Aan het laden
  1. Home
  2. Nieuws & ontwikkelingen
  3. Levensechte hand- en polsoperaties oefenen in het Mobile Skills Lab
Nieuws

Levensechte hand- en polsoperaties oefenen in het Mobile Skills Lab

04-03-2020

Vandaag staat een Mobile Skills Lab op het terrein van het Martini Ziekenhuis. 

Het Martini Handencentrum organiseert hier samen met en leverancier Arthrex  een cursus hand- en polschirurgie. Een unieke manier voor chirurgen om  de nieuwste methoden in de vingers te krijgen.  

In het echt oefenen

De grote zwarte vrachtwagen met daarin een speciale oefenruimte is uniek in zijn soort. In het Mobile Skills Lab oefenen chirurgen verschillende operaties op modellen van polsen, maar ook op anatomische preparaten. Op die manier kunnen chirurgen de bestaande technieken verfijnen maar ook kennismaken met nieuwe technieken of nieuwe instrumenten. De verschillende chirurgen en assistenten van het Martini Handencentrum oefenen arthroscopische technieken, ook wel kijkoperaties of sleutelgat operaties genoemd. Daarnaast komen ook open technieken van de hand en pols aan bod. Verschillende andere medewerkers uit het ziekenhuis kunnen een kijkje komen nemen.

Belangrijke meerwaarde voor de patiënt

Belangrijk voor de patiënt is evolutie naar steeds minder invasieve technieken. Dus technieken die minder impact hebben op het lichaam. Bij minimaal invasieve chirurgie opereert de chirurg via een zo klein mogelijke snede. Eerder kon dit al bij grote gewrichten, maar nu ook in verfijnde gewrichten zoals de pols. De chirurg brengt een dun buisje in met een speciale polscamera die maar een doorsnede van 2 mm heeft. Via extra snedes kan hij instrumenten inbrengen om te opereren. Ook de beschikbare implantaten (botankers, fixatiesystemen) worden steeds beter. Het lab biedt de mogelijkheid verschillende technieken, producten en instrumenten te vergelijken, te oefenen en perfect onder de knie te krijgen.

Komt naar je toe…

Een groot voordeel van het Mobile Skills Lab is de mobiliteit: de oefenlocatie komt gewoon naar de ziekenhuizen toe. Medisch coördinator Marius Kemler is heel enthousiast. ‘Deze mogelijkheid om in realistische omstandigheden te kunnen oefenen en dus een techniek perfect te beheersen voordat deze wordt toegepast in werkelijkheid biedt een belangrijke meerwaarde voor onze patiënten. Het is eigenlijk gewoon echt opereren. Het is niet te vergelijken met ander demomateriaal of andere computersimulaties. We hopen dit in de toekomst meer en meer te doen.‘

Meer dan 1000 operaties per jaar

‘Wat is nu eigenlijk de best practice? Dat is wat we onderzoeken. Elk Europees handencentrum heeft eigen oplossingen voor bepaalde problemen. Maar dat is niet altijd wetenschappelijk onderbouwd en dus ook niet gezegd dat dat ook echt het beste werkt qua techniek of in de ervaring van de patiënt. Het Martini Handencentrum zoekt naar de meest effectieve methode , maar ook één die betaalbaar is,‘ benadrukt Marius Kemler. ‘Juist omdat we hier in Noord Nederland heel veel patiënten zien, kunnen we ook heel goed technieken vergelijken en zo bepalen welke techniek echt de voorkeur verdient.’ Het Martini handencentrum is het grootste centrum voor hand- en polschirurgie in Noord-Nederland. Jaarlijks komen ongeveer 3000 mensen uit de drie noordelijke provincies , maar zelfs ook vanuit andere delen van het land, hier naar toe voor hun behandeling.

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.