Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandeling en onderzoek
  3. ICD of CRT-D implantatie

ICD of CRT-D implantatie

Algemeen

Inleiding

De cardioloog heeft met u besproken dat u een ICD of CRT-D nodig heeft. In deze folder leest u wat dit is en hoe u zich voorbereidt. Daarnaast leest u over de operatie en de periode daarna. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw arts.

ICD of CRT-D

Een ICD of CRT-D is een apparaatje dat onder de huid wordt geplaatst. Het helpt u als uw hart een onvoorspelbare ritmestoornis heeft. Of als de kamers van uw hart niet gelijktijdig samentrekken. Het plaatsen van de ICD of CRT-D heet een implantatie. U blijft voor deze operatie 2 tot 3 dagen in het ziekenhuis.

In het geval van een geplande ICD implantatie wordt soms besloten dat u aan het eind van de dag van de implantatie naar huis mag. Dit geldt niet voor een CRT-D implantatie.

Informatiefolder

Wilt u meer informatie over de werking, voor- en nadelen van een lCD? Leest u dan deze folder (pdf).

Voorbereiding

U krijgt een oproep voor opname van de cardiologie functieafdeling. Eerst heeft u een voorbereidend gesprek met een verpleegkundige. Samen neemt u het ICD-informatieboek door. Van de cardioloog krijgt u advies over het gebruik van medicijnen in de periode voor de operatie. Het is belangrijk dat u dit advies opvolgt.

U heeft met de cardioloog besproken aan welke kant u de ICD/CRT-D krijgt. De operatie is doorgaans onder plaatselijke verdoving, soms onder sedatie (roesje) of algehele verdoving (narcose). Dat heeft u vooraf besproken met uw behandeld cardioloog.

Operatie met plaatselijke verdoving

  • Krijgt u plaatselijke verdoving en is uw operatie ’s morgens gepland? Uw normale medicijnen mag u gewoon innemen, behalve plastabletten of Metformine.
  • Is uw operatie ’s middags? U mag uw normale medicijnen innemen, behalve Metformine.

Bij operatie onder algehele verdoving (narcose) of sedatie (roesje).

Als u bij de operatie onder narcose of sedatie gaat, mag u vanaf 24.00 uur ’s avonds niet meer eten of drinken (nuchter).

Opname

Op de dag van opname gaat u naar de verpleegafdeling. Er worden diverse controles gedaan: lengte, gewicht, bloeddruk, pols en temperatuur. Voor de operatie wordt een ECG (hartfilmpje) en een röntgenfoto van de borst gemaakt. Ook wordt er bloed bij u afgenomen. Verder krijgt u alvast een infuusnaaldje in uw arm of hand.

De operatie

  • Een halfuur voor de implantatie kunt u een tablet krijgen om te ontspannen. Hier kunt u wat slaperig van worden.
  • Voor de operatie doet u uw sieraden af.
  • U verwijdert eventuele make-up en nagellak.
  • Het is belangrijk om voor de implantatie goed uit te plassen op het toilet.
  • Vervolgens trekt u een OK-hemd aan en doet een OK-muts op. Ondergoed en sokken mag u aanhouden.
  • Het implantatiegebied wordt met steriele doeken afgedekt. Daarna wordt het gebied gedesinfecteerd en verdoofd. Dan wordt daarna de ICD/CRT-D geïmplanteerd.

Na de operatie

Na de operatie gaat u weer terug naar de verpleegafdeling. Hier ligt u aan de hartbewaking om uw hartritme in de gaten te houden. De verpleegkundige controleert regelmatig uw pols, bloeddruk, temperatuur en de wond. Ook wordt er een hartfilmpje gemaakt. Als dat nodig is, wordt een röntgenfoto van de borst gemaakt.

Dag 1

Na de operatie moet u een paar uur lang rustig in bed blijven. U krijgt een mitella (doek) om uw arm aan de implantatiekant.

Dag 2

U mag uit bed met uw arm in de mitella. Deze arm mag u de eerste 6 weken niet boven schouderhoogte tillen. De ICD/CRT-D wordt gecontroleerd op de functieafdeling cardiologie.

Als alle controles goed zijn, mag u de dag na de ICD/CRT-D-implantatie naar huis. U krijgt dan informatie mee over wondcontrole en wat te doen na een elektrische shock. Verder krijgt u een overzicht van belangrijke telefoonnummers van het ziekenhuis. Ook krijgt u afspraken mee voor verdere controles.

Weer naar huis

Na uw ontslag uit het ziekenhuis let u 6 weken lang op het volgende:

  • Uw arm aan de kant van de ICD niet hoger tillen dan uw schouder.
  • Niet te veel draaien met uw arm aan de kant van de ICD.
  • Niet zwaar tillen of zwaar lichamelijk werk doen. Zoals boodschappen tillen, stofzuigen, dweilen, was ophangen, zagen, et cetera.

Wanneer bellen?

Bij roodheid, zwelling, pijn of koorts moet u contact opnemen met de cardiologie functieafdeling.

Versie: 00314 08-2024 ICD of CRT-D implantatie

Specialisme: Cardiologie