Nieuws - 01-01-2021
Verloop Oudejaarsnacht Martini Ziekenhuis Groningen 2020

Het is een bijzondere jaarwisseling geweest. Anders dan alle voorgaande jaren. Door zorg voor COVID-19 patiënten is de druk in het ziekenhuis en op de zorgmedewerkers hoog. Ondanks de genomen COVID-maatregelen liep het aantal besmettingen in onze omgeving de afgelopen dagen hard op. Dit legt in deze periode een enorme druk op de Spoedeisende Hulp en het ziekenhuis in de volle breedte. Dit maakte ook dat met zorg gekeken werd naar de Oudejaarsnacht omdat de opvangcapaciteit zeer beperkt is. Oud en Nieuw is een nacht waarin we uit ervaring weten dat, meer dan gemiddeld, mensen onze zorg nodig hebben.
De afgelopen nacht is relatief rustig verlopen. Het Martini Ziekenhuis in Groningen heeft 20 slachtoffers met brandwonden behandeld, die zich oudejaarsdag en -nacht bij het Brandwondencentrum meldden. Dat is minder dan voorgaande jaren. Op de Spoedeisende Hulp was het afgelopen nacht ongeveer gelijk aan het voorgaande jaar.
Spoedeisende Hulp
Op de Spoedeisende Hulp van het Martini Ziekenhuis melden zich op Oudejaarsdag (31 december 00.00 uur) 82 mensen, vorig jaar waren dit er 90. Dit zijn veelal patiënten die zich normaal ook bij de Spoedeisende Hulp melden. Ze melden zich met uiteenlopende klachten zoals benauwdheid, pijn op de borst of hebben letsel zoals een botbreuk. Door het personeel van de Spoedeisende Hulp zijn vijf personen gezien met letsel dat direct te maken had met Oudjaar. Waaronder twee mensen met vuurwerk-letsels en drie mensen werden gezien voor een letsel dat zij opliepen, waarbij alcohol een grote rol speelde.
Brandwondencentrum Groningen
In het Brandwondencentrum Groningen komen brandwondenslachtoffers uit het heel Noord - en Oost Nederland. Dit jaar werden in totaal 20 slachtoffers behandeld en/of kregen advies over hun brandwonden, waarvan vier veroorzaakt door vuurwerk en vier door carbid. Dat is veel minder dan andere jaren. Twaalf slachtoffers werden behandeld nadat zij brandwonden opliepen door overige oorzaken, zoals frituur, steekvlam benzine of vuurkorf of die te maken hadden met de buitenkachel. Drie patiënten zijn opgenomen in het Brandwondencentrum. Daaronder zijn twee kinderen die brandwonden hebben opgelopen doordat vuurwerk in de kleding viel (tolletjes). Een volwassene wordt behandeld nadat vuurwerk in de handen was afgegaan. Daarnaast hebben artsen van het centrum vijf keer geadviseerd aan collega medici over brandwonden gerelateerd aan vuurwerk. In vergelijking met voorgaande jaren is dat een stuk minder (17 keer in 2019). Het Brandwondencentrum Groningen is de plek in Noord en Oost Nederland waar kennis en ervaring met brandwonden samenkomen. Een van onze doelstellingen is de kennis over de behandeling van brandwonden vergroten. De behandeling in de eerste uren nadat een verwonding ontstaat zijn namelijk cruciaal. Daarom zijn onze artsen en verpleegkundigen ook vraagbaak voor collega’s.
Een echte Bock verknalt het niet
De afgelopen jaren heeft het ziekenhuis een actieve rol gespeeld in de BOCK campagne (de Bewust Oplettende Carbidknaller). Dit jaar was de campagne: ‘Een echte bock verknalt het niet’, belangrijker dan ooit. Door het verbod op vuurwerk was het van groot belang om de tips voor veilig carbidschieten breed te delen. Het is mooi om te kunnen constateren dat in het ziekenhuis dit jaar minder slachtoffers met brandwonden zijn gezien die te maken hadden met carbid schieten. Je kunt zeggen dat iedereen het goed gedaan heeft, wij zijn dankbaar dat dat zo is, vooral ook omdat de medewerkers van het Brandwondencentrum nu ook worden ingezet voor COVID zorg.
Kindervuurwerk misleidend
Enkele slachtoffers raakten gewond door kindervuurwerk, zoals tolletjes, te gebruiken. Eelke Bosma, medisch coördinator in het Brandwondencentrum in het Martini Ziekenhuis waarschuwt voor kindervuurwerk, dat het hele jaar door in de schappen van de winkel ligt: ‘Elk jaar worden kinderen bij ons binnengebracht met diepe brandwonden veroorzaakt door kindervuurwerk zoals sterretjes en tolletjes. Ik hoor vaak van ouders dat ze zich er niet bewust van waren dat ook kindervuurwerk gevaarlijk kan zijn. Als chirurg wil ik benadrukken dat al het vuurwerk waar kruit in zit gevaarlijk kan zijn!’
Gerelateerde nieuws-items

Publiekscampagne Gezond Groningen bij Martini Ziekenhuis
