Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Folders
  3. Trommelvliesbuisjes
Terug naar bovenliggende pagina

Trommelvliesbuisjes

Folder

Algemeen

  • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
  • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
  • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
  • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

Binnenkort komt uw kind een dag naar het ziekenhuis voor het plaatsen van trommelvliesbuisjes. Dat heeft u samen met de Keel-Neus-Oor-arts (KNO-arts) besloten. Een bezoek aan een ziekenhuis is indrukwekkend voor uw kind. Het helpt als u goed weet wat er gaat gebeuren. Dan kunt u uw kind en uzelf voorbereiden. 

In deze folder leest u informatie over het plaatsen van de trommelvliesbuisjes. U leest wat er tijdens de dagopname gaat gebeuren en hoe u zich voorbereidt. Het is belangrijk dat u onze instructies precies volgt. Dan kan de ingreep beter en sneller gedaan worden. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw arts.

Over de oren

Een oor bestaat uit 3 delen.

  1. Het uitwendig oor
    Het uitwendig oor ziet u aan de buitenkant. Het uitwendig oor heeft een oorschelp en een uitwendige gehoorgang. Deze gehoorgang eindigt bij het trommelvlies.

  2. Het middenoor
    Het middenoor is de ruimte achter het trommelvlies. Hier zitten de gehoorbeentjes. Het middenoor is luchthoudend en is verbonden met de keel, via de buis van Eustachius. Via deze buis komt steeds lucht in het oor. Dat gebeurt bijvoorbeeld als u slikt. Door de lucht is de druk in uw oor hetzelfde als de druk om u heen.

  3. Het binnenoor
    In het binnenoor zit het slakkenhuis. Hier komen de geluidssignalen van het trommelvlies en de gehoorbeentjes binnen. Het slakkenhuis geeft deze geluiden door aan de gehoorzenuw. De gehoorzenuw stuurt de signalen naar de hersenen. De hersenen zetten de signalen om in geluid.

Welke klachten kan uw kind hebben? 

Bij kinderen die vaak neusverkouden zijn en mogelijk een vergrote neusamandel hebben, kan de buis van Euchanius verstopt raken. Er komt dan geen lucht meer in de oren en er ontstaat onderdruk. Het slijmvlies kan dan zo veranderen dat er steeds meer slijm en vocht in het middenoor komt. Dit gaat langzaam en geeft meestal weinig klachten. 

Sommige kinderen krijgen een stoornis aan hun gehoor. Hoe erg deze stoornis is, verschilt per kind. Ook kan het kind terugkerende ontstekingen aan het middenoor krijgen.

Waarom trommelvliesbuisjes?

Trommelvliesbuisjes zijn zeer kleine kunststof buisjes met een beluchtingskanaaltje. Ze zorgen ervoor dat er lucht naar het middenoor kan gaan. De functie van de slecht werkende buis van Eustachius wordt daarmee tijdelijk overgenomen. Daardoor wordt het gehoor weer normaal.

Voorbereiding op de operatie

Het is belangrijk dat u uw kind voorbereidt op de operatie. Hieronder leest u hoe u dat doet. 

Pijnstillers

5 dagen voor de operatie mag uw kind geen pijnstillers met acetylsalicylzuur gebruiken. Acetylsalicylzuur zit bijvoorbeeld in aspirine en acetosal. De reden is dat acetylsalicylzuur een ongunstige invloed heeft op de bloedstolling. Ook vergroot het de kans op een nabloeding.

Bij ziekte

Als uw kind ziek is, kan de operatie niet doorgaan. Het gaat om een ziekte met koorts hoger dan 38,5 °C. Ook als uw kind in contact is geweest met iemand met een besmettelijke ziekte, kan de operatie niet doorgaan. Neem bij ziekte direct contact op met uw behandelend arts of met de Dagverpleging kinderen. 

Nuchter zijn

Om de operatie zo goed mogelijk te laten verlopen, moet uw kind nuchter zijn. Dat betekent dat uw kind de avond voor de ingreep niets meer eet vanaf 24.00 uur. Wel mag uw kind tot 7.30 uur op de opnamedag nog 1 glas drinken. Geef uw kind alleen helder drinken: water, thee (zonder melk), ranja of appelsap. Dit mag niet meer dan 1 glas zijn.

Een kind dat niet nuchter is, wordt snel misselijk en kan gaan braken. Braaksel kan in de luchtwegen komen en een longontsteking veroorzaken. De operatie kan dan niet doorgaan.


Gaat u met uw kind mee naar het ziekenhuis? Dan adviseren we om zelf vooraf wel wat te eten.

Wat neemt u mee?

  • Neem het ingevulde vragenformulier mee.
  • Geef uw kind iets vertrouwds mee. Bijvoorbeeld een knuffel, pop, leesboek of ander speelgoed.
  • Als uw kind sieraden draagt, kunt u die beter thuislaten.
  • Heeft uw kind lang haar? Doe dit dan in een staart of vlecht.
  • Verwijder eventuele nagellak bij uw kind.

