Aan het laden
  1. Home
  2. Nieuws & ontwikkelingen
  3. Niercafé, een plek om te ontmoeten
Nieuws

Niercafé, een plek om te ontmoeten

21-10-2019

Woensdag 30 oktober vanaf 19.00 uur wordt deze bijeenkomst voor de derde keer georganiseerd in het Paviljoen van het ziekenhuis.

‘Nierfalen zette mijn leven op z’n kop. Het is het heel fijn dat er een plek is waar je tips krijgt van experts, maar zeker ook tips van mensen met eigen ervaringen, ’ vertelt Dirk Nieuwold, nierpatiënt en medeorganisator van het Niercafé in het Martini Ziekenhuis.

Ontmoeten

‘Als je de diagnose nierziekte krijgt, verandert dat je leven. Onderzoek laat zien dat ook sociaal gezien de impact groot kan zijn. Soms kun je niet meer sporten en dan ontmoet je deze mensen ook niet meer. Wij zien vanuit de Nierpatiëntenvereniging dat eenzaamheid dan kan gaan spelen. Een café als dit, een plek om te ontmoeten, helpt om in contact te komen. Niet alleen als patiënten onderling, maar ook voor partners, familieleden, mantelzorgers of vrienden. Zeker voor patiënten die net weten dat ze een nierziekte hebben, is het café een bron van informatie. ‘Voor mij’, legt Dirk uit, ‘ is het een plek waar ik kan luisteren, iets kan betekenen voor een ander.’

Eens per jaar een harinkje

‘Ik gun mezelf een keer per jaar een nieuwe haring. Normaal staat dat niet op het menu, veel te zout... maar lekker dat dat dan is.’ Dirk Nieuwold aan het woord over gezond eten. ‘Er komt echt zelfmanagement kijken bij wat je wel en niet eet.’ Wat is goede voeding en hoe minder je zout? Vragen die tijdens het volgend Niercafé aanbod komen. Daarnaast is er deze keer ook aandacht voor bewegen. ‘Voor iedereen is goed bewegen belangrijk, maar helemaal als je een nierziekte hebt. En fit word je niet vanzelf dan kun je best wat tips gebruiken’, lacht Dirk.

Kader

De Nierpatiëntenvereniging Noord-Nederland en het Martini Niercentrum organiseren op 30 oktober vanaf 19.00 uur een Niercafé in het Paviljoen van het Martini Ziekenhuis. Om elkaar te ontmoeten en kennis op te doen. U bent van harte welkom. Mail naar de patiëntenvereniging NVNN1981@gmail.com

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.