Aan het laden
  1. Home
  2. Nieuws & ontwikkelingen
  3. Luister naar de podcast met verpleegkundig specialist Ingrid Jonker
Nieuws

Luister naar de podcast met verpleegkundig specialist Ingrid Jonker

07-04-2021

Samen beslissen en de zorg verbeteren, twee zaken waar veel aandacht voor is in het Martini Ziekenhuis. Onze verpleegkundig specialist Ingrid Jonker deed onderzoek naar behandeling in de laatste levensfase bij longcarcinoom. Zij vertelt hierover en over haar dagelijks werk in de podcast van de beroepsvereniging De Verpleegkundig Specialist.

‘Onderzoek doe ik omdat ik inzicht wil krijgen en daarmee de zorg voor mijn patiënten verbeteren. Jaarlijks worden er in het Martini Ziekenhuis ongeveer 230 patiënten met longcarcinoom gediagnosticeerd, ’vertelt Ingrid Jonker. ‘Bij een groot deel van de patiënten is de ziekte op moment van diagnose in een vergevorderd stadium en is een eventuele behandeling palliatief. Dat wil zeggen behandeling gericht op verzachting of verlichting. In deze fase van de behandeling speelt de verpleegkundig specialist longoncologie een belangrijke rol. De verpleegkundig specialist ondersteunt de patiënt en zijn naasten in het afwegen van voor- en nadelen en het in kaart brengen van de persoonlijke omstandigheden, zodat er weloverwogen een keuze gemaakt kan worden. Kwaliteit van leven en het doel van de behandeling vanuit de patiënt gezien staan hierbij centraal.’

Wat belangrijk is
Er is veel onderzoek gedaan naar de kwaliteit van zorg voor patiënten met gevorderde kanker. Belangrijke thema’s die patiënten aangeven zijn adequate pijn- en symptoombestrijding, voorbereiding op de naderende dood en de mogelijkheid zelf de plaats van overlijden te bepalen. Daarnaast zijn advance careplanning en besluitvorming in de laatste levensfase opval­lende thema’s die de kwaliteit van zorg beïnvloeden. Nieuwe inzichten bieden aanknopingspunten voor de praktijk om de zorg voor patiënten met longcarcinoom in de palliatieve fase te verbeteren.

Luister naar Dé Verpleegkundig Specialist podcast. Hierin spreekt verpleegkundig specialist Andrea van den Dool met collega’s over de dagelijkse praktijk van de verpleegkundig specialist.

Zorg beter maken
Medisch wetenschappelijk onderzoek is heel erg belangrijk in het Martini Ziekenhuis. Want door mee te doen aan onderzoek kunnen we de zorg voor u als patiënt nog beter maken. Nu en in de toekomst.  Ons ziekenhuis heeft een belangrijke rol in toegepast medisch wetenschappelijk onderzoek. Niet alleen als topklinisch ziekenhuis in de STZ-groep, maar ook in de samenwerking binnen de Santeon ziekenhuizen.

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.