Waar moet u zijn?

U meldt zich tussen 07.30 en 07.45 uur bij de balie van de afdeling Dagverpleging Kinderen. Een ouder mag bij de opname zijn. Eén ouder of verzorger en een volwassen begeleider mag natuurlijk ook. Ouders / verzorgers mogen elkaar aflossen. Andere kinderen uit het gezin mogen niet mee naar het ziekenhuis. Ook mag er geen bezoek komen. 

Voor de operatie

Voor de operatie komt de anesthesioloog langs om naar de longen en het hart van uw kind te luisteren. Daarna wacht u met uw kind tot het aan de beurt is. De wachttijd is soms langer dan een uur: alle kinderen in de wachtkamer worden één voor één geholpen. 

Tijdens de operatie

De anesthesioloog brengt uw kind langzaam in slaap. Dat gebeurt met een kapje op de neus en mond. Het kapje en de narcosegassen stinken een beetje, daar kunnen we helaas niets aan doen. Leg dit vooraf aan uw kind uit. Eén ouder mag aanwezig zijn bij het ‘in slaap brengen’. Als u daar tegenop ziet, vertelt u ons dat dan.


Bent u zwanger of denkt u dat u zwanger bent? Dan kunt u beter niet aanwezig zijn bij het geven van de narcose of het wakker worden. Dit omdat het narcosegas schadelijk kan zijn voor de ongeboren baby.

De KNO-arts maakt met behulp van een microscoop een sneetje in het trommelvlies. Dan zuigt de arts het opgehoopte vocht en slijm uit middenoor. Vervolgens plaatst de arts het trommelvliesbuisje in de gemaakte opening. Daarna wordt de narcose beëindigd. 

Na de operatie

Tijdens de operatie bent u al naar de uitslaapkamer begeleid. Als uw kind wakker wordt, zit u naast het bed. Sommige kinderen zijn een beetje misselijk na de narcose. Ook kan uw kind oorpijn hebben. Tegen de pijn kunt u paracetamol zetpillen geven (géén aspirine).

Naar huis

Aan het einde van de ochtend gaat u samen met uw kind naar huis, met uw eigen auto of een taxi. Het is handig om met 2 volwassenen naar huis te gaan. Uw kind kan namelijk nog misselijk zijn van de operatie. Ons advies is om uw kind de rest van de dag thuis te houden. Uw huisarts krijgt dezelfde dag automatisch bericht van de operatie. 

De dagen erna

Uw kind kan de dag na de operatie gewoon naar buiten en naar school. De oren mogen de eerste week na de operatie absoluut niet nat worden. Let daarop bij het douchen of in bad gaan. Zwemmen mag ook nog niet. 

Na de eerste week mogen de oren wel nat worden. Als blootstelling aan water klachten geeft, bijvoorbeeld tijdens zwemmen, dan kunnen oordopjes helpen. 

Loopoor

Ook een oor met trommelvliesbuisjes kan ontstoken raken. Meestal doet dit geen pijn. Het ontstekingsvocht loopt er vanzelf uit. Dit wordt een loopoor genoemd. Bij de meeste kinderen duurt dit niet lang: gewoon afwachten is voldoende. Het beste is om het oor droog te houden. Let op: doe geen watjes in het oor. 

Als een loopoor langer dan 3 dagen duurt, moet u het behandelen met oordruppels. De druppels zorgen voor een snellere genezing. Ook zorgen ze ervoor dat de trommelvliesbuisjes blijven werken.

In het ziekenhuis heeft u het recept voor de oordruppels gekregen. Haal de oordruppels pas op als u ze nodig heeft, want ze zijn beperkt houdbaar.

Let op!

In de bijsluiter staat dat u niet mag druppelen in een oor met een gaatje. Dit geldt niet voor het trommelvliesbuisje, zolang er vocht uit het oor loopt. Volg de regels uit de bijsluiter goed. Druppel niet langer dan 1 week zonder overleg.

Controle

De eerste controle is telefonisch, na ongeveer 6 weken. Daarna zijn de controles in overleg met uw KNO-arts. De buisjes zitten gemiddeld 1 tot 1,5 jaar in het trommelvlies. Ze groeien er in die periode vanzelf weer uit. Uw kind merkt daar niets van. Het trommelvlies sluit zich meestal spontaan. Zijn de klachten daarna niet over of wordt uw kind weer slechthorend? Dan kan uw kind mogelijk nieuwe trommelvliesbuisjes krijgen.

Hoe bereidt u uw kind voor?

Hoe u uw kind voorbereidt op de ingreep, ligt aan de leeftijd, hoe uw kind is en hoe u met uw kind omgaat. Maak uw kind niet bang. Probeer duidelijk te vertellen wat er gaat gebeuren. Hieronder leest u per leeftijd een advies. 

