Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Nieuws & ontwikkelingen
  3. Martini Ziekenhuis volledig over op gezonde voeding
Nieuws

Martini Ziekenhuis volledig over op gezonde voeding

26-07-2023

Het Martini Ziekenhuis is vanaf juni volledig over op gezonde voeding voor patiënten, bezoekers én medewerkers. Het nieuwe voedingsaanbod is gevarieerd, met veel groenten en fruit en minder suiker en zout. Het aanbod is ook duurzaam, dat wil zeggen dat het tot minder verspilling leidt, meer plantaardig is en dat vaker gebruik wordt gemaakt van voedsel uit de regio. Daarnaast wordt het voedingsaanbod aantrekkelijk geserveerd en is er aandacht voor samen eten.

Jos Nijhof, directeur Facilitair Bedrijf: ‘Wij geloven dat we als ziekenhuis een voorbeeldfunctie hebben als het gaat om gezond eten en drinken. Immers, gezond eten en drinken is één van de belangrijkste pijlers van preventie. We zijn dan ook enorm trots dat we deze mijlpaal hebben bereikt. Wat ons onderscheidt van andere ziekenhuizen is dat wij niet alleen voor patiënten, maar ook voor bezoekers en medewerkers zijn overgegaan op een volledig gezond, aantrekkelijk en duurzaam voedingsaanbod. Daarmee lopen we voorop als het gaat om de intenties uit het Nationaal Preventieakkoord. In dat akkoord is afgesproken dat 50% van alle ziekenhuizen in 2025 een volledig gezond voedingsaanbod moet hebben; in 2030 geldt dit voor alle ziekenhuizen. Het past ook bij de Green Deal 3.0, die we dit najaar zullen ondertekenen.’

Zes eetmomenten, meer keuze

Het ziekenhuis heeft voor patiënten die zijn opgenomen op een verpleegafdeling een keuzemenu met zes eetmomenten per dag ontwikkeld onder de naam Smaakt Beter. De nieuwe gerechten zijn bereid met extra eiwitten en energie om herstel na een behandeling of operatie te bevorderen. Ook worden de gerechten op een aantrekkelijke manier geserveerd, zodat patiënten met meer smaak en plezier eten. Dat is belangrijk, omdat veel patiënten door hun ziekte of behandeling weinig eetlust hebben, terwijl voeding juist belangrijk is om je weer fitter te gaan voelen. Uit de metingen tot nu toe blijkt dat 75% van de patiënten tevreden is. Hoewel dit een mooi waarderingscijfer is, streeft het ziekenhuis ernaar dat patiënten het aanbod binnenkort met minimaal een 8 waarderen.

Horeca

Voor bezoekers en medewerkers is het ziekenhuis ook overgegaan op een volledig gezond voedingsaanbod. Dat betekent dat in alle horecavoorzieningen en bij bijeenkomsten en evenementen gezond eten en drinken wordt geserveerd. Bezoekers die willen mee-eten bij hun naaste op de verpleegafdeling, kunnen een lunch of warme maaltijd ophalen in het restaurant. Volgend jaar start het ziekenhuis een pilot om het mee-eten met de menucyclus van de patiënten mogelijk te maken.

Duurzaam

Waar het gaat om duurzaamheid, werkt het ziekenhuis aan het terugbrengen van de voedselverspilling van 25% naar maximaal 10%. Verder streeft het ziekenhuis naar 20% plantaardig voedsel en koopt het ziekenhuis steeds meer producten in bij lokale leveranciers. Een mooi voorbeeld is Superkorn, het eiwitverrijkte brood dat Bakkerij Beukeveld in Groningen speciaal voor het ziekenhuis bakt. Voor de inkoop bij regionale leveranciers werkt het ziekenhuis mee aan een onderzoek onder regie van de Hanzehogeschool.

Kijk hier voor meer informatie over het keuzemenu voor klinische patiënten.

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.