Aan het laden
  1. Home
  2. Nieuws & ontwikkelingen
  3. Tip: doe de broekspijp over de laars
Nieuws

Tip: doe de broekspijp over de laars

30-12-2020
doe je broek over je laars

Eelke Bosma is medisch hoofd van het brandwondencentrum in het Martini Ziekenhuis. Hij waarschuwt voor ongelukken met kindervuurwerk, ofwel Categorie 1 of F1 vuurwerk.

‘Helaas komen er nu al weer kinderen bij ons binnen met brandwonden veroorzaakt door vuurwerk zoals sterretjes of tolletjes. Denk aan een sterretje dat klem komt te zitten tussen trui en jas, of in aanraking komt met een synthetische jas of bontkraag. Ook zien we ernstige brandwonden doordat een tolletje in een schoen of laars terecht komt. In sommige gevallen is zelfs een huidtransplantatie nodig. Wij horen vaak van ouders dat ze zich er niet bewust van waren dat ook Categorie 1 of F1 vuurwerk gevaarlijk kan zijn. Helaas is dat wel het geval. Al het vuurwerk waar kruit in zit, kan gevaarlijk zijn. Ons advies is dan ook: steek kindervuurwerk alleen af onder begeleiding van een volwassene, gebruik een vuurwerkbril, aansteeklont en houd een veilige afstand tot het vuurwerk. En een andere simpele tip, doe de broekspijp óver de laars of schoen in plaats van erbij in. Zo voorkom je dat het grondvuurwerk er in kan springen.’

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.