Peuters

Peuters begrijpen al veel van wat u tegen ze zegt. Ook al kunnen ze zelf nog niet goed praten. Vertel zo eenvoudig mogelijk wat er gaat gebeuren en herhaal dat een paar keer. Begin hier niet te vroeg mee, kinderen hebben nog geen idee van tijd. Zeg dat u samen naar het ziekenhuis gaat, dat het maar 1 dagje duurt en dat u erbij blijft. U kunt de gewone dingen uitleggen, zoals in bed liggen en spelletjes doen. Maar het is ook belangrijk om te vertellen over de dokter, verpleegkundige, slaapdokter, het kapje, de zetpil en pijn na de operatie.

Kleuters

Voor kleuters geldt ongeveer hetzelfde als voor peuters. Uw verhaal kan een beetje uitgebreider zijn. Op deze leeftijd gaan kinderen ook vragen stellen. Vertel niet te veel over de ingreep zelf. Kleuters kunnen dit niet overzien en vinden de informatie al snel eng. Wel moet u vertellen over de narcose: dat je in slaap valt en niets voelt.

Oudere kinderen

Bij een ouder kind kunt u het beste zelf bepalen hoe en wanneer u de voorbereiding doet. Het ene kind wil graag op tijd weten wat er gaat gebeuren. Een ander kind wordt juist angstig van het lange wachten. Door de fantasie van het kind, ontstaat dan vaak een verkeerd beeld. Dat kan erger zijn als u er veel over praat of uw eigen ongerustheid laat merken. 

Wilt u meer informatie voor kinderen, tieners en ouders? Op de website www.kindenziekenhuis.nl vindt u meer informatie. 

Recht op informatie, toestemming minderjarigen en privacy

Elk kind dat voor onderzoek of behandeling in het ziekenhuis komt, heeft recht op informatie. Net als een volwassene. Ook heeft een kind vanaf een bepaalde leeftijd inspraak in wat er gaat gebeuren. Dit is vastgelegd in de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO). Kijk voor meer informatie op de website www.jadokterneedokter.nl.

Toestemming voor behandeling of onderzoek

Hoe de toestemming voor behandeling of onderzoek werkt, ligt aan de leeftijd van het kind. Hieronder leest u hoe dat per leeftijd werkt.

Jonger dan 12 jaar
Kinderen jonger dan 12 jaar mogen niet voor zichzelf beslissen. Dat doen hun ouders. Wel moet een arts of verpleegkundige het kind duidelijk uitleggen wat er gaat gebeuren.

Tussen 12 en 16 jaar
Kinderen tussen 12 en 16 jaar begrijpen de meeste situaties goed. En ze hebben hier een eigen mening over. Daarom vragen we toestemming van het kind en van de ouders. Als het kind en de ouders het niet met elkaar eens zijn, vragen we nog een keer de mening van het kind. De hulpverlener doet dan in principe wat het kind vraagt.

Vanaf 16 jaar
Vanaf 16 jaar hebben kinderen hetzelfde recht op inspraak als volwassenen. Ze mogen dus voor zichzelf beslissen. Toestemming van de ouders is niet nodig. Hulpverleners mogen geen gezondheidsinformatie aan ouders geven als het kind dat niet wil. 

Het dossier bekijken

Als uw kind voor onderzoek of behandeling naar het ziekenhuis komt, verzamelen en verwerken we gegevens. Het gaat om persoonlijke gegevens (zoals naam, adres en geboortedatum) en om medische gegevens (zoals de diagnose en behandeling). Alle gegevens over de behandeling van uw kind staan in het dossier. U heeft het recht om dit dossier te bekijken. Als u wilt, mag u een kopie ontvangen van (een deel) van de gegevens. Kinderen vanaf 12 jaar mogen hun eigen dossier bekijken.

Privacy

In het ziekenhuis slaan we persoonlijke en medische gegevens van uw kind op. Alle specialisten en medewerkers zijn verplicht om hier vertrouwelijk mee om te gaan. Ze delen de gegevens alleen met elkaar als dat nodig is voor de behandeling. Alleen met uw toestemming mogen ze informatie over uw kind aan naasten geven. Kijk voor meer informatie op de website www.martiniziekenhuis.nl/media/mfsadenm/privacyhandboek-patienten-2-5-oktober-2014.pdf

Tevredenheid

Wij gaan ervan uit dat de behandeling naar tevredenheid loopt. Bent u niet tevreden? Bespreek dit dan eerst met degene die hiervoor direct verantwoordelijk is. U kunt ook een afspraak maken met het hoofd van de afdeling of met de klachtenfunctionaris van het ziekenhuis. Meer informatie hierover vindt u op: Vertel het ons (martiniziekenhuis.nl)

Versie: 762063 2023-03 trommelvliesbuisjes

Contact informatie

  • Routenummer: 2.5
    Telefoonnummer: (050) 524 5910
    Faxnummer: (050) 524 5919
    Openingstijden: Op werkdagen van 8.00 tot 16.00 uur
    Bijbehorende specialisme(n):
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.