Aan het laden
  1. Home
  2. Nieuws & ontwikkelingen
  3. Martini Ziekenhuis doet mee met RENURSE onderzoek
Nieuws

Martini Ziekenhuis doet mee met RENURSE onderzoek

15-01-2019

4 verpleegafdelingen van het Martini Ziekenhuis hebben meegedaan aan het landelijke RENURSE-onderzoek naar verpleegkundige zorg voor kwetsbare ouderen. Inmiddels zijn de uitkomsten van dit onderzoek bekend en zijn er plannen voor een vervolg.

RENURSE staat voor Research, Education and Nursing regarding Elderly en is de naam van het unieke samenwerkingsverband waarin tien STZ-ziekenhuizen wetenschap, educatie en verpleegkundige praktijk met elkaar verbinden met als doel de kwaliteit van de verpleegkundige zorg te verbeteren. De uitkomst van het onderzoek laat zien dat het kennisniveau van verpleegkundigen (op alle niveaus en leeftijdsgroepen) enorm varieert. Caroline Otter, voorzitter van de Verpleegkundige Staf: 'De uitkomst bevestigt ons beeld dat er grote verschillen zijn tussen het kennisniveau van verpleegkundigen. Op elke afdeling werken verpleegkundigen die hoog scoren in het onderzoek, maar ook verpleegkundigen die laag scoren. Het laat zien hoe belangrijk het is dat verpleegkundigen nog meer dan nu gaan leren van elkaar.'

Inmiddels heeft het team Geriatrie samen met de Martini Academie de scholing Zorg voor Ouderen al aangepast en wordt de ELO-module Kwetsbare Ouderen geactualiseerd. Belangrijke nieuwe thema's zijn incontinentie, immobiliteit en comorbiditeit. Dit zijn ook de thema's waar de aandachtsvelders mee aan de slag gaan. Marleen Keizer, adviseur Geriatrie: 'In de scholing Zorg voor Ouderen is nu ook aandacht voor verbetermogelijkheden op de eigen werkplek. Deze verbetermogelijkheden verzamelen we om te kijken of er ook ziekenhuisbrede kansen liggen. Een mooi voorbeeld is het idee om in de badkamers wandbeugels aan te brengen. Dit is inmiddels op alle verpleegafdelingen gerealiseerd.'

De voorbereidingen voor een verdiepend vervolgonderzoek bij de tien STZ-ziekenhuizen zijn in volle gang. Dit keer gaat het onderzoek onder meer over valpreventie en wat verpleegkundigen nodig hebben om risico's terug te dringen.

 

Publicatiedatum: 15-04-2020 14:47

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.