Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Nieuws & ontwikkelingen
  3. Het is zover. De corona-vaccinatie gaat van start.
Nieuws

Het is zover. De corona-vaccinatie gaat van start.

06-01-2021

Het vaccin is in een recordtempo ontwikkeld. Dat is goed nieuws, maar er zijn ook vragen. Logische vragen over die snelheid, de werking en eventuele bijwerkingen. We leggen ze voor aan twee experts in het Martini Ziekenhuis: 

Glen Mithoe (arts-microbioloog) en Imro Vlasveld(internist-infectioloog). Weet jij nog niet of je je laat vaccineren? Wellicht heb je iets aan hun antwoorden. Zelf zijn ze er al uit: zij laten zich vaccineren.

Zo snel al een vaccin. Is het dan wel net zo veilig als vertrouwde vaccins tegen griep, mazelen of kinkhoest?             

Imro: ‘Zeker. Alle veiligheidsstappen en controles zijn gevolgd. Het vaccin is effectief, efficiënt en veilig geproduceerd. Veel van de COVID-19 vaccins zijn gebaseerd op bestaande technieken. Daardoor win je veel tijd. Komt bij dat de vaccins zijn ontwikkeld door betrouwbare farmaceutische bedrijven met ervaring in vaccinontwikkeling. Zij hebben volgens de strikte regelgeving gewerkt met tientallen duizenden proefpersonen, zelfs veel meer dan bij andere vaccins. En belangrijk: de medicijnautoriteiten, zoals het Nederlandse CBG en de Europese EMA, hebben het hele proces beoordeeld en goedgekeurd.’

Heeft vaccineren wel zin? Het virus verandert toch nog?

Glen: ‘Ja, vaccineren heeft zeker zin! Het vaccin richt zich op delen van het virus. De vraag is dan in welk deel van het virus zo’n verandering, we noemen dat een mutatie, zit. Zit het in een deel waar het vaccin zich niet op richt, dan maakt dat niet uit. Het vaccin werkt dan gewoon. Zelfs als het virus muteert in een deel waar het vaccin zich wél op richt, kan het vaccin positief werken. In het algemeen kun je zeggen dat je met grote zekerheid bent beschermd. De effectiviteit van het vaccin op lange termijn weten we echter nog niet.’ Imro over de nu bekende mutaties: ‘Op dit moment zijn er geen aanwijzingen dat een gemuteerd variant ontsnapt aan de antistoffen die door het immuunsysteem worden gemaakt,  bijvoorbeeld door vaccinatie. Wetenschappers denken zelfs dat bepaalde gemuteerde varianten een makkelijker doelwit zijn voor vaccinaties. Uiteraard blijven we alert op nieuwe mutaties. Als dat nodig is, wordt het vaccin erop aangepast.’

Hoe groot is het risico dat je direct na vaccinatie klachten krijgt?                   

Glen: ‘Die kans is klein. In het algemeen kun je zeggen dat de eerste prik weinig klachten geeft. Na de tweede prik kun je milde klachten krijgen. Dat wijst op een lichte immuunreactie en is over het algemeen een goed teken. Verder kan de inspuitplaats na de prik wat gevoelig zijn, maar dit is snel over.’ Imro over die eventuele klachten: ‘ Je kunt milde klachten krijgen, met name hoofdpijn, vermoeidheid en pijn ter plaatse van de inspuitplaats en koorts. Deze klachten zijn meestal na een paar dagen weer over.’

Nemen jullie zelf het vaccin?              

Glen: ‘Zeker! Ik wil voorkomen dat ik COVID-19 verspreid naar anderen. Bovendien: hoe meer mensen zich laten vaccineren, des te eerder we het gewone leven weer kunnen oppakken.’ Ook Imro twijfelt niet: ‘Ja, natuurlijk. Ik vind het mijn plicht. Als behandelend arts heb ik dagelijks contact met kwetsbare patienten. Ik wil de kans om hen te besmetten zo laag mogelijk houden. Daarnaast zie ik het als mijn maatschappelijke plicht. Want vaccineren is behalve goed voor de gezondheid van anderen, ook positief voor de belasting van de zorg, de ondernemers en sociale activiteiten.’

Links op de foto:
Glen Mithoe is arts-microbioloog. Hij houdt zich bezig met diagnose, behandeling en advies over het voorkomen van infecties en infectieziekten.

Rechts op de foto:
Imro Vlasveld is internist-infectioloog. Hij is gespecialiseerd in infectieziekte en behandelt patiënten die een infectie hebben met een bacterie, virus, schimmel of parasiet.  

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.