Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Nieuws & ontwikkelingen
  3. Martini Ziekenhuis start met online keuzehulp voor patiënten met longkanker
Nieuws

Martini Ziekenhuis start met online keuzehulp voor patiënten met longkanker

13-02-2024

Het Martini Ziekenhuis is begin dit jaar gestart met het aanbieden van een online keuzehulp voor patiënten waarbij longkanker is vastgesteld. De keuzehulp helpt patiënten en hun zorgverleners om samen de best passende behandeling te kiezen. Welke behandeling het beste is, is namelijk heel persoonlijk. De keuzehulp geeft de patiënt meer inzicht in de behandelopties en helpt om afwegingen en voorkeuren op een rij te zetten. Het Martini ziekenhuis is het eerste Nederlandse ziekenhuis waar de longkanker keuzehulp is geïmplementeerd.

Samen beslissen
‘De zorgverlener weet wat er medisch kan, maar de patiënt is expert op het gebied van het eigen leven en weet het beste wat daarin past’, zegt longarts Wouter Jacobs. ‘Die beide expertises willen we zo goed mogelijk bundelen. De keuzehulp is bedoeld om hierbij te helpen. De behandeling van longkanker heeft een grote impact op het leven en de kwaliteit van leven. Dan is het belangrijk om weloverwogen keuzes te maken die aansluiten bij de wensen van de patiënt.'

Leidraad voor gesprek
Als er keuze is tussen meerdere behandelingen, vertelt het behandelteam eerst welke behandelopties mogelijk zijn en wat dit voor de patiënt kan betekenen. Daarbij ontvangt de patiënt een inlogcode voor de online keuzehulp. De online keuzehulp is een omgeving op het internet waar de patiënt stapsgewijs informatie krijgt, afwegingen invult en voorkeuren aangeeft. De ingevulde keuzehulp is daarna een leidraad voor het gesprek tussen patiënt, zorgprofessional en eventueel een naaste. Samen kiezen ze vervolgens de best passende behandeling.

afbeelding keuzehulp
Keuzehulp in drie stappen 

Patiënten zoals ik
In de keuzehulp is een extra module opgenomen speciaal voor patiënten met stadium IV longkanker. Dat betekent dat er longkanker met uitzaaiingen geconstateerd is. Longarts Wouter Jacobs: ‘Deze patiënten kunnen in een ‘Patients-Like-Me’ (patiënten zoals ik) omgeving meer informatie vinden over welke behandelkeuzes andere patiënten maakten en hoe het verloop was van de gekozen behandeling. Deze informatie kan helpen bij het gesprek in de spreekkamer waar we samen de best passende beslissing maken, bijvoorbeeld als het gaat over langer leven of kwaliteit van leven.’

Samenwerking
De keuzehulp is ontwikkeld op initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Thoraxchirurgie, in samenwerking met alle beroepsverenigingen van artsen die longkanker behandelen, evenals Longkanker Nederland en ZorgKeuzeLab. De keuzehulp is doorontwikkeld met betrokkenheid van Santeon, Universiteit Utrecht en Amsterdam UMC met behulp van een subsidie van KWF. Het Martini Ziekenhuis is het eerste ziekenhuis waar de longkanker keuzehulp is geïmplementeerd. Nog 20 andere ziekenhuizen gaan ook met deze keuzehulp werken.

Meer over de samenwerking tussen de Santeon ziekenhuizen.

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.