van het middenoor. De functie van de slecht werkende buis van Eustachius wordt daarmee tijdelijk overgenomen. Daardoor wordt ook het gehoor weer normaal.

De ingreep duurt 5 tot 10 minuten. Daarna wordt de narcose beëindigd.

Na de operatie

Na de operatie gaat uw kind naar de uitslaapkamer (verkoeverkamer). Als uw kind wakker wordt, zit u naast het bed. Sommige kinderen zijn een beetje misselijk na de narcose. Soms hebben ze ook wat oorpijn. Tegen de pijn kunt u Paracetamol zetpillen geven (géén aspirine). Na de operatie kan uw kind waarschijnlijk direct beter horen. Het zou dan kunnen schrikken van harde geluiden. Aan het eind van de ochtend mag u uw kind weer mee naar huis nemen, in uw auto of in een taxi. Na de operatie mag uw kind weer normaal eten.

Nazorg

Uw kind kan de dag na de ingreep gewoon naar buiten en naar school. Bij pijn kunt u Paracetamol (zetpil, géén aspirine) geven, de hoeveelheid is afhankelijk van de leeftijd en het gewicht. Thuis mag uw kind weer normaal eten.

Bij het ontslag krijgt u een recept mee voor oordruppels. Wanneer uw kind langer dan 2 dagen een loopoor heeft, haalt u de druppels op bij de apotheek en dient ze toe. Ook een oor met trommelvliesbuisjes kan ontstoken raken. Meestal doet dit geen pijn en het ontstekingsvocht loopt vanzelf weg (‘loopoor’). U moet geen watje in het oor doen.

De oren mogen de eerste week na de operatie beslist niet nat worden bij het baden of douchen. Ook mag uw kind die week niet zwemmen. Na de eerste week mogen de oren wel nat worden. Bij lang en/of diep onder water zwemmen is het aan te bevelen oordopjes te dragen.

De eerste controle is na ongeveer 6 weken. De vervolgcontroles vinden plaats in overleg met uw KNO-arts.

U kunt oordoppen laten aanmeten op de polikliniek KNO of bij een audicien. Dit kan alleen op afspraak. Oordoppen worden niet vergoed door de zorgverzekeraar.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Keel-, Neus-, Oorheelkunde KNO (polikliniek)
Op werkdagen van 8.00 tot 16.00 uur
Tel.: (050) 524 5910
Routenummer: 2.5

Behandeling
34 weken

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.